Indhold

Vegetar bolognese

Indhold

Bolognese er jo traditionelt en italiensk kødbaseret sauce, så når vi taler om vegetar bolognese, så taler vi reelt om en kødsovs uden kød. Selvom det for nogen lyder helt hen i vejret, så kan man faktisk lave en helt fantastisk bolognese uden kød. I vores version af en vegetar bolognese, er der de traditionelle grøntsager: gulerod, bladselleri og løg, og herudover bruger vi svampe hvor man i den klassiske version bruger hakket kød. Denne ret er en af vores favorit vegetarretter.

Vegetar bolognese - Opskrift på lækker kødsovs uden kød - Lækker vegetarret til aftensmad

I den klassiske version, bruges der også bacon. I denne opskrift har vi valgt at bruge røget paprika i stedet for bacon for at give den (meget let) røgede smag til retten. Det fungerer super godt, og det er så lidt at du ikke skal være bange for at din bolognese smager af paprika. Det skal jo helst smage nogenlunde som det plejer.

Hvordan laver man vegetar bolognese?

Her er en af de nemme vegetarretter. Den tager lidt tid at lave, men er bestemt ikke svær, og hele ventetiden værd.

Du skal bruge:

  • Olivenolie
  • Gulerødder, løg og bladselleri, det hører sig til i en rigtig bolognese.
  • Blandede svampe, det er i denne ret erstatning for hakket oksekød.
  • Røget paprika, giver en let røget smag som erstatning for bacon.
  • Grøntsagsbouillon
  • Tomatpure
  • Rødvin
  • Sukker
  • Soya
  • Muskatnød
  • Salt og peber

Fremgangsmåden er egentlig ret simpel. Grøntsagerne snittes og steges godt af. Resten af ingredienserne tilføjes, og retten simrer i 3-4 timer eller så længe du kan vente med at spise. Jo længere kogetid jo bedre smag i sidste ende.

Retten serveres med friskkogt spaghetti og parmesan.

Vegetar bolognese opskrift

Her er vores opskrift på en lækker bolognese helt uden kød. Det betyder bestemt ikke at den mangler noget på smagen, tværtimod. Den smager nemlig helt fantastisk, og svampene giver en god umami, som vi ellers plejer at få fra kødet.

Vegetar bolognese - Opskrift på lækker kødsovs uden kød - Lækker vegetarret til aftensmad
5 fra 1 stemme

Vegetar bolognese opskrift

Klassisk smag af bolognese bare uden kød
Opskrift lavet af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 3 t 30 min
Samlet tid 3 t 45 min
Ret Aftensmad, Hovedret, Hverdagsmad
Køkken Italiensk
Antal 4 personer
Kalorier 769 kcal

Ingredienser

  • 1 dl olivenolie
  • 3 store gulerødder
  • 2 store løg
  • 3 stængler bladselleri
  • 500 g svampe, (for eksempel 300 g portobello og 200 g champignon)
  • 2 tsk røget paprika
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 3 dl tomatpure
  • 3 dl rødvin
  • 3 spsk sukker
  • 3 spsk soya
  • 1/2 tsk muskatnød, fintrevet/stødt
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • 400 g spaghetti, koges efter anvisning på pakken

Sådan gør du

  • Skræl gulerødder og løg, og hak det fint sammen med bladselleri. Jeg bruger en minihakker, alternativt kan det rives på et rivejern.
  • Opvarm halvdelen af olien i en tykbundet gryde.
  • Steg løg, gulerod og bladselleri over lav varme i ca. ti minutter, husk at røre i gryden.
  • Rengør i mens svampene og hak dem fint (brug gerne minihakker eller foodprocessor)
  • Tilsæt det sidste olie hvis der er behov for det, og tilsæt så de hakkede svampe. Steg dem med til de er godt brunet af.
  • Så skal de sidste ingredienser i, røget paprika, bouillon, tomatpuré, rødvin, sukker, soya og den revne muskatnød tilsættes og retten smages til med salt og peber.
  • Bring sovsen i kog, og lad den gerne koge 3-4 timer hvis du har tid til det. Jo længere den koger, jo bedre og kraftigere smag. Hvis det koger for meget ind kan der spædes op med vand eller lidt bouillon.
  • Tag låget af gryden den sidste time, så det koger godt ind. Rør i gryden ind i mellem så det ikke brænder på!
  • Inden servering kan sovsen smages til med mere sukker, soya, salt, peber eller muskatnød.
  • Server med friskkogt pasta og reven parmesan.

Nutrition

Kalorier: 769kcalKulhydrater: 101gProtein: 20gFedt: 27gMættet fedt: 4gNatrium: 637mgKalium: 1361mgFibre: 9gSukker: 16gA-vitamin: 8673IUC-vitamin: 18mgCalcium: 84mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Efterår, Vegetar, Vinter
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også vores klassiske opskrift på original spaghetti bolognese. Vil du prøve andre vegetarretter, så se alle vores vegetaropskrifter her.

Tips og tricks til vegetar-bolognese

  • Det er ligesom med klassisk bolognese – jo længere den koger jo bedre smager den og jo mere smager den af.

Serveringsforslag

Spis bolognesen på traditionel vis med spaghetti og evt. et drys parmesan på toppen. Vil du lave en vegansk bolognese, kan du bruge en vegansk erstatning for osten.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg