En perfekt mediumstegt peberbøf med en lækker cremet Madagaskar-pebersauce flamberet med cognac. Når det bliver serveret sammen med lidt lækkert tilbehør, så bliver det ikke meget bedre! Hvis du har lyst til at se hvordan du selv kan lave den klassiske franske ret, så læs med her og få vores opskrift.
Det perfekte hyggemåltid
Det skal da ikke være nogen hemmelighed at jeg elsker en god rød bøf. Og der er en verden af muligheder når det kommer til tilberedningen og hvad man skal spise til. Men en gang imellem, så er det enkle også bare det bedste. En god gammeldags peberbøf med grønne bønner, sprøde fritter og en lækker cremet pebersauce, med masser af grønne peberkorn.
Uhh.. jeg bliver helt sulten ved tanken!
Sovsen er lige så vigtig som bøffen! Og den bliver uden tvivl bedst hvis man laver den i samme pande som man steger bøffen.
Hvordan laver man peberbøf?
Jeg har altid et par bøffer i fryseren, så er de lige til at age op når lysten til en god peberbøf melder sig. Helt traditionelt laves Steak au poivre med filet mignon, men en peberbøf kan sagtens laves med andre udskæringer.
Jeg steger mine bøffer til medium, men hvis man ikke er til det, så giver man bare bøffen mere eller mindre.
Her kommer en gennemgang af ingredienserne og fremgangsmåden.
Den fulde opskrift finder du nederst på siden.
- Bøffer, ca. 300 g. stykket.
- peberkorn, knust groft.
- Olivenolie
- Smør
- Skalotteløg
- Cognac
- Oksebouillon, eller kalvebouillon.
- Tomatkoncentrat
- Piskefløde
- Dijonsennep
- Sukker
- Madagaskarpeberkorn
- Salt og Peber
På en pande med smør og olie, steges bøfferne til den ønskede kernetemperatur. Når de er færdige tages de af og trækker utildækket i mens saucen forberedes.
Fedtstoffet hældes af panden og det hakkede skalotteløg klares i smør. Der tilsættes en god slat cognac til panden, der efterfølgende flamberes, så alkoholen fordamper. Bouillon samt tomatkoncentrat tilsættes og det reduceres ved middelvarme.
Derefter tilsættes fløden, sennep, samt sukker og en lille smule cognac. Reducer saucen til den er let cremet. Slut af med at piske det kolde smør i saucen. Smag den til igen og så er den klar til servering.
Server peberbøfferne sammen med saucen, grønne bønner og sprøde pommes frites.
Alternativer til bøffen
Jeg kunne sagtens forstille mig at det ville være superlækkert med en hakkebøf, eller et kyllingebryst som alternativ til den traditionelle steak.
Når man så er i gang med alternativer, kan man så lave retten helt uden kød? Jeg tænker faktisk at man godt kunne lave en “bøf” af blomkål, eller selleri og så slippe afsted med et helt hæderligt resultat.
Hvad spiser man til peberbøf?
Det korte svar er vel, lige hvad man har lyst til. Men hjemme hos os, så er grønne bønner, en eller anden form for kartoffel og selvfølgelig sovs, og det skal altså være den rigtige pebersauce!
Men hvorfor ikke skifte de grønne bønner ud med en frisk salat, grønne ærter og måske Pommes Anna. Eller helt droppe kartoflerne og skifte dem ud med bagte rodfrugter.
Opskrift på Peberbøf – Steak au poivre
Her kommer vores opskrift på en lækker peberbøf med sovs! Lækker hyggemad til en kæresteaften, eller bare lækker og velsmagende mad når den lige skal have en tand ekstra. Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften.
peberbøf – Steak au poivre opskrift
Ingredienser
- 2 stk Entrecotebøffer, ca. 300 g. stykket. Traditionelt er det filet mignon, men andre udskæringer kan sagtens bruges.
- 1 ½ spsk peberkorn, knust groft
- Salt, efter smag
- 2 spsk olivenolie, til stegning
- 1 spsk smør, til stegning
Sauce:
- 1 spsk smør, til stegning
- 1 stk skalotteløg, finthakket
- 1 dl cognac
- 4 dl oksebouillon, Det er helt fint at bruge en terning opløst i vand. Jeg har brugt Fond du chef fra Knorr.
- 2,5 tsk tomatkoncentrat
- 2 dl piskefløde
- 1 tsk dijonsennep
- 1 tsk sukker
- 3 spsk madagaskarpeberkorn, Knus ⅓, så de giver ekstra smag.
- 100 g smør, koldt. Til montering af saucen
- Salt, efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Bøfferne tages ud af køleskabet ca. 30 minutter inden de skal tilberedes. Bøfferne trykkes let ud, så de er ca. 3 cm tykke. Begge sider krydres med et jævnt lag knust sort peber, og salt efter smag.
- Find en stor tykbundet pande frem. Varm olien og smørret op til middel varme. Nu skal bøfferne steges i ca. 4 minutter på hver side, eller til de er medium tilberedt.– Hvis man har svært ved at vurdere hvornår de er medium, kan man bruge et stegetermometer. Kernetemperaturen bør være omkring 55 grader, når bøfferne tages af.
- Bøfferne skal ligge utildækket og trække ca. 10 minutter når de er taget af panden. I mens laves saucen i samme pande som bøfferne er stegt.
Pebersauce:
- Hæld fedtet fra panden og sæt den tilbage på varmen. Kom en lille klat smør samt hakkede skalotteløg i panden og svits løgene til de bliver klare.
- Nu tilsættes der cognac til panden, den fjernes fra varmen. Tænd cognacen så alkoholen brænder hurtigt af. Når flammerne har lagt sig stilles panden tilbage på blusset igen.
- Bouillon samt tomatkoncentrat tilsættes til panden sammen med madagaskarpeberkorn. Lad det koge og reducere en smule. Derefter tilsættes piskefløde, dijonsennep samt sukker og 1 spsk. cognac.
- Lad saucen koge lidt ind, inden det kolde smør i tern piskes i. Som det sidste smages saucen til.
- Server saucen sammen med bøfferne, grønne bønner og sprøde pomfritter.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her