Lækker, mør og saftig nakkefilet på grill, med den helt rigtige grillsmag! Serveret sammen med grillede majskolber, kartofler på grill og en lækker cremet favoritsauce, så bliver det ikke meget bedre. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave den bedste grillede nakkefilet, så læs med her og få vores opskrift.
Sol, sommer og en lækker grillet nakkefilet
Når jeg tænker nakkefilet og grill, så falder mine tanker straks på pulled pork. Og selvom den indledende forbehandling langt hen ad vejen minder om den man bruger til pulled pork, så bliver resultatet noget helt andet her i denne opskrift.
Her får man en smørmør, og meget saftig nakkefilet, den har en virkelig lækker smag fra krydderierne og den let søde barbecuesauce. Når vi smider en nakkefilet på grillen, så er det normalt den her barbecuestyle version vi vælger. Børnene er vilde med det og hvis man laver noget godt tilbehør til, så er det et helt perfekt sommermåltid.
Hvad spiser man til sådan en grillet nakkefilet? Det kan være alt fra grillede majskolber, nogle kartofler, her kunne det være bagekartofler, eller kartofler tilberedt på grillen. Og selvfølgelig skal der også være en sauce til. Favoritsovs passer rigtig godt til grillet kød, så den ville jeg nok gå med, hvis man er til en lidt lettere sauce, så er en Romesco sauce et rigtig godt bud.
Når man nu skal ud og se efter en nakkefilet, så find en god stor en, de rester der bliver tilbage, kan sagtens bruges til en god biksemad dagen derpå. Vi plejer at skære resterne op i tern og fryse dem ned, så er det nemt at tage op til en god gang biks med det hele.
Og hvad så hvis man ikke bryder sig om gris? Så kan man lave samme opskrift med kalkunbryst i stedet for, her skal man bare holde godt øje med kernetemperaturen, så kalkunbrystet ikke bliver tørt.
Mere grillinspiration
Ingrediensnoter
Nakkefilet – Jeg plejer at købe et par stykker når jeg finder nogle godt tilbud. Gå efter en nakkefilet på mellem 2 og 2,5 kg.
Olivenolie – Olivenolien bruger jeg som en “binder” for den barbecuerub nakkefileten skal drysses med. Så bliver den hængende og den bidrager selvfølgelig også som fedtstof der “steger” overfladen af nakkefileten på grillen.
Barbecuekrydderi til svinekød – En god barbecuerub er et must til nakkefileten, og det bedste resultat får man hvis man blander det selv. Du kan selvfølgelig også købe en færdig dry rub. Hvis man vælger at bruge en færdig udgave, så bestil den på nettet, der får man de bedste.
I mit barbecuekrydderi til svinekød, er basen salt og brun farin, resten af krydderierne kan man variere efter smag, men jeg synes faktisk at jeg har ramt en rigtig fin balance i den blanding jeg bruger her.
Nem barbecuesauce med ketchup – Nem og hurtig barbecuesauce lavet på god ketchup. Ketchup er normalt basen for barbecuesauce, og sammen med brun farin, og ganske få andre ingredienser, kan man hurtigt lave en nem BBQ sauce, der kan bruges til meget andet end lige en nakkefilet.
Men her til nakkefilet på grill, er det altså barbecuesovsen der lige giver den det sidste pift! Den tilfører en masse sødme, og giver den der lækre glaserede overflade.
Hvordan laver man nakkefilet på grill?
Det kræver lidt forberedelse, og den skal have lang tid på grillen, så det er nok i weekenden man skal lave det, og ikke på en travl hverdag.
Den forberedte nakkefilet der er blevet ridset og smurt godt ind i rub kommes på den forvarmede grill. Temperaturen justeres og låget lukkes. Stegen drejes 180 grader nogle gang i løbet af tilberedningen, så den får jævn varme hele vejen rundt.
Man går efter en kernetemperatur på 80 grader. Når kernetemperaturen nærmer sig 60-65 grader, smører man nakkefileten ind i barbecuesauce, og steger videre til den når 80 grader.
Når man når op på 80 grader i kernetemperatur, er den færdig, og den tages nu af grillen. Lad den trække utildækket i cirka 20 minutter før den skæres ud og serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Gå efter en kernetemperatur på 80 grader når du laver en nakkefilet på grillen. Så er stegen færdigstegt, men den er stadig saftig og lækker.
Ja, du kan sagtens fryse resterne ned. Du kan eventuelt skære kødet i skiver eller tern og fryse det ned, så er det klar til en god omgang biksemad.
Ja det kan du sagtens. Vi elsker at lave vores egen barbecuesauce, det er så nemt og man kan give den den smag man vil. Men hvis du har en færdigkøbt bbq-sauce du foretrækker, så kan den sagtens bruges.
En god grillet majskolbe, nogle kartofler på grill og en favoritsauce er vores yndlingstilbehør til sådan en barbecue nakkefilet. Men du kan servere lige hvad du har lyst til, kun fantasien sætter grænsen.
Andre grillopskrifter du måske vil synes om
- Short ribs på grill
- Lammeculotte på grill
- Tykstegsbøf på grill
- Cote de boeuf på grill
- Kalveculotte på grill
Tips og Tricks
- Giv stegen rub dagen før
- Klargør nakkefileten dagen i forvejen med olivenolie og et godt lag rub. Pak den godt ind og lad den trække i køleskabet, så smagen fra krydderierne kan trænge ind i kødet.
- Konstant varme
- Sørg for at holde en god konstant varme i grillen. Når kernetemperaturen kommer op omkring 70 grader kan det godt går lidt langsomt med at komme op til 80 grader, med det skal nok komme med lidt tålmodighed.
- Andre grilltyper
- Du kan lave nakkefilet på grill, på gasgrill, kulgrill og træpillegrill. Træpillegrillen giver en ekstra god røgsmag.
Serveringsforslag
- Server en god grillet nakkefilet med flødekartofler, en frisk salat og en lækker cremet favoritsauce.
- Du kan også servere den med bagekartofler, grillede majskolber og whiskysauce.
- Eller server den som sommermenu med gammeldags kartoffelsalat og grillede grøntsagsspyd.
Elsker du denne opskrift?
Så prøv også Nakkekoteletter på grill eller Pulled pork
Opskrift på grillet nakkefilet med barbecue
Her får du vores opskrift barbecue nakkefilet på grill. Mør, saftig og med en virkelig lækker smag. Den passer perfekt som sommermenu sammen med noget lækkert tilbehør.
Overrask familie og gæster med et virkelig lækkert stykke grillet kød, serveret sammen med dit eget favorittilbehør. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.
Nakkefilet på grill
Ingredienser
- 2,5 kg nakkefilet
- 1 spsk olivenolie
Barbecuekrydderi
- ¾ dl brun farin
- ¼ dl fint salt
- ½ tsk tørret oregano
- 1 tsk sennepspulver, colemans
- ¼ dl paprika
- ½ spsk røget paprika
- ½ tsk stødt spidskommen
- 1 spsk løgpulver
- 1 tsk hvidløgspulver
- ¼ tsk sort peber, stødt
- ¼ tsk cayennepeber
Barbecuesauce
- 1 dl heinz ketchup
- 1 spsk engelsk sauce
- 3 spsk brun farin
- ½ tsk salt
- 1 tsk løgpulver
- ½ tsk hvidløgspulver
- ½ tsk røget paprika
Sådan gør du
- Grillen forvarmes til 250 grader sat op til indirekte varme. Når stegen kommes på grillen skrues temperaturen ned til 190 grader.
- I en gryde blandes ingredienserne til barbecuesaucen sammen, og varmes op ved lav varme til alt sukker er opløst. Smag den til og stil den til siden når den er færdig.1 dl heinz ketchup, 1 spsk engelsk sauce, 3 spsk brun farin, ½ tsk salt, 1 tsk løgpulver, ½ tsk hvidløgspulver, ½ tsk røget paprika
- Nakkefileten forberedes. Puds groft af for fedt og hinder.2,5 kg nakkefilet
- I en lille skål blandes alle ingredienserne til barbecuekrydderiet sammen.¾ dl brun farin, ¼ dl fint salt, ½ tsk tørret oregano, 1 tsk sennepspulver, ¼ dl paprika, ½ spsk røget paprika, ½ tsk stødt spidskommen, 1 spsk løgpulver, 1 tsk hvidløgspulver, ¼ tsk sort peber, ¼ tsk cayennepeber
- Rids nakkefileten i i et diagonalt mønster med en skarp kniv. Du skal skære ca. 1 centimeter ned i kødet når du ridser den. Gnid den derefter ind i olivenolie efterfulgt af barbecuekrydderiet du lige har lavet. – Dette trin kan foretages dagen i forvejen, så smagen fra krydderierne kan trænge ind i kødet.1 spsk olivenolie
- Placer nu nakkefileten midt imellem varmekilderne på den forvarmede grill og skru temperaturen fra 250 ned til 190 grader. Nakkefileten skal nu grilles ved 190 grader ved indirekte varme i 2,5 – 3 timer, eller til kernetemperaturen er 80 grader.
- Husk at dreje stegen 180 grader et par gang i løbet af tilberedningstiden. Så den får jævn varme hele vejen rundt.
- Når der er ca. 1 time tilbage af tilberedningstiden, eller kernetemperaturen nærmer sig 65 grader smøres nakkefileten med barbecuesaucen.
- Når kernetemperaturen på 80 grader er nået, tages nakkefileten af grillen og den skal nu trække i ca. 20 minutter, inden den skæres ud og serveres.
Se video til opskriften
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. august 2022 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Virkelig lækker ret, tak!
Hej Flemming.
Tak for din kommentar 🙂
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere