Der er ikke noget så lækkert som en veltilberedt and. Mør som smør og den helt rigtige smag af jul. Med rødkål, brunede kartofler og en lækker sovs. Mortensaften og julen nærmer sig, og så er det tid til andesteg. Hvis du har lyst til at se hvordan du laver den perfekte langtidsstegte and på gasgrill, så får du her vores opskrift.
Når det er langtidsstegt and vi laver, så skal du sætte en eftermiddag af til projektet, så er du godt kørende med tiden. Tilberedningen af anden giver også basen for sovsen, og sovs til and skal sidde lige i skabet! Så husk nu at gemme stegeskyen, den er den vigtigste ingrediens til sovsen. Anden fylder vi med æbler og svesker, det giver både god smag og gør kødet lækkert og saftigt.

Mere juleinspiration
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Forvarm gasgrillen til 120 grader, sat op til indirekte varme.
- Anden forberedes. Tag indvoldene ud, gem dem og skyl anden grundigt indvendigt og udvendigt i koldt vand, Fjern rester af fjer. Tør den derefter af, så den er helt tør. Klip gumpen af og smid den ud. Klip det yderste led af vingerne af og gem dem til saucen.1 and
- Skyl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i passende stykker. Skræl guleroden og skær den i skiver, del løget i to.2 æbler, 1 gulerod, 1 løg
- Tag halvdelen af saltet og fordel det indvendigt i anden. Fyld den derefter med æblestykke, svesker og nelliker. Luk den til sidst i enden med to kødnåle. Så holder den på fyldet under tilberedningen. Krydder den udvendigt med salt og peber.10 svesker, 5 hele nelliker, ½ dl salt, Peber
- I et ildfast fad kommes vand, skiver af gulerod, de halve løg, peberkorn, rosmarin, laurbærblade samt vingespidser og indmaden fra anden. Placer en metalrist over fadet og kom anden på risten. Nu er anden klar til at komme på den forvarmede grill.1 l vand, 8 peberkorn, 4 laurbærblade, 1 kvist rosmarin, hals, lever, hjerte fra anden
- De første 2 timer grilles anden med brystsiden op. Efter 2 timer vendes den og grilles med ryggen op i en time, før den vendes igen og steges færdig.
- Tjek temperaturen med et stegetermometer. Den bør ligge på 75 -78 grader inde ved låret og ved brystbenet når anden er færdig. Tjek temperaturen løbende, der er ikke noget værre end en tør and, eller i den anden ende en der har fået for lidt.
- Når der er 15 – 20 minutter tilbage og kernetemperaturen er ca. 73-74 grader, pensles anden med andefedt fra det ildfaste fad. Drys den med ekstra salt og skru op til høj varme. Brun nu anden af til den er gylden og sprød i skindet. Tjek temperaturen en sidste gang, og når den er der hvor den skal være og anden har fået den rigtige farve tages den ud af grillen.
- Lad nu anden trække en 30 minutter utildækket inden den skæres ud og serveres.
Næringsindhold
Madelskernes Tips
Ingrediensnoter
And – Du kan købe ænder i de fleste supermarkeder her op til Mortensaften og jul. Vælg en god kvalitet, det er jo ikke noget vi spiser så tit, så det må gerne være lidt ekstra lækkert. Indmad fra anden – Det må du endelig ikke smide ud. Der er masser af god smag i, og det kommer i fadet under anden og er med til at give god smag til sovsen.Tilberedningstips
Brug stegetermometer – Den eneste måde du ved om din andesteg er perfekt, er ved at måle temperaturen. Alle griller varmer forskelligt, så allier dig med et stegetermometer når du skal lave en andesteg der sidder lige i skabet og som ikke er tør. Overhold hviletiden – Det er vigtigt at anden får lov til at hvile inden den skæres ud. På den måde får du det mest saftige resultat når du skærer din steg ud.Servering
Server klassisk med brunede kartofler, Hjemmelavet rødkål og en god Andesovs. Alternativt kan du servere anden sammen med en god grov kålsalat eller dit favorittilbehør.Tilføj dine egne noter
Juleand på grillen
Der er ikke noget at gøre, julen er på vej og vi er allerede ved at forberede os på den travle, men så hyggelige juletid. Ungerne kigger i legetøjskataloger og dejen til honninghjerterne er sat til fermentering.
Jeg er allerede i gang med at “træne” til Mortensaften. Mortensaften er lig med familiehygge herhjemme, og det er altid en fantastisk aften. Jeg laver næsten altid and på grillen. Jeg synes at det tilfører noget god smag til anden, som man bare ikke får i ovnen.
Vi laver and på en gasgrill, jeg griller på en Weber Summit, men andre gasgriller fungerer lige så fint til projektet. Grillen skal være sat op til indirekte varme, altså varme fra begge sider, og eftersom vi langtidsgriller, så skal temperaturen ligge på ca. 120 grader.
Vær opmærksom på at tilberedningstiden kan variere fra grill til grill, så det er også derfor, at du skal bruge et stegetermometer. Vi sigter efter en temperatur inde ved knoglerne på cirka 75 grader som sluttemperatur. Det er altså efter at anden er blevet brunet af. Læs mere om kernetemperatur for and her.
Ofte stillede spørgsmål
Du bør gennemstege din andesteg til en kernetemperatur på 75°C. Mål temperaturen med et stegetermometer der hvor varmen har sværest ved at nå ind, midt i brystet eller i låret. Læs mere om kernetemperatur for and her.
Du kan sagtens gemme resterne af andestegen. De kan spises kolde, lunes i ovnen eller bruges til en lækker Anderilette. De kan gemme på køl nogle dage eller fryses ned.
Tak for en god guide som hjalp meget.
Desværre var 120gr for meget på min gril. med den temperatur havde anden været færdig på 1½ time. Jeg havde gudskelov Et “Meater” termometer tilsluttet, så jeg kunne holde øje med både rumtemperatur og kød temp. bl.a. på en fin kurve der viser begge dele. Jeg trak den til din anbefalede færdigtid. Næste gang vil jeg sænke temp til 90 gr. kort efter påbegyndt grilning, og så 120 gr. de sidste 15 minutter.
Hej Anders.
Jeg er glad for at du kunne bruge noget af opskriften 🙂 Jeg tror der er forskel på hvor meget grillerne egentlig varmer når det kommer til stykket.
Godt at anden blev god og at det endte godt!
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere