Madformadelskere / Råvarer / Persille – Alt du skal vide om den sunde krydderurt

Persille – Alt du skal vide om den sunde krydderurt


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

De fleste danskere har et forhold til persille – det kan være både godt og dårligt. Herhjemme er vi vilde med persille, og det vokser godt i drivhuset og ender i mange af vores middagsretter. Det er nemlig både sundt og har en skøn smag. Lær mere om den lækre krydderurt her.

alt om persille

Hvad er persille?

Planten er en 2-årig krydderurt, der bliver brugt med i Europa, Mellemøsten og Amerika. Den finder i 2 udgaver, nemlig kruspersille og bredbladet persille.

De fleste herhjemme kender nok bedst den krusede variant, som ofte bruges til pynt og i persillesovs til den stegte flæsk, men den bredbladede type vinder også større og større indpas i Danmark.

Persille i madlavning

Vi elsker persille i alle afskygninger. Det gør bare noget godt for mange retter. En god Chimichurri sauce eller en bulgursalat med persille er bare så lækkert og friskt.

Vidste du forresten at persille sagtens kan fryses ned? Rengør det godt, hak det fint og frys det ned, så har du altid til gryderetter hen over vinteren. Du kan med fordel fryse det i isterningbakker, så kan du lige tage en terning op til sovsen.

kruspersille

Må man genopvarme mad med persille?

Der er mange skrækhistorier og myter omkring det her med genopvarmning af mad med krydderurter. Som med så mange andre ting, så handler det om at gøre tingene rigtigt.

Krydderurter kan altid have jord på sig, og derfor er det vigtigt at rengøre dem rigtig godt inden de kommer i maden. Derudover skal maden køles hurtigt ned hvis den skal gemmes, så jordbakterierne ikke får gode vækstbetingelser, og sidst men ikke mindst skal maden varmes ordenligt op når den skal spises. Ved gentilberedning skal maden altid opvarmes til 75 grader.

Dyrkning af persille

Du kan købe persillefrø og så dine egne planter. Du kan evt. starte med at have dem inde i vindueskarmen i foråret, og sætte dem ud når det er frostfrit.

Det er en forholdsvist nem plante at få til at gro og passe. Den skal have masser af vand, og gerne stå på et sted med halvskygge.

Bredbladet persille

Næringsindhold

Næringsindhold i 100 gram rå persille:

Energi 50 kalorier
Protein 3,7 g
Fedt 1,2 g
Kulhydrat 8 g

Persille er en super velsmagende men også sund krydderurt. Den indeholder masser af antioxidanter, og så er den fyldt med C-vitamin, kalcium, klorofyl, jern og magnesium. Det er altså bare med at give den gas med persillen, i din madlavning.

Opskrifter med persille

Denne krydderurt er super god i madlavningen, og vi bruger den i rigtig mange retter især i løbet af sommeren når drivhuset bugner. Her får du nogle af vores bedste opskrifter.

Se alle vores opskrifter med persille her

Risotto med svampe og persille
Lækker og cremet risotto med smagfulde svampe!
– Gå til opskrift –
risotto opskrift med svampe og persille | Dejlig opskriften som hele familien elsker
Persillesovs
Opskrift på en dansk klassisk persillesovs med masser af god smag. Sovsen er god til både stegt flæsk og en lækker stegt rødspætte med kartofler til.
– Gå til opskrift –
persillesovs i gryde til stegt flæsk og kartofler
Stuvede kartofler med persille
Lækkert tilbehør til frikadeller og andre klassiske danske retter!
– Gå til opskrift –
Opskrift på stuvede kartofler med persille
Lammekoteletter i ovn med citron og kartofler opskrift
Retten med lam, som dem der siger de ikke kan lide lam, elsker!
– Gå til opskrift –
lammekoteletter i ovn
Chimichurri opskrift
Lækker Argentinsk sauce til kød og fisk
– Gå til opskrift –
Nem opskrift på chimichurri verde sauce

Se alle vores opskrifter med persille her

Har du prøvet nogen af vores opskrifter?

Har du prøvet en opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.