Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Herregårdsbøf

Herregårdsbøf

5

/5

1 time 10 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

1 time 10 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Når der rigtig skal hygges med klassisk dansk mad, så er herregårdsbøf en af de retter der ofte er på menuen. Retten består af en hakkebøf serveret med bearnaise sauce, ærter og kartofler eller pomfritter. Læs med her og få vores opskrift på en rigtig herregårdsbøf.

Herregårdsbøf med dansk hakkebøf, grønne ærter, hjemmelavet bearnaise og ovnbagte kartofler

Hvad er en herregårdsbøf?

Herregårdsbøf er noget man ser på menukortet på mange danske kroer og restauranter der serverer klassisk dansk mad.

Retten består af en hakkebøf, en bearnaise sauce og grønne ærter. Dertil bliver der oftest serveret enten kogte kartofler, ovnkartofler eller pommes frites.

Anrettet herregådsbøf med bearnaise, ærter og ovnkartofler

Du behøver ikke at gå ud og spise

Det er en ret mange restauranter og kroer sælger, men du kan også nemt nye den lækre bøf hjemme i din egen spisestue. Den er nemlig slet ikke så svær at tilberede selv.

Retten består af 4 elementer: Hakkebøf, bearnaise, ærter og kartofler.

I vores opskrift får du her muligheden for at lave det hele fra bunden. Hvis det virker for uoverskueligt, kan man selvfølgelig vælge at springe over enten bearnaise eller ovnkartoflerne, og købe en færdiglavet løsning. Det er dog ikke svært, så hvis du har mod på det, synes vi du skal prøve at lave det selv.

Her er hvad du skal bruge til retten hvis du laver det hele fra bunden:

  • Hakkebøffer
    • Hakket oksekød
    • Smør og olie til stegning
  • Ærter fra frost
  • Ovnkartofler
    • Kartofler
    • Olie
    • Salt og peber
    • Hvidløgspulver
    • Herbes de provance, eller anden krydderi.
  • Bearnaise
    • Smør
    • Æggeblommer
    • Hvidvinseddike
    • Hvidvin
    • Frisk estragon
    • Salt og peber

Så det er faktisk ikke så mange ingredienser du skal bruge til at lave et lækkert måltid mad, som hele familien med garanti vil sætte pris på.

Du skal starte med at lave ovnkartoflerne, de tager nemlig længst tid. Når de er klargjort og sat i ovnen, kan du koncentrere dig om bøfferne. Den skal du gå i gang med når der er cirka et kvarter tilbage af tilberedningstiden på kartoflerne.

Bøfferne skal formes og herefter steges på panden i en blanding af smør og olie. Kog samtidig ærterne op i en gryde med vand.

Som det sidste laves bearnaisen. Du kan med fordel klare smøre på forhånd og lave essensen klar. Essensen piskes så op med æggeblommer over varmen til skummende. Når massen begynder at blive cremet tages gryden af varmen og det klarede smør piskes i. Til sidst kommes estragon i, og saucen smages til.

Nu er du klar til at anrette – god appetit.

Find den fulde opskrift med mængder længere nede på siden her.

Tallerken med hakkebøf, bearnaise, ærter og kartoffelbåde

Opskrift på herregårdsbøf

Her får du vores opskrift på en klassisk herregårdsbøf med saftig hakkebøf, håndpisket bearnaise, grønne ærter og ovnbagte kartofler. Det er en klassisk dansk ret, som bare smager helt fantastisk.

Herregårdsbøf med hakkebøf grønne ærter bearnaise og ovnbagte kartofler
5 fra 4 stemmer

Herregårdsbøf

Opskrift på en klassisk dansk herregårdsbøf med bearnaise, ovnbagte kartofler og grønne ærter.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 1 time 10 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1559 kcal

Ingredienser

  • 800 g hakket oksekød
  • 4 spsk smør
  • 2 spsk olie
  • 600 g ærter, fra frost

Ovnbagte kartofler:

  • 1 kg kartofler
  • 3 spsk olie
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk hvidløgspulver
  • 3 spsk herbes de provance, eller andet krydderi
  • Peber, efter smag

Sauce bearnaise:

  • 250 g smør
  • 4 æggeblommer
  • ½ dl hvidvinseddike
  • ½ dl hvidvin, tør
  • 3 spsk frisk estragon, hakket
  • ½ tsk salt
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

Ovnbagte kartofler – Påbegyndes som det første:

  • Forvarm ovnen til 200 grader alm ovn.
  • Skyl kartoflerne grundigt og skær dem i både. Kom kartoffelbådene op i en skål, hæld olie, hvidløgspulver, herbes de provance samt salt og peber over. Bland det godt sammen.
  • Placer kartoffelbåde med skindsiden ned på en bageplade med bagepapir på. Kom dem i den forvarmede ovn i ca. 1 time, eller til de er gyldne og sprøde.

Hakkebøffer – Start når kartofler mangler 15 minutter:

  • Del farsen i 4 lige store portioner og form 4 bøffer. Hak dem med en kniv på begge sider, så holder de på formen under stegningen. Krydder dem med salt og peber på begge sider.
    – Bøfferne kan formes i forvejen.
  • I en stor pande smeltes smørret i olien. Brun nu bøfferne af på begge sider ved høj varme, skru ned for varmen og steg bøfferne yderligere 4-5 minutter på hver side.
    Tag dem af panden, dæk dem til med folie og stil dem til siden til de skal serveres.

Ærter – Tilberedes samtidig som bøfferne:

  • Bring vand i kog i en gryde. I mens bøfferne steges gives ærterne et opkog, hæld vandet fra og stil dem til siden med låg på, så de holder sig varme.

Sauce bearnaise – tilberedes som det sidste (forbered evt. smør og essens):

  • Smørret smeltes, klares og vallen hældes fra og kasseres.
    – Dette kan gøres i mens bøfferne steges.
  • I en gryde forberedes essensen. Kom hvidvinseddike, hvidvin, finthakket skalotteløg, ⅔ af den friske hakkede estragon, samt salt og peber i. Giv det et opkog og reducer væsken til halvdelen. Si fyldet fra og gem essensen.
    – Dette trin kan laves på forhånd, så man har essensen klar.
  • I en anden gryde kommes essensen samt 4 æggeblommer i. Ved middelvarmes piskes æggeblommerne først til de er skummende, og når blandingen begynder at blive cremet, tages gryden af varmen.
  • Pisk nu det klarede smør i gradvist i en tynd stråle. Bliv ved med at piske til alt smørret er pisket i. Kom det sidste estragon i og smag til med salt og peber, hæld saucen over i en saucekande eller -skål. Saucen er nu klar til servering.
    Bearnaise kan holdes varm, men må ikke overstige 70 grader, da den så vil skille.
  • Anret en tallerken med en bøf, ærter, ovnbagte kartofler samt en god portion bearnaise. Velbekomme.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1559kcalKulhydrater: 70gProtein: 49gFedt: 121gMættet fedt: 56gKolesterol: 318mgNatrium: 2501mgKalium: 2080mgFibre: 15gSukker: 11gA-vitamin: 3199IUC-vitamin: 110mgCalcium: 197mgJern: 10mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.