Madformadelskere / Bagværk / Boller / Luftige chokoladeboller

Luftige chokoladeboller

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Disse lækre og luftige chokoladeboller er simpelthen fantastiske. Hvis du vil glæde familien med noget lækkert i dag, så skal du prøve dem.

luftige chokoladeboller der stadig er lune og klar til servering.

Mere bagværk

HOP DIREKTE TIL

    I weekenden bager vi rigtig tit noget brød eller noget sødt, for vi elsker at hygge lidt ekstra når vi har tiden sammen som familie.

    Opskriften er god fordi

    Ekstra luftige – Dejen til disse boller er ekstra lækker og elastisk, og det giver de mest luftige og lækre boller.
    Nem – Det er ikke svært at lave opskriften, og hvis du har en røremaskine til at ælte dejen på, så er det ingen sag at lave bollerne.

    Ingrediensnoter

    Hvedemel – Det er vigtigt at bruge hvedemel af en god kvalitet og med et højt indhold af protein når du skal bage boller. Du skal nemlig have udviklet et god glutennetværk, der er det der gør at bollerne bliver lette og luftige og ikke kompakte og tøre. Jeg bruger oftest den gule hvedemel fra Amo når jeg bager, men der findes mange gode alternativer.

    Smør – Der skal smør i dejen. Det skal være rigtig smør og ikke et blandingsprodukt. Det er vigtigt at smørret er helt blødt når det skal æltes ind i dejen, så husk at tage det ud af køleskabet i god tid.

    Chokolade – Jeg bruger chokoladeknapper af mørk chokolade. Du kan bruge den type chokolade du bedst kan lide. Chokoladeknapperne giver en god fordeling af chokolade i bollerne, men du kan også bruge almindelig grofthakket chokolade.

    Kardemomme – Jeg synes der skal kardemomme i chokoladeboller for at de får den helt rigtige rare smag. Hvis du ikke bryder dig om smagen, kan det godt springes over.

    Alternative ingredienser

    Chokolade – Du kan springe chokoladen helt over og bare lave helt almindelig boller eller du kan bruge rosiner i hvis du vil lave rosinboller.

    Hvordan laver man luftige chokoladeboller?

    Vi anbefaler at du bruger en røremaskine til at ælte dejen på for at få udviklet det rigtige glutennetværk i dejen. Den kan også godt æltes i hånden hvis du har gode armmuskler.

    sådan ælter du dejen, hæver dejen, former bollerne og bager dem.
    1. Kom lun mælk i røreskålen og opløs gæren her i. Tilsæt salt, kardemomme sukker og æg, og ælt derefter hvedemelet i lidt af gangen. Når alt melet er æltet i, skal du ælte dejen rigtig godt til den bliver jævn og glat og slipper skålens sider. Ælt herefter det bløde smør ind i dejen.
    2. Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45 minutter.
    3. Del dejen op i 15 boller, for mig var det cirka 90 gram pr bolle. Stram bollerne godt op, og tril dem runde inden du lægger dem i et ovnfast fad beklædt med bagepapir. Dæk fadet med et viskestykke og lad bollerne efterhæve i 45 minutter ved stuetemperatur.
    4. Tænd ovnen på 220 grader varmluft og lad ovnen varme op mens du pensler bollerne med sammenpisket æg. Sæt fadet i ovnen og bag bollerne i 12 minutter til de er gyldne og gennembagte.

      Lad bollerne køle lidt ned på en bagerist, så dampen kan dampe væk, og server dem lune.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Tips og Tricks

    Elastisk dej (glutentesten) – Når dejen er færdigæltet, skal den være jævn, glat og meget elastisk. Mange vil nok også betegne den som blød og let klistret, men det er vigtigt ikke at komme for meget mel i, så risikerer du bollerne bliver tøre.

    Lav glutentesten ved at tage et stykke af dejen op, og træk det ud mellem fingrene, du skal kunne strække dejen så den bliver helt tynd og gennemsigtig inden den går i stykker. Hvis den ikke er elastisk nok, så skal den æltes lidt længere.

    plade af chokoladeboller der lige er kommet ud af ovnen.

    Ofte stillede spørgsmål

    Kan jeg fryse chokoladeboller ned?

    Ja det kan du. Lad bollerne køle helt ned på en bagerist, pak dem i fryseposer, og læg poserne i fryseren. Når de er tøet op, kan de lunes kort i ovnen ved 180 grader eller på brødristeren.

    Andre lækre boller

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    luftige chokoladeboller der stadig er lune og klar til servering.
    5 fra 1 stemme

    Luftige chokoladeboller

    Nemme og luftige boller med chokoladestykker. De bliver bagt i et fad, så de hæver godt op og bevarer ekstra fugt i dejen, der gør dem super svampede og lækre.
    Opskrift af: Tina Westergaard Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 18 minutter
    Tilb. tid 12 minutter
    Hævetid 1 time 30 minutter
    Samlet tid 2 timer
    Ret Bagværk
    Køkken Dansk
    Antal 15 boller
    Kalorier 280 kcal

    Ingredienser

    • 3 dl mælk
    • 50 g gær
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk kardemomme
    • 50 g sukker
    • 2 æg
    • 150 g chokoladeknapper
    • 600 g hvedemel
    • 100 g smør
    • 1 æg, til pensling

    Sådan gør du

    • Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i mælken. Tilsæt salt, kardemomme, sukker og æg, og rør sammen. Rør hvedemelet i dejen lidt af gangen, det er ikke sikkert du skal bruge det hele. Dejen skal være jævn og blød og lidt klistret. Ælt dejen rigtig godt til den slipper skålens sider, det tager cirka 15 minutter på min røremaskine.
      3 dl mælk, 50 g gær, 1 tsk salt, 1 tsk kardemomme, 50 g sukker, 2 æg, 600 g hvedemel
    • Tilsæt herefter det bløde smør, og ælt det ind i dejen inden chokoladeknapperne hurtigt æltes ind i dejen.
      150 g chokoladeknapper, 100 g smør
    • Læg et viskestykke over skålen, og lad dejen hæve tildækket i 45 minutter.
    • Beklæd et ovnfast fad på 25×35 cm med bagepapir.
    • Form dejen til 15 boller på cirka 90 gram hver. Spænd bollerne op, tril dem runde, og læg dem i fadet. Læg et viskestykke over bollerne og lad dem efterhæve i 45 minutter.
    • Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
    • Pisk ægget sammen og pensel bollerne på toppen med sammenpisket æg.
      1 æg
    • Bag bollerne ved 220 grader varmluft i cirka 12 minutter.
    • Lad dem køle lidt ned på en bagerist og server dem gerne lune.

    Tips og noter

    1. Chokolade – Jeg anbefaler chokoladeknapper af mørk chokolade til bollerne, men du kan også bruge mælkechokoladeknapper eller bare hakket chokolade.
    2. Tilberedningstid – Ovne varmer meget forskelligt, så tilberedningstiden kan godt variere et par minutter. Hold øje med bollerne i ovnen når tiden er ved at være gået, for at se om de skal have lidt længere eller kortere tid.
    3. Opbevaring – Opbevar de afkølede chokoladeboller i en lukket pose i brødkassen, de skal ikke i køleskabet, så bliver de hurtigt tørre.
    4. Frysning – Hvis du ikke får spist alle bollerne, kan de fint fryses ned og eventuelt lunes i ovnen eller på brødristeren når de er tøet op.
    5. Æltning – Jeg anbefaler du ælter dejen på en røremaskine, da det er vigtigt at få udviklet et godt glutennetværk for at få de bedste luftige og svampede boller. Det kan godt lade sig gøre i hånden, men det er noget hårdere arbejde.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Serving: 1bolleKalorier: 280kcalKulhydrater: 42gProtein: 6gFedt: 10gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 48mgNatrium: 220mgKalium: 140mgFibre: 1gSukker: 10gA-vitamin: 255IUC-vitamin: 0.03mgCalcium: 47mgJern: 2mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Lige fra hjertet

    Da jeg boede i Aalborg, lå mit studie ret tæt på en meget berømt bager – Slotsbageren.. Hvis du har boet i Aalborg kender du den helt sikkert. De havde de bedste chokoladeboller jeg har smagt i mit liv! Når bollerne kom ud af ovnen, stod folk i kø hele vejen ned af gaden. De lune boller med chokoladestykker var intet mindre end fantastiske.

    Derfor er jeg også lidt “kræsen” i forhold til chokoladeboller. De SKAL være lækre og luftige og smage helt forrygende. Ellers gider jeg dem ikke. Den her opskrift er super god efter min mening. Ungerne er enige. Når de her boller kommer ud af ovnen, flokkes børnene om ovnen for at få en lun bolle mens chokoladen stadig er flydende.

    – Tina

    Opdatering

    Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 18. april 2016 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

    Denne opskrift er senest opdateret:

    Opskrift af

    Tina Westergaard Møller Avatar
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

    Kontakt
    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.