Risotto med svampe og persille

Risotto er en af de retter vi ofte vender tilbage til, og som kan laves i et hav af varianter. Vores yndlings er risotto med svampe og persille, og det er en fantastisk ret som tit er på menuen herhjemme. Når vi laver denne risotto bruger vi som regel en blanding af svampe, og her på billederne er der brugt kantareller. Dem bruger vi ofte i kanterelsæsonen, når vi selv er ude og samle. Vi tørrer mange af vores svampe, så kan de blødes op og bruges i risottoen hele året rundt. Det er dejligt med smagen af sommer også resten af året.

Hvis man ikke er så meget for at prøve andre svampe, kan helt almindelige champignoner også anbefales, brug evt. en blanding af brune og hvide. Ellers bruger vi også østershatte, som vi dyrker i en sæk i garagen eller Karl-Johan som vi finder i skoven om sommeren. Kun fantasien sætter grænsen for hvilke svampe du kan bruge til denne skønne vegetar-risotto.

risotto opskrift med svampe og persille | Dejlig opskriften som hele familien elsker
risotto opskrift med svampe og persille | Dejlig opskriften som hele familien elsker

Opskrift på risotto med svampe

Her er vores bud på en lækker og cremet risotto med svampe. Den er lige som vi bedst kan lide den, men du kan selvfølgelig justere den efter din smag.

risotto opskrift med svampe og persille | Dejlig opskriften som hele familien elsker
0 fra 0 stemmer

Risotto med svampe og persille

Lækker og cremet risotto med smagfulde svampe!
Udskriv Pin
Samlet tid 30 min
Ret Frokost, Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 2 spsk olivenolie
  • 1 rødløg
  • 1 stilk rosmarin
  • 1 stilk timian
  • 500 g svampe, For eksempel kantareller, karl-johan eller champignon
  • 75 g smør
  • 350 g grød- eller risottoris
  • 3 dl hvidvin
  • 1 1/2 l grøntsagsbouillon
  • 70 g parmesan
  • 1 bdt persille
  • salt og peber

Sådan gør du

  • Opvarm olien i en stor pande, og tilsæt et hakket rødløg. I mens løget svitses skæres svampene i skiver og tilsættes til panden sammen med rosmarin og timian og 25 g af smøret. 
  • Når svampene er faldet lidt sammen tilsættes grødrisene. Lad risene få varme og stege i ca. 5 minutter inden du går videre. 
  • Tilsæt hvidvinen og det simrer i 5 min. Varm i mens grøntsagsboullion op i en gryde ved siden af. 
  • Når vinen er kogt væk tilsættes ca. 2 dl. bouillon, den skal være kogende varm. Igen lader man væsken koge væk inden man tilsætter yderligere 2 dl. bouillon. Ind i mellem røres der i retten så væsken kan trænge godt ind i risene. Man fortsætter med at koge væske ind i risene indtil de er møre, der skal ca. bruges halvanden liter bouillon, nogen gange lidt mindre eller mere, her må man smage på risene for at være sikker på de er klar. De skal lige akkurat være møre uden at koge for meget ud. 
  • Når risene er møre slukkes for kogepladen, og man tilsætter parmesan og de sidste 50 g smør. Når smør og parmesan er smeltet sammen med risene, hakkes persillen og tilsættes risottoen og retten smages til med salt og peber og serveres med det samme.  
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Spis evt. med et lækkert flute – prøv også: Risotto med asparges

Risotto med grødris

Jeg er helt klar over at der findes specielle ris til lige netop risotto, såkaldte risottoris, men ofte vælger vi at lave det med grødris af den simple årsag at de er lettere at få fat i og samtidig en del billigere. Personligt synes jeg at grødrid giver en lige så god risotto, hvis man er opmærksom på at slukke for risottoen lige når risene bliver møre, og inden de koger for meget ud. Hvis man er mere til risottoris kan grødrisene selvfølgelig erstattes med det.

Har du rester af din svamperisotto?

Har du rester af risotto efter maden, så gem dem, og form dem til kugler, som du panerer i mel – æg og til sidst rasp, og frituresteger i olie. Spis risottokuglerne i med en god mayonnaise, det smager helt fantastisk.

Tips til at lave den bedste risotto

  • Undgå at røre for meget i din risotto, så bliver den “lang” og klistret at spise.
  • Undgå at koge risottoen for længe. Risene skal kun lige være møre, og faktisk siger man at hvert 10. riskorn skal sidde i tænderne hvis det skal være helt rigtigt.
  • Hold fyldet i din risotto simpelt. Få gode ingredienser og en god parmesan gør tricket.

Hvad synes du om opskriften på risotto med svampe?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg