Madformadelskere / Søde sager / Dessert / Rødgrød med fløde

Rødgrød med fløde

5

/5

50 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

50 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

En af glæderne ved sommeren er alle de lækre bær og frugter man kan finde i haverne, og i den danske natur. Røde bær og rabarber til rødgrød med fløde er klart i top 3, og det er en god måde at få tømt fryseren for alle de mange bær man har samlet sammen, man kan nemlig bruge lige præcis de bær man har. Læs med her og få vores opskrift.

Rødgrød med fløde opskrift

Minder fra mormors køkken

Min mormor lavede verdens bedste rødgrød. Jeg kan så tydeligt huske duften i huset når jeg åbnede døren og mormor havde lavet rødgrød. Og når jeg kom ud i køkkenet og den stod der på køkkenbordet i den blå og hvide skål hun altid servere rødgrød med fløde i.

Nu er det min mor der laver rødgrød med fløde, og det er da også hende opskriften er inspireret af. Jeg håber mine børn vil få de samme skønne minder med rødgrød med fløde hos deres mormor som jeg havde.

Ræd alliancegrød som mormor lavede den

Flere søde sager


Hvilke bær kan man bruge til rødgrød med fløde?

Min mormor brugte vist oftest ribs, solbær og jordbær i sin grød. Vi har masser af hindbær i haven, og havde fundet lækre brombær på vores gåtur så de kom også med. Derudover lå der en pose rabarber i haven fra svigermors have, som også kom i.

Til denne grød kan man bruge de bær man har. Ribs og solbær danner altid basen for rødgrøden. Dem koger man saft af, evt. også sammen med rabarber og brombær, og så sier man saften så resterne af bærene ikke kommer med. Især jordbær og friske hindbær er lækre at have hele i grøden til sidst, så dem kommer man først i lige inden den er færdig. Men du kan også vælge at tilføje andre hele bær til sidst hvis du vil have dem hele med.

Prøv også: Rabarbersuppe eller fløderand med friske bær.

Rødgrød i skål med fløde på toppen

Hvordan laver man rødgrød med fløde?

Det første du skal gøre, er at samle en ordenlig stak bær sammen. Her er de bær jeg har valgt at bruge, men du kan altså sagtens skifte ud og erstatte med hvad du har i fryseren eller haven.

Følgende koges til saft:

  • Ribs og solbær, i en blanding.
  • Rabarber, kan udelades men giver god smag.
  • Brombær

Disse bær kommes i hele til sidst:

  • Jordbær
  • Hindbær

Derudover skal vi bruge:

  • Sukker
  • Vaniljepasta, eller kornene fra vaniljestang.
  • Kartoffelmel, til at jævne grøden.
  • Vand, til at lave jævningen.

Fremgangsmåden er ganske simpel. De bær man ikke vil spise hele og rabarber, kommes i en gryde og koges under låg i en halv times tid. Saften sies og kommes tilbage i en ren gryde.

Så tilsættes sukker og vanilje, og hele jordbær, som koges med i 5 minutter. Det sidste minut tilsættes mindre bær som hindbær, for at de ikke koger helt ud.

Kom vand og kartoffelmel i et glas, og pisk alle klumper ud med en gaffel. Hæld gradvist jævningen i grøden, og kog op. Når du er tilfreds med konsistensen, er grøden klar til servering. Hvis den er for tynd, kan du tilføje mere jævning og koge op igen.

Server grøden lun eller kold i skåle med kold fløde eller mælk på toppen.

Portion jordbærgrød med fløde

Rødgrød med fløde opskrift

Her får du vores nemme opskrift på rødgrød med alle haven og naturens bær. Du kan bruge friske bær eller frosne hvis du har i fryseren. Bærene i opskriften er et eksempel på hvad du kan bruge, men du kan sagtens erstatte med andre bær alt efter hvilke du har i haven og fryseren.

Rødgrød med fløde opskrift
5 fra 2 stemmer

Rødgrød med fløde opskrift

Mormors alliancegrød med bær og rabarber
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 50 minutter
Ret Dessert
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 428 kcal

Ingredienser

  • 300 g solbær og ribs, en blanding
  • 300 g rabarber, jeg brugte frosne
  • 100 g brombær
  • 300 g sukker
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 400 g jordbær, jeg brugte frosne
  • 100 g hindbær
  • 2-3 spsk kartoffelmel
  • Vand

Sådan gør du

  • Kom solbær, ribs og rabarber og brombær i en gryde og kog op. Lad det koge i 30 minutter under låg, og si herefter saften over i en ren gryde.
    Variation: Hvis du vil have hele brombær med hele i rødgrøden, kan du vente med at komme dem i, og putte dem i sammen med hindbærene i næste step.
  • Tilsæt sukker, vanilje og de hele jordbær. Lad det koge i 5 minutter, tilsæt hindbær det sidste minut.
  • Rør en jævning af kartoffelmel og lidt vand, cirka 1 dl. Hæld jævning gradvist i grøden og kog op under omrøring. Bliv ved med at tilsætte jævning indtil du er tilfreds med konsistenten.
  • Tag grøden af varmen og server den med kold fløde eller mælk.

Noter

Til denne opskrift kan du bruge alle typer af bær og derudover kommer jeg tit rabarber i. De bær man ikke vil spise hele koges til saft for eksempel ribs, solbær og rabarber. Har man friske og lækre hindbær og brombær samt hele jordbær, kommes de afslutningsvist i og serveres i grøden.
Er der nogle bær i ingredienslisten som du ikke kan få, så kan de nemt erstattes af andre. Derudover kan rabarberne godt udelades af opskriften.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1portionKalorier: 428kcalKulhydrater: 107gProtein: 3gFedt: 1gMættet fedt: 1gNatrium: 9mgKalium: 729mgFibre: 7gSukker: 84gA-vitamin: 303IUC-vitamin: 212mgCalcium: 138mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.