Langtidsstegt lammekølle

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Helt perfekt rosa langtidsstegt lammekølle på en bund af kartofler og fennikel, så bliver der ikke meget bedre. Det er den perfekte påskemiddag.

langtidsstegt lammekølle med kartofler og fennikel i fad.

Mere gæstemad

HOP DIREKTE TIL

    Opskriften er god fordi

    Mørt kød og perfekt rosa stegning – Ved at langtidsstege din lammekølle på denne måde, vil du få en lækker mør steg med en perfekt rosa tilberedning hver eneste gang. Det er fordi opskriften er baseret på kernetemperaturen frem for udelukkende at holde øje med tilberedningstiden, da tiden kan variere virkelig meget alt efter størrelsen på lammekøllen og hvordan din ovn varmer.

    Ingrediensnoter

    Lammekølle – Jeg har her i opskriften brugt en irsk lammekølle købt i Lidl. Den vejede lige omkring 2,5 kg, og jeg må sige at kvaliteten var i top. Men der er mange andre steder du kan købe lammekøller, og jeg vil da anbefale Jer at handle lokalt hvis der er en der opdrætter lam i nærheden af jer.

    Frisk rosmarin – Den friske Rosmarin kan noget med lammekød, den kraftige parfumerede smag passer bare helt perfekt til.

    Frisk timian –
    Sammen med den friske rosmarin, så er frisk timian også en krydderurt der bare går godt sammen med den fine sarte smag af lam.

    Citron – Både citronskal og citronsaft passer også rigtig godt til lammekød. Det leder tankerne lidt hen på Grækenland, der også har stor tradition omkring lammekød.

    Hvidløg – Lam og hvidløg er et match, og du må ikke springe det over! Ej, selvfølgelig kan man springe det over, men det passer bare rigtig godt sammen.

    Kartofler – Ovnstegte kartofler og lam er en klassiker, og når de ligger under lammekøllen og suger al saft og kraft, så kommer de bare til at smage ekstra godt.

    Fennikel – Fennikel er en lidt sjov grøntsag. Den smager i rå tilstand lidt anis/lakridsagtig på den gode måde. Men smagen ændrer sig når den bliver tilberedt, og sammen med kartofler i fadet under lammekøllen, så kommer de til at smage helt fantastisk.

    Hvordan laver man langtidsstegt lammekølle?

    Lammekølle er bare noget af det bedste, og i påsken skal der da selvfølgelig lam på bordet. Der er lidt forberedelse med udskæring af grøntsager og lidt arbejde med lammekøllen, men ellers er det ikke svært.

    sådan marinerer du lammekøllen og kommer den i ovnen sammen med grøntsagerne.
    1. Lammekøllen forberedes og smøres ind i marinaden. Du kan også med fordel marinere lammekøllen dagen i forvejen, så alle smagene fra marinaden trænger rigtigt ind i kødet. Men du kan altså også sagtens komme den direkte i oven når den er gnedet ind i marinaden, den smager rigtig godt alligevel.
    2. Lammekøllen stilles til siden imens du forbereder ingredienserne til kartoffelfadet med fennikel. Her skal det hele faktisk bare skæres ud og kommes i fadet.
    3. Når kartoffelfadet er klar, placeres lammekøllen ovenpå med fedtsiden op, der kommes en stegesonde i lammekøllen der placeres helt inde ved benet. Så kan du holde øje med kernetemperaturen undervejs.

      Nu kommes fadet i den forvarmede ovn (120 grader almindelig ovnvarme) og placeres på næstnederste rille. Tilbered nu lammekøllen i ca. 4 timer, eller til kernetemperaturen er omkring 62 grader. Nu skal der skrues op til 230 for varmen i ovnen og for varmluft, så lammekøllen får lidt lækker gylden farve. Brun den af til den får farve, det tager ca. 10 minutter i min ovn.
    4. Tag nu fadet ud at ovnen og tag lammekøllen af, den skal trække utildækket på et skærebræt imens kartoffelfadet tilberedes færdigt ved den høje temperatur til de får lidt farve.

      Når kartoflerne er færdige og lammekøllen har trukket, er retten klar til servering.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Tips og Tricks

    Marinering – Lammekøllen kan med fordel marineres dagen før den skal spises. Den skal pudses lidt af inden den ridses og så smøres den ind i marinade, og så plejer jeg at vakuumpakke den. Hvis man nu ikke lige har en vakuumpakker, så læg den i et fad og dæk den med husholdningsfilm.

    Kernetemperatur – Sørg for at holde øje med kernetemperaturen under tilberedningen. Køb et godt stege/grill-termometer, gerne et med en sonde der kan side i mens lammekøllen er i ovnen. Der er både stor forskel på størrelsen af lammekøller og på hvordan ovne varmer, så det er kun ved at holde øje med kernetemperaturen at du kan få den perfekte stegning hver gang.

    Servering – Vi plejer at spise lammekølle sammen med kartofler og grønt fra fadet og så en god tzatziki. Du kan også servere det sammen med en frisk græsk salat og hjemmebagte flutes.

    langtidsstegt lammekølle i fad med kartofler og fennikel.

    Ofte stillede spørgsmål

    Hvad skal kernetemperaturen på lammekølle være?

    Kernetemperaturen i en lammekølle bør ligge omkring 64-65 grader når den har trukket færdig. Det er derfor at jeg bruner den af når kernetemperaturen er omkring 62 grader, så stiger den de sidste grader op når den trækker.

    Hvordan skærer man en lammekølle?

    Man skærer kødet af benet i lange tynde skiver med en skarp kniv. Når man når ind til benet, drejer man lammekøllen og skærer fra en anden side.

    Kan jeg fryse rester af lammekølle?

    Ja. Skær kødet af benet og frys det ned til senere brug. Det bliver rigtig godt tilberedt som kebab. Eller i en lækker salat.

    Mere påskelam

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    langtidsstegt lammekølle med kartofler og fennikel i fad.
    4.75 fra 4 stemmer

    Langtidsstegt lammekølle

    Lækker, mør og perfekt rosastegt lammekølle i ovn. Det er et skønt måltid til påske eller faktisk hele året rundt. Langtidsstegningen giver mørt og lækkert kød, og ved at lave lammekøllen på en bund af kartofler og fennikel, får man et skønt måltid. Server for eksempel med en god tzatziki eller myntesauce.
    Opskrift af: Rasmus Juul Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 15 minutter
    Tilb. tid 4 timer 30 minutter
    Hviletid 25 minutter
    Samlet tid 5 timer 10 minutter
    Ret Aftensmad
    Køkken Dansk
    Antal 6 personer
    Kalorier 719 kcal

    Ingredienser

    • 2,5 kg lammekølle, med ben

    Marinade

    • 2 spsk olivenolie
    • 4 fed hvidløg
    • 2 spsk frisk rosmarin
    • 2 spsk frisk timian
    • 1 citron, øko, skallen heraf
    • 2 tsk salt
    • Peber

    Kartoffelfad

    • 1,5 kg kartofler
    • 2 fennikel
    • 3 spsk olivenolie
    • 1,5 citron, øko
    • 10 fed hvidløg
    • 3 kviste frisk rosmarin
    • 3 kviste frisk timian
    • 3 dl hvidvin
    • 2 tsk salt
    • Peber

    Sådan gør du

    • Lammekøllen tages ud af køleskabet ca. 30 minutter inden den skal i oven.
      2,5 kg lammekølle
    • Forvarm ovnen til 120 grader almindelig over- og undervarme.
    • Lammekøllen forberedes ved at fjerne eventuelle synlige sener og hinder. Derefter ridses overfladen med en skarp kniv. Det gør ikke noget at man kommer til at skære en smule ned i kødet.
    • Forbered marinanden til lammekøllen. Hak rosmarin, timian og hvidløg fint, og kom det i en lille skål sammen med olivenolien, den revne skal af citronen samt salt og peber. Bland det godt sammen.
      2 spsk olivenolie, 4 fed hvidløg, 2 spsk frisk rosmarin, 2 spsk frisk timian, 1 citron, 2 tsk salt, Peber
    • Smør nu lammekøllen ind i marinaden og stil den til siden.
    • Find et stort ildfast fad frem. Skyl kartoflerne og skær dem i kvarte og kom dem i fadet.
      1,5 kg kartofler
    • Rens fenniklerne grundigt på samme måde som du ville gøre med porrer. Der kan godt sidde jord i, så det er vigtigt at være grundig med dette. Skær dem i kvarte og kom dem op i fadet til kartoflerne.
      2 fennikel
    • Pil hvidløgsfeddene og kom dem i fadet. Skær 1 citron i skiver, og kom skiverne i fadet sammen med saften fra ½ citron.
      10 fed hvidløg, 1,5 citron
    • Kom olivenolie, hvidvin samt salt og peber i fadet sammen med masser af frisk rosmarin og timian. Bland det hele godt rundt.
      3 spsk olivenolie, 3 kviste frisk rosmarin, 3 kviste frisk timian, 3 dl hvidvin, 2 tsk salt, Peber
    • Placer lammekøllen ovenpå kartoflerne og alle de andre lækkerier. Placer fadet næsten nederst i ovnen og tilbered lammekøllen i ca. 4 timer, eller til kernetemperaturen er 62 grader inde ved benet.
    • Når kernetemperaturen er nået, skrues der op for varmen i ovnen til 230 grader med varmluft. Nu skal Lammekøllen lige have ca. 10 minutter ved høj varme til den et blevet brunet lidt af på overfladen.
    • Når man er tilfreds, tages lammekøllen ud af ovnen. Placer den på et skærebræt og lad den nu trække utildækket i ca. 20-25 minutter inden den er klar til udskæring.
    • Imens lammekøllen trækker, fortsættes tilberedningen af kartoffelfadet i ovnen ved den høje temperatur. Vend rundt i det med jævne mellemrum til det hele får lidt farve.
    • Når lammekøllen har trukket og kartoffelfadet fået farve, er retten klar til servering.

    Tips og noter

    1. MarineringMan kan med fordel smøre lammekøllen ind i marinaden dagen i forvejen, og stille lammekøllen i køleskabet, så smagene kan trænge godt ind i kødet. Hvis du har en vakuumpakker, kan du vakuumpakke lammekøllen for at få smagen trukket endnu mere ind i kødet.
    2. StegetermometerJeg har en ovn med indbygget stegetermometer, så jeg hele tiden kan holde øje med temperaturen. Jeg vil anbefale at du bruger et stegetermometer med en sonde der kan tåle ovn, det gør det hele meget nemmere. Eller skal du tjekke kernetemperaturen nogle gange i løbet af tilberedningen.
    3. Hviletid – En lammekølle bør hvile i 20-25 minutter efter tilberedning. Det er utildækket, så du må endelig ikke pakke den ind i noget, for så vil tilberedningen fortsætte.
    4. Servering – Ved servering skæres lammekøllen ud i tynde skiver og serveres sammen med grøntsagerne fra fadet. Server eventuelt sammen med en god tzatziki, græsk salat og flutes.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Serving: 1personKalorier: 719kcalKulhydrater: 57gProtein: 61gFedt: 24gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 13gKolesterol: 168mgNatrium: 1773mgKalium: 2219mgFibre: 9gSukker: 6gA-vitamin: 284IUC-vitamin: 73mgCalcium: 124mgJern: 8mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Lige fra hjertet

    Jeg er vild med lam, og helt specielt lammekølle.

    Der er bare en god smag i, og når duften breder sig i huset, så kan man ikke andet end at glæde sig til spisetid. De fleste spiser kun lam til påske, men det er en fejl efter min mening.

    Der er så mange lækre udskæringer, og til trods for hvad mange tror, så smager det bestemt ikke af uld!

    – Rasmus

    Opdatering

    Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 26. marts 2022 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

    Denne opskrift er senest opdateret:

    Opskrift af

    Rasmus Juul Møller Avatar

    2 kommentarer til “Langtidsstegt lammekølle”

    1. Hej. Faldt over jeres opskrift, nu jeg skal lave lammekølle og det ser lækkert ud, men bliver grøntsagerne ikke over tilberedt med 4 timer i ovnen?
      Mvh. Vibeke

      Svar
      • Hej Vibeke.

        Grøntsagerne ligger og suger al saft og kraft fra lammekøllen. Jeg synes ikke selv de bliver over tilberedt, men hvis du alligvel synes det er for lang tid, så kom dem i nå halvdelen af tiden er gået 🙂

        Med venlig hilsen og god påske

        Rasmus – Mad For Madelskere

        Svar
    4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.