Sushiris

/5

30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Skal du lave hjemmelavet sushi eller poke bowls, så er det nødvendigt med perfekte ris. Når du laver sushi, så er risene halvdelen af retten, og her får du vores vejledning og opskrift på ris til sushi.

skål med hjemmelavede sushiris til sushi eller poke bowls med spisepinde ved siden af.

En hel videnskab

Selvom vi måske bare tænker at ris jo er ris, og ikke tænker så meget over risene når vi sætter tænderne i en nigiri eller en makirulle, så er det faktisk en hel videnskab.

Når en Japansk sushikok skal lære at lave sushi, kan det tage mange år at lære at lave de perfekte ris, og de skal have helt præcist den rette smag, tekstur og mørhed.

De skal være perfekt kogt, og let klistrede så de hænger sammen, men ikke mere end de falder fra hinanden inde i munden.

Herhjemme er vi nu ikke så nørdede med alle processerne som en Japansk sushikok, men vi elsker når sushirisene sidder lige i skabet, og det gør de hvis du følger denne fremgangsmåde.

Hjemmelavede ris til sushi i skål klar til brug.

Mere hverdagsmad


Ingrediensnoter

Sushiris – Ris til sushi skal være af den korte polerede type. Du kan altså ikke bruge for eksempel basmati eller jasminris, som er de lange riskorn. Det skal være de små korte riskorn, som vi for eksempel også kender fra grødris eller risottoris. Man kan købe sushiris i de større supermarkeder eller online. Hvis du ikke kan finde dem, eller du vil lave en budgetvenlig version, kan man faktisk også med held bruge grødris.

Sushieddike – Sushieddike kan man købe i større supermarkeder eller online. Man kan faktisk også godt lave det selv. Jeg har her brugt en version fra Coop, som hedder Riseddike – God til sushi og dressinger. Du skal være opmærksom på at det skal være den færdiglavede sushieddike der er blandet med sukker og salt, og altså ikke udelukkende riseddike. Så tjek ingredienslisten, for navnene kan godt være lidt forvirrende, da de kan hedde forskellige ting.

Hvordan laver man sushiris?

Halvdelen af arbejdet er faktisk i forberedelsen. Noget af det vigtigste er nemlig at få vasket risene rigtig godt, så vi får noget af stivelsen trukket ud.

sådan vasker og koger du dine sushiris og kommer sushieddike til sidst.
  1. Man vasker risene ved at komme dem i en stor skål og hælde koldt vand over. Brug hånden og rør rundt i risene i cirkulære bevægelser i 20-30 sekunder. Du vil opleve at vandet bliver nærmest hel hvidt. Hæld vandet fra, og hæld nyt vand i skålen. Gentag denne proces 5-7 gange indtil vandet ikke er hvidt mere, men mere klart. Herefter hældes risene i en si, så vandet kan dryppe fra.
  2. Kom risene i en gryde og tilsæt den mængde vand der er angivet i opskriften. Sæt gryden (med låg) på blusset, og lad det komme i kog. Det er vigtigt ikke at fjerne låget på gryden under tilberedningen. Når vandet koger, skal der skrues ned for varmen, så det akkurat koger, men ikke bulderkoger.
  3. Kog risene i 12 minutter. Når tiden er gået, slukkes for varmen, og låget skal stadig blive på gryden. Lad risene trække under låg i 10 minutter.
  4. Når risene er færdige, hældes de ud i en stor skål eller i et fad. Tilsæt sushieddiken, og brug siden af træske til at nærmest at skære ned igennem risene, så eddiken bliver fordelt godt, men uden at du rører risene i stykker.

    Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
skål med de let klistrede sushiris.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal sushiris skylles?

Noget af det vigtigste når du laver ris til sushi, er at skylle risene godt af flere omgange. Det gør vi for at skylle overskydende stivelse væk, hvilket giver en renere smag og den perfekte konsistens når risene er kogt.


Andre opskrifter du måske vil synes om

skål med sushiris og spisepinde ved siden af.

Tips og Tricks

  • Smag på risene
    • Sushieddiker kan variere meget i smag og styrke. Derfor er det vigtigt at du smager på risene for at du får præcis den smag du gerne vil have. Eddiken skal ikke overdøve risene, men give et lille bitte syrligt, sødt og salt pift.
  • Hjemmelavet sushieddike
    • Kan du ikke finde sushieddike, så kan du faktisk nemt lave din egen. Brug 4 spsk riseddike, 2 spsk sukker og 1 tsk salt, og varm det op i en gryde til sukkeret er opløst. Nu er din hjemmelavede eddike klar til brug.

Serveringsforslag

  • Server dine ris i hjemmelavet sushiruller, for eksempel Maki-ruller eller i nigiri med laks eller anden fisk.
  • Brug risene som base i en lækker sushi bowl eller poke bowl med grøntsager og fisk, kylling eller rejer.
sushiris der er afkølede og klar til brug.

Sådan laver du ris til sushi

Her får du vores opskrift på lækre sushiris til når du skal lave hjemmelavet sushi, poke bowl eller andet der kræver de lækre japanske ris.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften næste gang du kaster dig ud i at lave sushi derhjemme med familien.

skål med hjemmelavede sushiris til sushi eller poke bowls med spisepinde ved siden af.
Ingen stemmer endnu

Sushiris

Opskrift på de lækre japanske ris til sushi, sushi bowls eller poke bowls. Det er ikke svært at koge ris til din sushi, men det er vigtigt at følge alle steps nøje for at få perfekte ris hver gang.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Japansk
Antal 4 personer
Kalorier 298 kcal

Ingredienser

  • 320 g sushiris
  • 380 g vand, til kogning
  • 3 spsk sushieddike, (også kaldet riseddike til sushi)

Sådan gør du

  • Kom risene i en stor skål. Dæk dem med koldt vand, og vask risene ved at køre din hånd rundt i risene i cirkulære bevægelser i 20-30 sekunder, så vandet bliver helt hvidt. Skift herefter vandet ud med noget rent, og gentag vaskningen 5-7 gange indtil vandet ikke bliver hvidt mere, men mere klart.
    320 g sushiris
  • Hæld sushirisene op i en si, og lad vandet dryppe fra.
  • Kom de afdryppede ris i en gryde, og tilsæt det afmålte vand. Læg låg på gryden og bring vandet i kog, og skru ned for varmen, så risene lige akkurat koger. Det er vigtigt ikke at løfte låget under tilberedningen, så lyt efter hvornår det koger, eller brug en gryde med glaslåg.
    380 g vand
  • Kog risene i 12 minutter og sluk herefter for varmen. Du må stadig ikke løfte låget! Lad risene trække i gryden med låget på i 10 minutter.
  • Når risene er færdige, hældes de ud i en stor skål eller i et fad. Hæld sushieddiken ud over risene, og brug siden af en træske til nærmest at skære ned igennem risene, så eddiken bliver fordelt godt. Undgå at bruge skeen til at røre i risene med, da det kan ødelægge risene. Når eddiken er fordelt, er risene klar til brug.
  • Når du skal bruge dine ris til for eksempel sushi, skal de gerne have stuetemperatur, så lav dem gerne i lidt god tid, så de ikke er varme når de skal bruges.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 298kcalKulhydrater: 65gProtein: 5gFedt: 0.4gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.2gEnkeltumættet fedt: 0.2gNatrium: 11mgKalium: 62mgFibre: 2gSukker: 0.01gCalcium: 12mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.