Vi elsker risotto herhjemme, og risotto med asparges er bestemt på top 3 over risottoer. Denne version er super enkelt og smager simpelthen bare skønt af grønne asparges og parmesan. Simpelt og lækkert – Sådan skal en god risotto nemlige være.
Hurtig og billig aftensmad
Risotto er sådan en ret som vi altid vender tilbage til når det skal være hurtigt og nemt, og samtidig smage rigtig godt. Det er derudover en billig ret at lave, og lige nu hvor asparges er i højsæson, kommer vi ikke uden om den. Og hvorfor skulle vi egentlig også det? Denne ret er nemlig spækket med god smag og lækre ingredienser.
Du skal bruge følgende for at lave en lækker risotto med asparges:
- Løg
- Friske grønne asparges
- Smør
- Grød- eller risottoris, vi laver det ofte bare af grødris, de er billigere og lige så gode hvis man ikke koger dem for meget ud.
- Hvidvin, det behøver ikke at være den aller dyreste på hylden.
- Grøntsagsbouillon, og det er helt ok at lave den i en gryde med vand og grøntsagsbouillonterninger.
- Parmesan, i rigelige mængder.
Der er flere ting der er vigtige når man laver risotto. For det første er det vigtigt, at varme risene godt igennem inden der kommes væske på. Jeg har lært fra en Italiener, at de skal være så varme man ikke kan holde dem mellem fingrene.
Derudover må man selvfølgelig ikke koge den for meget. Specielt ikke hvis man bruger grødris, da de koger meget ud i forhold til risottoris. Det bedste er at smage på risene jævnligt, og når de er færdigtilberedte, så skal de af varmen!
Risotto med asparges opskrift
Her er vores version af risotto med asparges. Vi kan gode lide at holde den helt simpel. Hvis du vil have yderligere ingredienser i, så er ærter rigtig godt sammen med asparges. Tilsæt evt. en håndfuld ærter 5 minutter inden retten er færdigkogt. Hvis du ikke vil bruge ærter, så bliver retten også god hvis du tilføjer et bundt hakket persille lige inden servering.
Risotto med asparges
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 1 løg
- 1 bdt grønne asparges
- 75 g smør
- 350 g grød- eller risottoris
- 3 dl hvidvin
- 1 1/2 l grøntsagsbouillon
- 70 g parmesan
- Salt og peber
Sådan gør du
- Opvarm olien og 25 g af smørret i en stor pande, og tilsæt et hakket løg. I mens løget svitses skæres asparges i passende stykker på 2-3 cm (husk at brække enderne af først)
- Steg aspargene med indtil de får lidt farve, og tilsæt herefter risene. Lad risene få varme og stege i ca. 5 minutter inden du går videre.
- Tilsæt hvidvin og det simrer i 5 min. Varm i mens grøntsagsboullion op i en gryde ved siden af.
- Når hvidvinen er kogt væk tilsættes ca. 2 dl. bouillon, den skal være kogende. Igen lader man væsken koge væk inden man igen tilsætter yderligere bouillon. Ind i mellem røres der i retten så væsken kan trænge godt ind i risene. Man fortsætter med at koge væske ind i risene indtil de er møre, der skal ca. bruges halvanden liter bouillon, nogen gange lidt mindre eller mere, her må man smage for at være sikker på at risene er klar. De skal lige akkurat være møre uden at koge helt ud.
- Når risene er møre slukkes for kogepladen, og man tilsætter parmesan og de sidste 50 g smør. Når smør og parmesan er smeltet sammen med risene, smages retten til med salt og peber og serveres med det samme.
Hvad skal du huske til næste gang?
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Prøv også: Risotto med svampe og persille
Risotto vegetar version
Vi kan rigtig godt lide at lave vegatar-risotto. Altså risotto uden kød. For mig behøver risotto ikke ret mange ingredienser for at blive helt fantastisk. Denne her opskrift på risotto med grønne asparges har alt hvad den behøver. Lækre grøntsager, smør, vin og masser af parmesan. Det giver en meget smagfuld ret, og så mangler man slet ikke kød.
Vi kan også rigtig godt lide at lave risotto med svampe, og heller ikke her mangler man kød. Når retten smager af nok, ja så er vegetarmad altså helt fint for os. En dag eller to om ugen uden kød, er både sundt for os, vores pengepung og miljøet. Så hvorfor ikke gøre det?
Hvis man virkelig gerne vil have lidt mere protein i retten ville jeg vælge at lave risotto med rejer og asparges. Det fungerer super godt sammen og giver også en dejlig ret.
Hvad synes du om opskriften på risotto med asparges?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 3. maj 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.