Det er både nemt og lækkert at lave sin egen urtesalt, og ramsløgsalt er ingen undtagelse. Når ramsløgene titter frem i haven og i skoven, kan du med fordel plukke en stak til en god portion kryddersalt med ramsløg i. Læs med her og få vores opskrift.
Sæson for ramsløg
Vores ramsløg er fremme i haven lige nu, sæsonen er tidligt forår, men det kan variere lidt. Hvis du ikke er så heldig at have dem i haven, så se efter på din planteskole eller måske i supermarkedet eller i skoven. De er begyndt at komme mere og mere frem i de seneste år.
Ramsløgene er perfekte lige nu – de kalder nærmest på at blive lavet til lækker ramsløgsalt, som du kan bruge på din æggemad eller i din madlavning. Ramsløg er en spændende plante, den smager lidt af hvidløg, og kan bruges på mange måder.
Jeg husker ramsløg tydeligt fra min barndom på Bornholm. Når vi tog på tur med mor og far til Døndalen i april og maj, var lugten af ramsløg så gennemtrængende at man næsten kunne blive dårlig. Allerede når vi parkerede bilen oppe over dalen var det tydeligt at ramsløgene var i blomst.
Her i de seneste år er ramsløg kommet mere i fokus, det tror jeg vi kan takke det nordiske køkken for. Ramsløg er superlækkert i mad, smagen minder om en mild smag af hvidløg og løg. Vi har det i haven sammen de andre krydderurter, det kan også købes på de fleste planteskoler.
Vi har masser af krydderurter i haven og det er en nydelse at kunne gå ud og plukke friske urter til madlavningen.
Hvordan laver man hjemmelavet ramsløgsalt?
Kryddersalt eller urtesalt som det her jo er, er virkelig nemt at lave selv. Også med ramsløg. Det største arbejde er at du ska ud og plukke ramsløgene. Når det er klaret, er det nemt at nå i mål med dit salt.
Når du har vasket og tørret dine ramsløg, skal de bares blendes sammen med salt inden det hele skal tørres på lav varme i ovnen. Efter cirka halvanden time er dit ramsløgsalt færdigt.
Ofte stillede spørgsmål
Ud over at smage dejligt og gøre din mad superlækker, så er ramsløg faktisk også ret sundt. Vidste du for eksempel at de indeholder c-vitamin? 10 gange mere c-vitamin end citroner for at være helt præcis. Derudover virker de antibiotisk og er med til at styrke dit immunforsvar.
Læs mere om planten her.
Du kan bruge den lækre krydderurt/grøntsag på mange måder. En af dem er som ramsløgssalt. Du kan også lave pesto, suppe, ramsløgsolie eller måske bruge den i salater. Du kan dampe bladene og spise dem, eller du kan spise dem rå. De er også gode i wokretter eller i en nordisk version af brændende kærlighed. Kun fantasien sætter grænsen for hvor du kan bruge ramsløg i din madlavning.
Hvis du opbevarer dit urtesalt i en tætsluttende beholder eller i et glas med låg er holdbarheden nærmest ubegrænset. Salt er det ultimative konserveringsmiddel, så det kan holde rigtig længe.
Opskrift på nem urtesalt med ramsløg
Med kun ramsløg, salt, en blender og en ovn, kan du altså lave den skønneste kryddersalt, som du kan bruge på din mad eller i madlavningen. Det er virkelig nemt og tager faktisk ikke ret lang tid. Du kan bruge samme fremgangsmåde til andre krydderuter og lave din egen urtesalt med det du allerbedst kan lide.
Ramsløgsalt
Ingredienser
- 1,5 dl salt, groft
- 60 g ramsløg, svarende til 30 store blade
Sådan gør du
- Skyl ramsløgbladene og tør dem godt i køkkenrulle. Put bladene i en blender eller minihakker sammen med 1,5 dl. groft salt og blend det hele til bladene er helt findelt.
- Tænd ovnen på varmluft 50 grader og fordel saltblandingen på en bageplade med bagepapir på.
- Tør saltet i ovnen i ca. halvanden time, rør rundt i saltet ca. hvert kvarter for at være sikker på det hele bliver tørret. Hvis saltet samler sig lidt i klumper, kan du tage pladen ud af ovnen og smuldre klumperne ud inden du sætter pladen i ovnen igen.
- Når saltet er helt tørt tages pladen ud af ovnen og saltet hældes i et glas til opbevaring.
- Brug saltet som ekstra smagsgiver på fx kød, fisk eller dit blødkogte æg om morgenen.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Prøv evt. dit ramsløgsalt på: æggemuffins med bacon
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 22. marts 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:
Endnu engang en portion…let og lækkert, og perfekt til det blødkogte æg
Hej Kirsten.
Det er nemlig rigtigt! Det er bare så godt på et blødkogt æg 🙂
De bedste hilsener
Rasmus – Madformadelskere