Lemon curd


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Lemon curd er noget af det allermest lækre man kan forestille sig hvis man elsker citroner som mig. Det er en sød og syrlig creme, hvor der er fuld smæk på citronsmagen. Læs med her og få vores opskrift på hvordan du laver en glat og tyk hjemmelavet lemon curd, som du kan bruge som smørepålæg eller i kager eller desserter.

hjemmelavet lemon curd i glas med citroner ved siden af

Citroncreme til kager eller desserter

Lemon curd er bare lækkert! Og så kan det bruges på så mange måder.

Det smager skønt som smørepålæg på en nybagt bolle, og det kan bruges i alverdens kager og desserter.

Det er en frisk og glat creme, som du kan bruge i fyld i marengsfuglereder, som topping i diverse kager eller i en dejlig citrontrifli.

Da det er en syrlig creme, går den super godt med søde kager eller desserter for at give lidt syrligt modspil.

Man kan efterhånden købe lemon curd i mange supermarkeder, men det behøver man slet ikke, det er nemlig virkelig nemt at lave selv.

glas med hjemmelavet lemon curd til kager eller smørepålæg

Ingrediensnoter

Citroner – Da skallen skal bruges, er det vigtigt at bruge økologiske citroner når du laver lemon curd.

Sukker – Helt almindeligt hvidt sukker kan fint bruges.

Æggeblommer – Nogle laver også lemon curd med hele æg, men jeg synes det bliver bedst bare med æggeblommer. Hviderne der bliver tilbage kan bruges til marengs.

Smør – Der skal smør i en lemon curd for at få den rette konsistens i sidste ende. Jeg bruger saltet smør, men usaltet kan også fint bruges.

Hvordan laver man lemon curd?

Det er super nemt at lave sin egen lemon curd, og det bliver nemmere hver gang du prøver. Første gang kan det være en god ide at tage et termometer i brug, for at sikre at cremen bliver varm nok og samtidig at den ikke bliver for varm, så du får røræg i din creme.

Efterhånden som du prøver flere gange, kan du nemt se på konsistensen hvornår cremen er klar.

Det første du skal gøre, er at rive citronskallen og blende den sammen med sukkeret. Jeg bruger en minihakker til det, men du kan også bruge en foodprocessor eller andet. Du kan godt springe dette skridt over, men jeg synes det gør noget godt for smagen af citron.

Citronsukkeret kommes så i en gryde sammen med citronsaft og æggeblommer, og cremen varmes op over middellav varme til omkring 65 grader. Så kommes smørret i, og når det er smeltet, skal cremen fortsat varmes op mens du rører i den til den bliver jævn og glat og tykner.

Du må ikke have for meget varme på blusset, for så risikerer du æggeklumper. Hold øje med at temperaturen ikke kommer over 80 grader på din creme. Min creme plejer at tykne efter cirka 8-10 minutter og omkring 75 grader.

Når cremen er tyknet, hældes den igennem en si og over i rengjorte glas.

Når cremen er kølet ned, er den klar til at spise eller bruge i kager eller desserter.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

glas med lemon curd

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man lemon curd?

Lemon curden bør opbevares i rengjorte glas i køleskabet for den bedste holdbarhed.

Hvad er holdebarheden på hjemmelavet lemon curd?

Uåbnet i glassene kan lemon curden holde sig en måneds tid på køl. Når glasset er åbnet, skal den spises indenfor 1-2 uger.

Kan lemon curd fryses?

Ja det kan det faktisk godt. Husk at bruge en beholder der er beregnet til frysning af fødevarer.

Kan jeg bruge andet end citroner?

Ja, du kan lave denne creme med lime, appelsiner eller måske grapefrugt. Brug de citrusfrugter du bedste kan lide eller en blanding.

Andre søde citronopskrifter du måske vil synes om

citroner og citroncreme eller lemon curd på bord

Tips og tricks til lemon curd

  • Prøv at lave cremen med andre slags citrusfrugter for eksempel lime, appelsin eller grapefrugt.
  • Hæld den færdige creme igennem en si, for at få små æggetråde og store stykker citronskal siet fra. Så får du en helt glat og lækker creme.
  • Brug en dejskraber i silikone til at røre i bunden af gryden når du varmer cremen op, så kan du komme helt rundt i kanten, og du undgår at noget sætter sig i bunden.
  • Brug et termometer de første gange du laver cremen, så du er sikker på at få den varmet nok igennem, men også så du ikke risikerer at den bliver for varm og æggene sætter sig for hurtigt.

Serveringsforslag

Prøv også at lave din lemon curd sous vide, så har du 100% styr på temperaturen

to glas med hjemmelavet lemon curd og citroner ved siden af
glas med hjemmelavet lemon curd med citroner

Opskrift på citroncreme

Her får du vores opskrift på en klassisk hjemmelavet lemon curd eller på dansk citroncreme. Det er en sød og syrlig creme, som er skøn i mange slags desserter og kager eller som smørepålæg på brød eller boller.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften på vores lemon curd. Herhjemme elsker både børn og voksne den syrlige creme.

hjemmelavet lemon curd i glas med citroner ved siden af
5 fra 1 stemme

Lemon curd

Opskrift på lemon curd
Hjemmelavet syrlig lemon curd til kager, pandekager eller desserter. Det er en tyk og cremet citroncreme, som passer rigtig godt til søde kager eller desserter, men som også smager skønt på en nybagt bolle eller på brød.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 15 min
Samlet tid 20 min
Ret Smørepålæg
Køkken Engelsk
Antal 2 glas
Kalorier 731 kcal

Ingredienser

  • 3 citroner, øko
  • 140 g sukker
  • 5 æggeblommer
  • 80 g smør

Sådan gør du

  • Riv skallen på citronerne, og kom det i en minihakker eller foodprocessor sammen med sukkeret. Hak det godt sammen. Dette skridt kan springes over, men det giver lidt ekstra citronsmag til cremen.
  • Pres citronsaften ud af citronerne.
  • Kom citronsukkeret i en gryde sammen med citronsaften og æggeblommerne og pisk det hele godt sammen.
  • Opvarm langsomt cremen over middellav varme mens du rører i den. Brug gerne en silikonedejskraber, der nemt kan komme rundt i hele gryden.
  • Opvarm cremen til den er lun, omkring 65 grader, og kom så tern af smørret i.
  • Nu skal cremen holdes på varmen og omrøres jævnligt indtil den tykner. Det sker for mig oftest efter 8-10 minutter og omkring 75 grader. Undgå af din creme kommer over 80 grader, for så vil æggene hurtigt sætte sig, og du vil få klumper i cremen.
  • Når cremen er tyknet og er jævn og blank, hældes den igennem en si og over på rengjorte glas.
  • Lad cremen køle ned, og opbevar den i køleskabet.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1glasKalorier: 731kcalKulhydrater: 82gProtein: 9gFedt: 45gMættet fedt: 25gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 14gTransfedt: 1gKolesterol: 572mgNatrium: 281mgKalium: 60mgFibre: 3gSukker: 72gA-vitamin: 1724IUC-vitamin: 29mgCalcium: 98mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Brunch, citron creme, citron curd, curd lemon, Eftermiddagshygge, Hjemmelavet kagecreme, hvad er curd, lemoncurd, Smørepålæg
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.