Hjem » Vejledninger » Hvad er Brioche?

Hvad er Brioche?

Vi elsker brioche herhjemme, og vil her gerne dele vores kærlighed for en klassisk fransk brioche med dig. Den kan nemlig noget helt specielt, og det bedste af det hele er, at du selv kan lave den derhjemme. Men hvad er brioche egentlig?

Hvad er brioche? Det er et fransk brød med meget æg og smør

Hvad er brioche?

Brioche brød stammer fra Frankrig, og er et brød med et højt indhold af æg og smør. Derudover indeholder det typisk mel, sukker, gær, mælk og lidt salt. Der høje indhold af æg og smør, gør at man får et lækker luftigt og saftigt brød når dejen er bagt. Brødet får typisk en mørk skorpe, som har tendens til at flage.

Brioche bruges både i det søde og det salte køkken, og kan udformes på mange måder. Det kan bages som brød eller boller eller tilsættes frugtstykker eller chokolade. Nogle steder serveres brødet også med fyld af kød, foie gras eller pølse.

Brioche burgerboller i ovnen

Hvordan laver man brioche?

Briochedejen er ikke så svær at lave. Det anbefales at bruge en røremaskine til at ælte dejen på, da den skal æltes længe for at udvikle det rigtige gluten-netværk.

Dejen til brioche laves typisk ved at opløse gæren i væsken og derefter tilsætte æg, salt og sukker, og til sidst melet. Så skal dejen æltes på maskinen indtil den samler sig og slipper skålen. Herefter tilsættes blødt smør i tern, som nu skal æltes ind i dejen. Det kan godt tage noget tid, så igen er det en god ide at bruge røremaskinen. Dejen kan selvfølgelig også laves ved håndkraft hvis man har lyst.

Nu skal dejen hæve. Typisk til dobbelt størrelse før den spændes op og kommes i en bageform. Hvis du skal forme boller eller andre små brød af dejen, kan det være en fordel at komme den på køl, så er den nemmere at arbejde med. Briochedej er nemlig meget blød på grund af det høje indhold af æg og i særdeleshed smør.

Efter formning skal dejen efterhæve inden den bages ved høj varme så den får den gode, mørke og flagende skorpe.

Mange udformninger af brioche brød

Hvad kan brioche-dej bruges til?

Dejen er meget alsidig og kan bruges til en masse forskelligt lækkert bagværk. Når du først har prøvet at bage brioche, så åbner der sig en helt ny verden for dig, og du vil med garanti finde endnu flere måder at bruge dejen på. Her er nogle af vores yndlingsting med briochedej:

Det er som sagt kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan bruge briochedejen til. Hvad er din favorit mon?

Hvad synes du om opskrifterne?

Har du prøvet en af opskrifterne på brioche? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.