Hvad er persille?

Planten er en 2-รฅrig krydderurt, der bliver brugt med i Europa, Mellemรธsten og Amerika. Den finder i 2 udgaver, nemlig kruspersille og bredbladet persille.

De fleste herhjemme kender nok bedst den krusede variant, som ofte bruges til pynt og i persillesovs til den stegte flรฆsk, men den bredbladede type vinder ogsรฅ stรธrre og stรธrre indpas i Danmark.

Persille i madlavning

Vi elsker persille i alle afskygninger. Det gรธr bare noget godt for mange retter. En god Chimichurri sauce eller en bulgursalat med persille er bare sรฅ lรฆkkert og friskt.

Vidste du forresten at persille sagtens kan fryses ned? Rengรธr det godt, hak det fint og frys det ned, sรฅ har du altid til gryderetter hen over vinteren. Du kan med fordel fryse det i isterningbakker, sรฅ kan du lige tage en terning op til sovsen.

Mรฅ man genopvarme mad med persille?

Der er mange skrรฆkhistorier og myter omkring det her med genopvarmning af mad med krydderurter. Som med sรฅ mange andre ting, sรฅ handler det om at gรธre tingene rigtigt.

Krydderurter kan altid have jord pรฅ sig, og derfor er det vigtigt at rengรธre dem rigtig godt inden de kommer i maden. Derudover skal maden kรธles hurtigt ned hvis den skal gemmes, sรฅ jordbakterierne ikke fรฅr gode vรฆkstbetingelser, og sidst men ikke mindst skal maden varmes ordenligt op nรฅr den skal spises. Ved gentilberedning skal maden altid opvarmes til 75 grader.

Dyrkning af persille

Du kan kรธbe persillefrรธ og sรฅ dine egne planter. Du kan evt. starte med at have dem inde i vindueskarmen i forรฅret, og sรฆtte dem ud nรฅr det er frostfrit.

Det er en forholdsvist nem plante at fรฅ til at gro og passe. Den skal have masser af vand, og gerne stรฅ pรฅ et sted med halvskygge.

Nรฆringsindhold

Nรฆringsindhold i 100 gram rรฅ persille:

Energi50 kalorier
Protein3,7 g
Fedt1,2 g
Kulhydrat8 g

Persille er en super velsmagende men ogsรฅ sund krydderurt. Den indeholder masser af antioxidanter, og sรฅ er den fyldt med C-vitamin, kalcium, klorofyl, jern og magnesium. Det er altsรฅ bare med at give den gas med persillen, i din madlavning.


Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Mรธller
Rasmus Juul Mรธller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder pรฅ denne hjemmeside tilhรธrer Madformadelskere โ€“ Du mรฅ under ingen omstรฆndigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrรฆdelse vil udlรธse et krav om kompensation.