Madformadelskere / Anledninger og højtider / Jul / Juledessert / Juleislagkage med kirsebær og marcipan

Juleislagkage med kirsebær og marcipan

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Julen nærmer sig med hastige skridt, og i dag får du en lækker juleislagkage med kirsebær og marcipan. Den kan du servere som alternativ juledessert, eller måske som en dessert til julefrokosten.

Lige nu kan du få rigtig gode tilbud på piskefløde, og så er det altså bare med at få købt ind og lavet nogle lækre islagkager til fryseren. Denne version af islagkage er en julet slags. Jeg har kommet alle de lækre julesmage i, marcipan, amarena kirsebær, brændte mandler og mørk chokolade, og den smager altså bare skønt.

Det er sådan en man godt kunne servere til juleaften hvis man nu vil have et alternativ til den klassiske risalamande, men den er også skøn de andre juledage eller til julefrokosten.

juleislagkage med kirsebær og marcipan.

Flere julelækkerier

Opskrift

Juleislagkage

5 fra 2 stemmer
En skøn islagkage fyldt med alle de lækreste julesmage som amarena kirsebær, marcipan, chokolade og brændte mandler. Den er dejlig at servere til julefrokost, i juledagene eller som alternativ til risalamande.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 35 minutter
Frysetid 4 timer
Samlet tid 4 timer 50 minutter
Antal8 personer

Ingredienser
 

Mandelbund
  • 4 æggehvider
  • 200 g sukker
  • 200 g mandelmel, eller finthakkede mandler
Iscreme
  • 1 vaniljestang
  • 75 g sukker
  • 4 æggeblommer
  • 5 dl piskefløde
Fyld og pynt
  • 150 g marcipan
  • 75 g mørk chokolade
  • 150 g dessertkirsebær, fx amarena
  • 1 dl kirsebærsaft fra dessertkirsebær
Brændte mandler
  • 100 g mandler
  • 100 g sukker
  • ½ dl vand

Udstyr

  • Springform 25 cm
  • Kageplast

Fremgangsmåde
 

Mandelbund
  1. Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
  2. Pisk æggehviderne helt stive med en elpisker. Kom 1 spsk. sukker i æggehviderne af gangen mens du stadig pisker, og fortsæt til alt sukkeret er indarbejdet og du har en sej og jævn marengsmasse.
    4 æggehvider, 200 g sukker
  3. Vend mandelmelet i marengsen med en dejskraber. Pas på ikke at slå luften ud af massen.
    200 g mandelmel
  4. Beklæd bunden af en springform på 25 cm med bagepapir, og smør det nederste af siderne med bagespray eller smør, så ikke bunden hænger fast i siderne.
  5. Hæld dejen til bunden i springformen, og bag bunden i 35 minutter ved 160 grader varmluft. Når bunden er færdigbagt, skal den på frys og køle ned. Mens bunden bager kan du lave dine brændte mandler, og mens bunden er på frys, kan du lave iscremen.
    færdigbagt bund til islagkage.
Brændte mandler
  1. Kom mandler, sukker og vand på en pande, og varm dem op under omrøring indtil sukkeret krystalliserer og bliver hvidt.
    100 g sukker, ½ dl vand
  2. Giv mandlerne lidt længere indtil sukkeret igen vil smelte, og de får den lidt blanke overflade. Du skal ikke lade alt sukkeret smelte, så vil mandlerne blive hårde, men de skal lige akkurat være blanke, og så skal de over på et stykke bagepapir og køle ned.
Iscreme
  1. Skær marcipanen i små tern, og hak chokoladen groft.
    150 g marcipan, 75 g mørk chokolade, 100 g mandler
  2. Skrab kornene ud af vaniljestangen og pisk vaniljen sammen med sukker og æggeblommer til det er luftigt og skummende. Rør stykker af marcipan og mørk chokolade i.
    1 vaniljestang, 75 g sukker, 4 æggeblommer
  3. Pisk fløden til en let flødeskum. Den skal ikke være for fast, men danne bløde toppe når du rører i den. Vend flødeskummen sammen med æggemassen.
    5 dl piskefløde
Samling
  1. Tag formen med bunden ud af fryseren, og sæt kageplast rundt i kanten af formen.
  2. Hæld halvdelen af iscremen hen over den afkølede bund.
    150 g dessertkirsebær
    halvdelen af iscremen er hældt på bunden.
  3. Fordel dessertkirsebærene rundt i iscremen.
    kirsebærene er lagt oveni iscremen.
  4. Hæld derefter den anden halvdel af iscremen hen over kirsebærene.
  5. Hæld saften fra dessertkirsebærene ovenpå kagen med en ske, og rør eventuelt lidt rundt i toppen, så saften fordeler sig og laver snirkler. Hak de brændte mandler groft og pynt med dem på toppen af islagkagen.
    1 dl kirsebærsaft fra dessertkirsebær
    pynt på toppen af islagkagen.
  6. Lad kagen fryse i 4 timer, men gerne længere eller natten over.
  7. Tag kagen ud af fryseren 10-15 minutter inden den skal serveres.

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 880kcalKulhydrater: 93gProtein: 16gFedt: 53gMættet fedt: 19gFlerumættet fedt: 4gEnkeltumættet fedt: 15gTransfedt: 0.01gKolesterol: 168mgNatrium: 61mgKalium: 318mgFibre: 6gSukker: 79gA-vitamin: 1055IUC-vitamin: 2mgCalcium: 162mgJern: 3mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Piskefløde – Denne is er en parfaitis, og den er altså lavet udelukkende på piskefløde for at få en glat is. Derfor behøver man heller ikke ismaskine når man skal lave denne is.
Æg – Jeg bruger bare hele friske æg, som jeg så deler. Vi skal nemlig bruge æggehviderne i mandelbunden til islagkagen, og så skal vi bruge æggeblommerne i selve iscremen. Du kan også vælge pasturiserede æg delt i blommer og hvider hvis du hellere vil det.
Vanilje – Jeg kommer vaniljekorn i ismassen. Det giver en dejlig smag. Du kan også bruge 1 tsk vaniljepasta eller vaniljepulver i stedet. Hvis du kun har vaniljesukker hjemme, så kan du skifte en spiseskefuld sukker ud med vaniljesukker.
Brændte mandler – Vi skal bruge brændte mandler til denne is. Hvis du har mod på det, kan du nemt lave dem selv. Find vores opskrift på brændte mandler her. Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, kan du købe brændte mandler i supermarkedet her op til jul.
Amarena kirsebær – Jeg kommer nogle af de lækre bær inden i islagkagen, og så kommer jeg lidt af lagen fra glasset på toppen. Smagen af amarena kirsebær er bare en skøn smag, som jeg virkelig forbinder med jul.
Marcipan – Vi bruger bare helt almindelig marcipan, men har du for eksempel marcipanbrød, snebolde eller andet du ikke har fået spist, så kan du nemt bruge det i stedet. Du kan også prøve med marcipan med pistaciesmag eller andre smagsvarianter.

Forberedelse og holdbarhed

Sådan en islagkage kan holde sig flere måneder i fryseren, så du kan sagtens lave den i god tid. Når den er frossen kan du lige dække den over med et stykke husholdningsfilm.

Andre smagsvarianter

Brug de julesmage I bedst kan lide. Det kan være stykker af brunkager eller pebernødder, det kan være juleskum, fudge, nougat eller andre julefavoritter, alt efter hvad I elsker ved julen.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.