Reklame – I samarbejde med Coolstuff.dk.
Vi har været så heldige at få lov til at teste en tørremaskine fra Coolstuff.dk. Vi har tidligere haft en lignende tørremaskine, så vi var meget spændte på at se hvordan denne model klarede de behov vi har for tørring. Her får du et udvalg af vores opskrifter til tørremaskine – men du kan faktisk tørre rigtig mange ting. Prøv dig frem – det er ret sjovt!
Tørrede svampe
Vi elsker at samle svampe i naturen her om sommeren og efteråret. Vi samler hvert år kantareller, tragtkantareller og diverse rørhatte, som vi selvfølgelig bruger flittigt i forbindelse med madlavningen. MEN.. Vi kan altså ikke altid nå at spise alle de svampe vi samler, og så er det bare fantastisk at have svampe til vinterens gryderetter og supper. Derfor tørrer vi altid en del af de svampe vi samler.
Sådan tørrer du svampe – opskrifter til tørremaskine
Først skal du ud og samle dine svampe – du skal selvfølgelig kun samle dem du kan kende med 100 % sikkerhed, og hvis du er ny, anbefaler vi du tager med på en svampetur og får vejledning inden du selv giver dig i kast med det. Vi går selv primært efter kantareller, tragtkantareller og Karl Johan’er.
Når du har samlet svampene, skal de gøres rene. Det gøres bedst med en pensel, hvor du børster jorden af svampene. Hvis de er meget beskidte, så giv dem evt. et hurtigt skyl under vandhanen.
Hvis det er store svampe, bør du skære dem i passende stykker – små kantareller og tragtkantereller kan du godt tørre hele, men ellers plejer vi at dele dem på midten. Det er også en god ide, især for tragtkantareller, hvor der kan sidde små dyr i den hule stilk. Karl Johan’er kan skæres i skiver.
Nu lægger du svampene i et lag i din tørremaskine. Tænd tørremaskinen på ca. 40 grader, og giv svampene til de er helt tørre. Det vil nok tage 12-14 timer alt efter størrelsen på dine svampe.
Svampene tørrer vi i vores tørremaskine – Læs mere om den her
Når svampene er helt tørre, kommes de på tætsluttende glas. De kan sagtens gemmes et helt år, men mon dog de bliver det. Når du skal bruge svampene, skal de opblødes i 1-2 timer i lidt væske. Du kan bruge vand, som under opblødningen får en dejlig svampesmag, og derfor med fordel også kan tilsættes supper eller gryderetter, eller du kan bruge hvidvin hvis du for eksempel vil lave risotto med tørrede svampe.
Tørret frugt
Du kan også bruge din tørremaskine til at lave noget lækkert tørret frugt. Tørret frugt kan bruges som en snack i madpadden eller som en erstatning for slik til børnene. Vores børn er ret begejstrede for tørret frugt, særligt ananas er et hit.
Sådan tørrer du frugt – opskrifter til tørremaskine
Du kan tørre det meste frugt – melon, ananas, appelsin, banan, æbler, pærer og hvad du ellers kan komme i tanke på. Start med at gøre frugten klar, dvs. skær den ud i passende skiver. Så tykkere skiver, jo længere tid tager det at tørre.
Fordel frugten på ristene i tørremaskinen og tør frugterne 10-18 timer ved ca. 50 grader. Tørretiden afhænger af frugtens tykkelse, men også af hvor sprødt du vil have frugten. Til at starte med bliver frugten blød og gummiagtig, lidt ligesom vingummi, og giver du den længere bliver den sprød som chips. Det er en smagssag, men vi kan godt lide at den stadig er lidt blød.
Frugterne tørrer vi i vores tørremaskine – Læs mere om den her
Frugtlæder
Frugtlæder er en lidt amerikansk ting tror jeg, men vi ser den også mere og mere i Danmark i disse år. Det er en form for tørret frugt, men hvor man først purere frugten, og evt. tilsætter lidt sukker, og herefter tørrer den. Det er nemt at lave, og smager skønt, det er en rigtig god snack til madpakken. Alt efter hvilke frugter du bruger, kan du overveje at tilsætte lidt sukker eller honning, vi laver dog helst frugtlæder uden sukker.
Sådan laver du frugtlæder – opskrifter til tørremaskine
For at lave frugtlæder skal du lave en frugtpure. Det kan du gøre at alle slags frugter, og oftest er det nemmest i en blender. Husk at fjerne evt. skræl, sten og kerner før du blender. Når frugten er blendet, kan du evt. smage den til med honning eller sukker. Er frugten meget vandholdig (fx vandmelon), bør du lægge din pure i et klæde i en si for at få noget af væsken trukket ud. Jo mere væske der er i, så længere tørretid.
Klip et stykke bagepapir, der passer til bakken i tørremaskinen (husk at klippe hul i midten så varmen kan cirkulere). Fordel din frugtpure på bagepapiret, og læg bakken i tørremaskinen. Tør på 50 grader i 10-12 timer alt efter tykkelsen på laget (sigt efter 5-6 mm). Skær frugtlæderet i strimler og rul dem sammen, behold bagepapir på bagsiden så de ikke klistrer sammen.
Frugtlæderet tørrer vi i vores tørremaskine – Læs mere om den her
Tørrede krydderurter
Her i efteråret kan vi stadig plukke lækre krydderurter i vores have. Det kan vi nok lidt endnu, men lige pludselig er det for sent, og så er det rart at have tørret nogle af dem til vinteren. Det er billigere at lave sine tørrede krydderurter selv, og så smager det oftest også af mere end dem man køber.
De tørrede krydderurter kan du bruge i vinterens retter, eller lave en lækker urtesalt med dem. For eksempel er vi glade for at lave ramsløgssalt om foråret når haven er fuld af dejlige ramsløg. Det smager bare helt fantastisk på en æggemad.
Sådan laver du tørrede krydderurter – opskrifter til tørremaskine
Det er ret nemt at tørre krydderurter i dehydrator, du skal selvfølgelig først ud og plukke dem. Derefter skyller du dem og tørrer dem godt i et viskestykke. Lad dem bare sidde på stænglerne hvis det er muligt.
Læg dine krydderurter i et lag i en tørrebakke, og tør dem 3-4 timer med 50 grader eller indtil de er knastørre. Nu kan du smuldre bladene ned i et glas eller evt. blende dem med groft salt hvis du vil lave hjemmelavet urtesalt.
OBS: Hvis du tørrer flere salgs krydderurter på en gang, kan de godt tage lidt smag af hinanden. Tør derfor én slags af gangen hvis du vil have den helt rene smag.
Krydderurterne tørrer vi i vores tørremaskine – Læs mere om den her
Rigtig god tørremaskine / dehydrator til prisen
Den primære forskel på denne tørremaskine, og den vi model vi tidligere selv har haft, er at på denne kan man indstille temperaturen, og den her har en blæser i bunden.
Blæseren gør at varmen cirkulerer bedre og bliver godt fordelt. Derudover så er det dejligt selv at kunne stille på temperaturen alt efter hvad man skal lave i den. Er du i tvivl om hvilken temperatur du skal bruge, så start som udgangspunkt på 50 grader – det er passende for de fleste typer af mad, frugt, grønt osv.
Selvom blæseren cirkulerer varmen godt, så anbefaler vi at du bytter om på bakkerne undervejs, da de nederste tørrer noget hurtigere end de øverste. Den eneste ulempe ved denne maskine, er at den larmer en smule mere end vi kunne ønske os, men hvis man har et bryggers eller andet rum lidt væk fra stuen hvor den kan stå, så er det helt perfekt.
Vi har endnu ikke fundet nogen opgaver tørremaskinen ikke kan klare, så hvis du står og vil i gang med at tørre svampe, frugt, grønt eller andre fødevarer, så tag et kig på denne tørremaskine, her får du altså en rigtig god maskine til billige penge.