Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Vegetar bolognese

Vegetar bolognese

5

/5

3 timer 45 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

3 timer 45 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Bolognese er jo traditionelt en italiensk kødbaseret sauce, så når vi taler om vegetar bolognese, så taler vi reelt om en kødsovs uden kød. Selvom det for nogen lyder helt hen i vejret, så kan man faktisk lave en helt fantastisk bolognese uden kød. I vores version af en vegetar bolognese, er der de traditionelle grøntsager: gulerod, bladselleri og løg, og herudover bruger vi svampe hvor man i den klassiske version bruger hakket kød. Denne ret er en af vores favorit vegetarretter, læs med her og få vores opskrift.

Vegetar bolognese - Opskrift på lækker kødsovs uden kød - Lækker vegetarret til aftensmad

Vegetarisk kødsovs

Vi elsker pasta bolognese, både på den traditionelle måde, og som her med en vegansk bolognese uden kød. For at få noget fylde og smag i retten, er den lavet med finthakkede svampe, der udgør det for oksekødet.

I den klassiske version, bruges der også bacon. I denne opskrift har vi valgt at bruge røget paprika i stedet for bacon for at give den (meget let) røgede smag til retten. Det fungerer super godt, og det er så lidt at du ikke skal være bange for at din bolognese smager af paprika. Det skal jo helst smage nogenlunde som det plejer.

Hvordan laver man vegetar bolognese?

Her er en af de nemme vegetarretter. Den tager lidt tid at lave, men er bestemt ikke svær, og hele ventetiden værd.

Du skal bruge:

  • Olivenolie
  • Gulerødder, løg og bladselleri, det hører sig til i en rigtig bolognese.
  • Blandede svampe, det er i denne ret erstatning for hakket oksekød.
  • Røget paprika, giver en let røget smag som erstatning for bacon.
  • Grøntsagsbouillon
  • Tomatpure
  • Rødvin
  • Sukker
  • Soya
  • Muskatnød
  • Salt og peber

Fremgangsmåden er egentlig ret simpel. Grøntsagerne snittes og steges godt af. Resten af ingredienserne tilføjes, og retten simrer i 3-4 timer eller så længe du kan vente med at spise. Jo længere kogetid jo bedre smag i sidste ende.

Retten serveres med friskkogt spaghetti og parmesan.

Se den fulde opskrift med mængder og fremgangsmåde længere nede på siden her.

Tips og tricks til opskriften

Det er ligesom med klassisk bolognese – jo længere den koger jo bedre smager den og jo mere smager den af. Derfor kan du med fordel sætte den over i god tid.

Serveringsforslag

Spis bolognesen på traditionel vis med spaghetti og evt. et drys parmesan på toppen. Vil du lave en vegansk bolognese, kan du bruge en vegansk erstatning for osten.

Vil du servere en endnu sundere version, og spare på kalorierne eller kulhydraterne, kan vegetar bolognese også sagtens serveres med strimlet squash eller fintsnittet spidskål i stedet for pasta.

Opskrift på den bedste vegetariske bolognese

Her er vores opskrift på en lækker bolognese helt uden kød. Det betyder bestemt ikke at den mangler noget på smagen, tværtimod. Den smager nemlig helt fantastisk, og svampene giver en god umami, som vi ellers plejer at få fra kødet.

Vegetar bolognese med spaghetti i en skål serveret med parmesan på toppen
5 fra 2 stemmer

Vegetar bolognese

Opskrift på den bedste vegetar kødsovs uden kød
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 3 timer 30 minutter
Samlet tid 3 timer 45 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Italiensk
Antal 4 personer
Kalorier 724 kcal

Ingredienser

  • 1 dl olivenolie
  • 3 gulerødder
  • 2 løg
  • 3 stængler bladselleri
  • 500 g svampe, (for eksempel 300 g portobello og 200 g champignon)
  • 2 tsk røget paprika
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 3 dl tomatpure
  • 3 dl rødvin
  • 3 spsk sukker
  • 3 spsk soya sauce
  • 1/2 tsk muskatnød, fintrevet/stødt
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • 400 g spaghetti, koges efter anvisning på pakken

Sådan gør du

  • Skræl gulerødder og løg, og hak det fint sammen med bladselleri. Jeg bruger en minihakker, alternativt kan det rives på et rivejern.
  • Opvarm halvdelen af olien i en tykbundet gryde.
  • Steg løg, gulerod og bladselleri over lav varme i ca. ti minutter, husk at røre i gryden.
  • Rengør i mens svampene og hak dem fint (brug gerne minihakker eller foodprocessor)
  • Tilsæt det sidste olie hvis der er behov for det, og tilsæt så de hakkede svampe. Steg dem med til de er godt brunet af.
  • Så skal de sidste ingredienser i, røget paprika, bouillon, tomatpuré, rødvin, sukker, soya og den revne muskatnød tilsættes og retten smages til med salt og peber.
  • Bring sovsen i kog, og lad den gerne koge 3-4 timer hvis du har tid til det. Jo længere den koger, jo bedre og kraftigere smag. Hvis det koger for meget ind kan der spædes op med vand eller lidt bouillon.
  • Tag låget af gryden den sidste time, så det koger godt ind. Rør i gryden ind i mellem så det ikke brænder på!
  • Inden servering kan sovsen smages til med mere sukker, soya, salt, peber eller muskatnød.
  • Server med friskkogt pasta og reven parmesan.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 724kcalKulhydrater: 90gProtein: 18gFedt: 27gMættet fedt: 4gNatrium: 580mgKalium: 1056mgFibre: 6gSukker: 11gA-vitamin: 1020IUC-vitamin: 11mgCalcium: 44mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også vores klassiske opskrift på original spaghetti bolognese. Vil du prøve andre vegetarretter, så se alle vores vegetaropskrifter her.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 14. januar 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.