Persille
De fleste danskere har et forhold til persille โ det kan vรฆre bรฅde godt og dรฅrligt. Herhjemme er vi vilde med persille, og det vokser godt i drivhuset og ender i mange af vores middagsretter.
Det er nemlig bรฅde fyldt med vitaminer og har en skรธn smag. Lรฆr mere om den lรฆkre krydderurt, og fรฅ alle vores opskrifter med persille her pรฅ siden. Her er alt fra den klassiske persillesovs og stuvede รฆrter og gulerรธdder til dip, brรธd og pizza med persille.
Persille er altsรฅ bare super god i madlavningen, og vi bruger den i rigtig mange retter isรฆr i lรธbet af sommeren nรฅr drivhuset bugner. Her fรฅr du alle vores persille-opskrifter.
Alle opskrifter med persille
Hvad er persille?
Planten er en 2-รฅrig krydderurt, der bliver brugt med i Europa, Mellemรธsten og Amerika. Den finder i 2 udgaver, nemlig kruspersille og bredbladet persille.
De fleste herhjemme kender nok bedst den krusede variant, som ofte bruges til pynt og i persillesovs til den stegte flรฆsk, men den bredbladede type vinder ogsรฅ stรธrre og stรธrre indpas i Danmark.
Persille i madlavning
Vi elsker persille i alle afskygninger. Det gรธr bare noget godt for mange retter. En god Chimichurri sauce eller en bulgursalat med persille er bare sรฅ lรฆkkert og friskt.
Vidste du forresten at persille sagtens kan fryses ned? Rengรธr det godt, hak det fint og frys det ned, sรฅ har du altid til gryderetter hen over vinteren. Du kan med fordel fryse det i isterningbakker, sรฅ kan du lige tage en terning op til sovsen.
Mรฅ man genopvarme mad med persille?
Der er mange skrรฆkhistorier og myter omkring det her med genopvarmning af mad med krydderurter. Som med sรฅ mange andre ting, sรฅ handler det om at gรธre tingene rigtigt.
Krydderurter kan altid have jord pรฅ sig, og derfor er det vigtigt at rengรธre dem rigtig godt inden de kommer i maden. Derudover skal maden kรธles hurtigt ned hvis den skal gemmes, sรฅ jordbakterierne ikke fรฅr gode vรฆkstbetingelser, og sidst men ikke mindst skal maden varmes ordenligt op nรฅr den skal spises. Ved gentilberedning skal maden altid opvarmes til 75 grader.
Dyrkning af persille
Du kan kรธbe persillefrรธ og sรฅ dine egne planter. Du kan evt. starte med at have dem inde i vindueskarmen i forรฅret, og sรฆtte dem ud nรฅr det er frostfrit.
Det er en forholdsvist nem plante at fรฅ til at gro og passe. Den skal have masser af vand, og gerne stรฅ pรฅ et sted med halvskygge.
Nรฆringsindhold
Nรฆringsindhold i 100 gram rรฅ persille:
Energi | 50 kalorier |
Protein | 3,7 g |
Fedt | 1,2 g |
Kulhydrat | 8 g |
Persille er en super velsmagende men ogsรฅ sund krydderurt. Den indeholder masser af antioxidanter, og sรฅ er den fyldt med C-vitamin, kalcium, klorofyl, jern og magnesium. Det er altsรฅ bare med at give den gas med persillen, i din madlavning.