Skal du lave hjemmelavet sushi eller poke bowls, så er det nødvendigt med perfekte ris. Når du laver sushi, så er risene halvdelen af retten, og her får du vores vejledning og opskrift på ris til sushi.

En hel videnskab
Selvom vi måske bare tænker at ris jo er ris, og ikke tænker så meget over risene når vi sætter tænderne i en nigiri eller en makirulle, så er det faktisk en hel videnskab.
Når en Japansk sushikok skal lære at lave sushi, kan det tage mange år at lære at lave de perfekte ris, og de skal have helt præcist den rette smag, tekstur og mørhed.
De skal være perfekt kogt, og let klistrede så de hænger sammen, men ikke mere end de falder fra hinanden inde i munden.
Herhjemme er vi nu ikke så nørdede med alle processerne som en Japansk sushikok, men vi elsker når sushirisene sidder lige i skabet, og det gør de hvis du følger denne fremgangsmåde.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Sushiris – Ris til sushi skal være af den korte polerede type. Du kan altså ikke bruge for eksempel basmati eller jasminris, som er de lange riskorn. Det skal være de små korte riskorn, som vi for eksempel også kender fra grødris eller risottoris. Man kan købe sushiris i de større supermarkeder eller online. Hvis du ikke kan finde dem, eller du vil lave en budgetvenlig version, kan man faktisk også med held bruge grødris.
Sushieddike – Sushieddike kan man købe i større supermarkeder eller online. Man kan faktisk også godt lave det selv. Jeg har her brugt en version fra Coop, som hedder Riseddike – God til sushi og dressinger. Du skal være opmærksom på at det skal være den færdiglavede sushieddike der er blandet med sukker og salt, og altså ikke udelukkende riseddike. Så tjek ingredienslisten, for navnene kan godt være lidt forvirrende, da de kan hedde forskellige ting.
Hvordan laver man sushiris?
Halvdelen af arbejdet er faktisk i forberedelsen. Noget af det vigtigste er nemlig at få vasket risene rigtig godt, så vi får noget af stivelsen trukket ud.
- Man vasker risene ved at komme dem i en stor skål og hælde koldt vand over. Brug hånden og rør rundt i risene i cirkulære bevægelser i 20-30 sekunder. Du vil opleve at vandet bliver nærmest hel hvidt. Hæld vandet fra, og hæld nyt vand i skålen. Gentag denne proces 5-7 gange indtil vandet ikke er hvidt mere, men mere klart. Herefter hældes risene i en si, så vandet kan dryppe fra.
- Kom risene i en gryde og tilsæt den mængde vand der er angivet i opskriften. Sæt gryden (med låg) på blusset, og lad det komme i kog. Det er vigtigt ikke at fjerne låget på gryden under tilberedningen. Når vandet koger, skal der skrues ned for varmen, så det akkurat koger, men ikke bulderkoger.
- Kog risene i 12 minutter. Når tiden er gået, slukkes for varmen, og låget skal stadig blive på gryden. Lad risene trække under låg i 10 minutter.
- Når risene er færdige, hældes de ud i en stor skål eller i et fad. Tilsæt sushieddiken, og brug siden af træske til at nærmest at skære ned igennem risene, så eddiken bliver fordelt godt, men uden at du rører risene i stykker.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Noget af det vigtigste når du laver ris til sushi, er at skylle risene godt af flere omgange. Det gør vi for at skylle overskydende stivelse væk, hvilket giver en renere smag og den perfekte konsistens når risene er kogt.
Andre opskrifter du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Smag på risene
- Sushieddiker kan variere meget i smag og styrke. Derfor er det vigtigt at du smager på risene for at du får præcis den smag du gerne vil have. Eddiken skal ikke overdøve risene, men give et lille bitte syrligt, sødt og salt pift.
- Hjemmelavet sushieddike
- Kan du ikke finde sushieddike, så kan du faktisk nemt lave din egen. Brug 4 spsk riseddike, 2 spsk sukker og 1 tsk salt, og varm det op i en gryde til sukkeret er opløst. Nu er din hjemmelavede eddike klar til brug.
Serveringsforslag
- Server dine ris i hjemmelavet sushiruller, for eksempel Maki-ruller eller i nigiri med laks eller anden fisk.
- Brug risene som base i en lækker sushi bowl eller poke bowl med grøntsager og fisk, kylling eller rejer.
Sådan laver du ris til sushi
Her får du vores opskrift på lækre sushiris til når du skal lave hjemmelavet sushi, poke bowl eller andet der kræver de lækre japanske ris.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften næste gang du kaster dig ud i at lave sushi derhjemme med familien.

Sushiris
Ingredienser
- 320 g sushiris
- 380 g vand, til kogning
- 3 spsk sushieddike, (også kaldet riseddike til sushi)
Sådan gør du
- Kom risene i en stor skål. Dæk dem med koldt vand, og vask risene ved at køre din hånd rundt i risene i cirkulære bevægelser i 20-30 sekunder, så vandet bliver helt hvidt. Skift herefter vandet ud med noget rent, og gentag vaskningen 5-7 gange indtil vandet ikke bliver hvidt mere, men mere klart.320 g sushiris
- Hæld sushirisene op i en si, og lad vandet dryppe fra.
- Kom de afdryppede ris i en gryde, og tilsæt det afmålte vand. Læg låg på gryden og bring vandet i kog, og skru ned for varmen, så risene lige akkurat koger. Det er vigtigt ikke at løfte låget under tilberedningen, så lyt efter hvornår det koger, eller brug en gryde med glaslåg.380 g vand
- Kog risene i 12 minutter og sluk herefter for varmen. Du må stadig ikke løfte låget! Lad risene trække i gryden med låget på i 10 minutter.
- Når risene er færdige, hældes de ud i en stor skål eller i et fad. Hæld sushieddiken ud over risene, og brug siden af en træske til nærmest at skære ned igennem risene, så eddiken bliver fordelt godt. Undgå at bruge skeen til at røre i risene med, da det kan ødelægge risene. Når eddiken er fordelt, er risene klar til brug.
- Når du skal bruge dine ris til for eksempel sushi, skal de gerne have stuetemperatur, så lav dem gerne i lidt god tid, så de ikke er varme når de skal bruges.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her