Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Pastaretter / Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

4.50

/5

4 timer 20 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.50

/5

4 timer 20 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Der er intet der slår en klassisk original spaghetti bolognese, som har stået og simret på komfuret hele dagen. Faktisk er retten virkelig nem at lave, og den er hele ventetiden værd, når man kan sætte sig om bordet sammen med familien. Få vores opskrift på den bedste pasta bolognese her.

original spaghetti bolognese serveret i hvid tallerken med linguine, bolognese, parmesan og basilikum

En af familiens livretter

Spaghetti bolognese er en skøn ret med masser af smag, som både børn og voksne her i familien er virkelig vilde med. Det bliver i hvert fald tit ønsket som en del af den ugentlige madplan her i familien.

Og egentlig er retten rigtig nem at lave når man bare har tid til at lade den stå og simre.

Der er mange varianter af en klassisk Italiensk pasta bolognese, og jeg tror næsten at hver familie har deres helt egen opskrift.

For os er bolognese som regel weekendmad, fordi tilberedningstiden i vores version er så lang, men det er helt bestemt ventetiden værd, og når duften af en italiensk kødsovs breder sig rundt i huset, så kan man næsten ikke vente til det er spisetid.

original pasta bolognese serveret med linguine og grana padano

Italiensk for begyndere

Den her italienske ret er en super begynderret. Den er faktisk rigtig nem at lave, og følger du instruktionerne, ja så bliver den helt perfekt i smagen. For at lave retten skal du bruge:

 • Olivenolie
 • Bacontern
 • Løg
 • Bladselleri
 • Gulerod
 • Hakket oksekød
 • Tomatpure
 • Bouillon
 • Rødvin, det behøver ikke være den dyreste på hylden.
 • Muskatnød, det giver bare den helt rigtige smag.
 • Salt og peber
 • Lidt sukker, til at afstemme syrligheden i tomatpuéen.

Derudover skal retten serveres med friskkogt spaghetti eller linguine og masser af friskrevet parmesan.

Ingrediensnoter

Grøntsager – Du skal bruge løg, gulerødder og bladselleri. Det er en helt klassisk treenighed i det franske og italiensk køkken, og det danner bunden for retten her. Du kan sagtens doble op på grøntsagerne i opskriften hvis du ønsker at tilføre flere grøntsager, det gør vi ofte selv. Hvis du, eller din familie, ikke er til grøntsager man kan se, kan de køres på en minihakker eller foodprocessor, så de er helt “usynlige” i retten, men stadig giver den god smag og fylde.

Tomatpure – Vi bruger tomatpure på flaske, og køber oftest den fra Beauvais, da de fleste supermarkeder har den. Andre typer kan også bruges.

Rødvin – Man kan efter min mening ikke lave en original bolognese uden rødvin. Det skal bare til. Du behøver ikke at vælge en dyr og fin rødvin når du skal bruge den i en ret som bolognese.

Muskatkød – Vi har hele musketnøddekerner, som vi lige river lidt af ned i retten. For os skal der lidt muskat i bolognese. Du kan også købe stødt muskatnød hvis du synes det er nemmere.

Hvordan laver man spaghetti bolognese?

Bolognese er faktisk en ret nem ret at lave, det kræver bare at du har god tid til at lade den simre og koge godt ind, for at få den rigtige smag frem.

Først steges bacon af i en gryde, og herefter tilsættes grøntsagerne som også skal svitses med. Så skal kødet i og brunes af inden resten af ingredienserne tilsættes og retten skal nu stå og koge nogle timer under låg.

Den sidste time af kogetiden fjernes låget, så bolognesen kan koge godt ind og blive tyk og intens i smagen.

Retten serveres med kogt spaghetti eller linguine.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

spaghetti bolognese med linguine og grana padano

Ofte stillede spørgsmål

Kan man genopvarme bolognese?

Ja det kan du sagtens. Opvarm kødsovsen godt i en gryde, og så er den klar til at spise. Tilsæt eventuelt lidt vand til gryden hvis den er kogt for meget ind, og du vil have lidt mere væske.

Kan man fryse bolognese?

JA! Bolognese sauce er meget velegnet til at fryse ned. Vi laver altid en stor portion, så vi kan komme noget i fryseren til de dage hvor vi ikke orker at stå i køkkenet. Frys kødsovsen i fryseposer eller plastbøtter der passer til din families størrelse.

Hvor lang tid tager det at lave bolognese?

Det tager minimum 4 timer at lave en god bolognese i en gryde på komfuret. 3 timer med låg til at koge smagen godt ind i retten, og 1 time uden låg til at koge saucen ind til den rette konsistens.

Hvis du har en trykkoger kan du skære nogle timer af, ved at koge retten 1 time i trykkogeren, og derefter koge saucen ind i en gryde uden låg på.

Andre italienske opskrifter du måske vil synes om

original spaghetti bolognese serveret i hvid tallerken med linguine, bolognese, parmesan og basilikum

Tips og tricks til opskriften

Bolognese i slow cooker

Simremad behøver ikke at være besværligt at lave, og denne spaghetti bolognese, er det man må kalde nem simremad. Det handler lige om at få det hele hakket og brunet af, men når det er gjort og låget er lagt på, ja så passer retten sig selv.

Den er også super at lave i slow cooker, fordi den nemt kan passe sig selv. Giv den bare en 6-8 timer på lav varme, og herefter kan du koge den ind uden låg.

Spaghetti bolognese til mange og til børn

Retten her egner sig godt til at lave til mange mennesker. Fordi bolognesen er så intens i smagen, skal man ikke have ret meget på sin pasta, og derfor rækker kødsovsen også rigtig langt. Hvis vi laver af 500 g, har vi ofte til 2 dage (vi er 2 voksne og 2 børn). Det er en oplagt ret at servere til børnefødselsdagen, fordi den er nem at lave til mange, og derudover kan den laves dagen i forvejen, eller endnu længere i forvejen hvis du fryser den ned.

Bolognesen er nemlig super fryseegnet, og vi laver altid selv dobbeltportion for at have en portion i fryseren til de dage hvor vi ikke lige har lyst eller tid til at stå længe i køkkenet. Det er en god erstatning for at komme til at købe fast food altid at have en portion bolognese i fryseren.

Tilbehør til spaghetti bolognese

Det er ikke altid vi spiser tilbehør til vores pasta bolognese, hvis vi gør, så laver vi oftest et hvidløgsbrød eller et flute som tilbehør. Det behøver man ikke, men hvis man gerne vil servere lidt ekstra, er det en god vej at gå. Lidt gnavegrønt på bordet er også altid et hit.

Bolognese i trykkoger

Vil du spare tid, eller er du i tidspres en dag, så kan du tilberede din bolognese i trykkoger. Du skal først brune det hele godt af, og når du har tilført væsken, kan du overføre hele retten til trykkogeren, og koge den 1 times tid under tryk.

Herefter hælder du den tilbage i gryden, og koger den lidt ind uden låg på komfuret. Sådan kan du altså lave en hurtig spaghetti bolognese, der smager lige så godt som den “rigtige”. Den metode bruger vi ofte herhjemme.

Serveringsforslag

Vil du prøve en bolognese uden kød?

Prøv også vores opskrift på en Vegetar bolognese, der smager super godt, men som er helt kødfri.
hvid skål med original spaghetti bolognese og linguine pasta med grana padano parmesan på toppen og ved siden af

Opskrift på original spaghetti bolognese

Her er vores bud på original spaghetti bolognese – den laves altså forskelligt alt efter hvilken italiener du spørger, men her er den opskrift som vi elsker og bruger hver gang.

Vores spaghetti bolognese er med rødvin, bacon og masser af grøntsager. Grøntsagerne er den klassiske italienske treenighed af bladselleri, løg og gulerødder, og de er altså bare et must i denne ret. Man kan sagtens tilføje flere end opskriften foreskriver hvis man vil have en ret med endnu flere grøntsager.

original spaghetti bolognese serveret i hvid tallerken med linguine, bolognese, parmesan og basilikum
4.50 fra 4 stemmer

Spaghetti bolognese

Opskrift på spaghetti bolognese
Den originale italienske ret, som smager fantastisk og ovenikøbet er nem at forberede. En italiensk version af pasta med kødsovs, som er rig på smag og dybde. Server din bolognese med spaghetti, linguine eller din yndlingspasta.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 4 timer
Samlet tid 4 timer 20 minutter
Ret Hovedret
Køkken Italiensk
Antal 4 personer
Kalorier 1394 kcal

Ingredienser

Bolognese

 • 1 dl olivenolie
 • 200 g bacon, skåret i fine tern
 • 1 løg, finthakket
 • 1 stængel bladselleri, finthakket
 • 1 gulerod, finthakket
 • 500 g hakket oksekød
 • 3 dl tomatpure
 • 5 dl bouillon
 • 3 dl rødvin
 • 1 knsp muskatnød, fintrevet
 • 1 spsk sukker
 • Salt
 • Peber

Tilbehør

 • 500 g spaghetti, eller linguine
 • ½ dl parmesan, revet

Sådan gør du

 • Halvdelen af olien opvarmes i en gryde (sørg for at bruge en god tykbundet gryde da den fordeler varmen bedre). Den finthakkede bacon tilsættes og steges til det er gyldenbrunt. 
  1 dl olivenolie, 200 g bacon
 • Tilsæt finthakket løg, gulerod og bladselleri og steg det sammen med det gyldne bacon over lav varme i ca. ti minutter, husk at røre i gryden.
  1 løg, 1 stængel bladselleri, 1 gulerod
 • Så skal der skrues op for varmen og det sidste olie tilsættes, når gryden er godt varm igen tilsættes hakket oksekød, det findeles og steges med til det er brunet godt af.
  500 g hakket oksekød
 • Så skal de sidste ingredienser i, bouillon, tomatpuré, rødvin og den revne muskatnød tilsættes og det smages til med sukker, salt og peber.
  3 dl tomatpure, 5 dl bouillon, 3 dl rødvin, 1 knsp muskatnød, 1 spsk sukker, Salt, Peber
 • Nu skal det hele bringes op til kogepunktet og derefter skal det stå og hygge sig i gryden under låg ved svag varme i mindst 4 timer. Hvis det koger for meget ind kan der spædes op med vand eller lidt bouillon.
 • Ventetiden kan være svær når duften breder sig, men den lange kogetid er med til at trække al smag ud af ingredienserne og jo længere den koger, desto kraftigere bliver den i smagen. 
 • Tag låget af gryden den sidste time, så det koger godt ind. Rør i gryden ind i mellem så det ikke brænder på!
 • Kog pastaen efter anvisningen på pakken, og server med friskkogt pasta og revet parmesan.
  500 g spaghetti, ½ dl parmesan

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1394kcalKulhydrater: 111gProtein: 52gFedt: 76gMættet fedt: 22gTransfedt: 2gKolesterol: 130mgNatrium: 1136mgKalium: 1350mgFibre: 7gSukker: 13gA-vitamin: 3564IUC-vitamin: 11mgCalcium: 244mgJern: 7mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 24. marts 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

8 kommentarer til “Spaghetti bolognese”

 1. Hej.?
  Har tænkt at jeg skal lave denne kødsovs til min datters fødselsdag, men bliver lidt forvirret.
  Du skriver at der skal 3 dl. tomatpure i bolognesen. Er det koncentreret pure eller tomatsovs. Tænker at det er meget voldsomt i tomatsmagen med så meget pure eller hvad? ?

  Svar
 2. Fremgangsmåde i jeres app bliver ikke vist heldigvis kan man godt finde det på jeres hjemmeside men lidt træls for at sige det på jysk. Det er nok bare en lille fejl men jeg håber i får det rettet

  Svar
  • Hej Lars

   Tak for din kommentar, opskriften skulle virke i app’en nu 🙂
   Mvh Tina, Madformadelskere.dk

   Svar
 3. Hej. Jeg er ved at lave denne opskrift til 12 Pers, og er kommet til at hælde dobbelt for meget olie i 😳 altså 6 dl.
  Er retten lige til at smide ud? Vi skulle have den i morgen 😅
  Mvh Penille

  Svar
  • Hej Pernille

   Nej fortsæt du bare som der står i opskriften. Til sidst når saucen skal koge ind, vil olien og fedtet ligesom lægge sig på toppen, og så kan du tage noget af det fra med en ske.

   Jeg tror nok det skal blive rigtig godt alligevel 😅 Lad os endelig høre hvordan det går!

   God aften
   Mvh Tina

   Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.