Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Langtidsstegt lammekølle

Langtidsstegt lammekølle

4.75

/5

5 timer 10 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.75

/5

5 timer 10 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Påsken nærmer sig og det betyder langtidsstegt lammekølle hjemme hos os. Helt perfekt rosastegt lammekølle på en bund af kartofler og fennikel, så bliver der ikke meget bedre! Hvis du vil se hvordan du laver den bedste lammekølle i oven, så læs med her og se den nemme opskrift.

langtidsstegt lammekølle med kartofler og fennikel i fad

Den bedste lammekølle i ovn

Jeg er vild med lam, og helt specielt lammekølle.

Der er bare en god smag i, og når duften breder sig i huset, så kan man ikke andet end at glæde sig til spisetid. De fleste spiser kun lam til påske, men det er en fejl efter min mening.

Der er så mange lækre udskæringer, og til trods for hvad mange tror, så smager det bestemt ikke af uld!

Jeg har lavet langtidsstegt lammekølle rigtig mange gange efterhånden, men den her gang, der ramte jeg plet! Det er den opskrift i får nu.

Blandingen af krydderurter, tilberedningen af selve lammekøllen på en bund af kartofler og fennikel kan bare noget. Det hele tager selvfølgelig udgangspunkt i en god lammekølle, og her kan man handle lokalt, ellers kan man finde dem i de fleste supermarkeder op til påske.

I min opskrift er der brugt en Irsk Lammekølle købt i Lidl.

Jeg må sige at kvaliteten var i top, kødfuld, med den helt rigtige sarte smag af lam. Når lammekøllen er i hus, så er resten forberedelse og tilberedning. Lammekøllen kan med fordel marineres dagen før den skal spises. Den skal pudses lidt af inden den ridses og så smøres den eller ind i marinade, og så plejer jeg at vakuumpakke den. Hvis man nu ikke lige har en Vakuumpakker, så læg den i et fad og dæk den med husholdningsfilm.

Når den har trukket i den lækre marinade et døgns tid, så er der basis for at lave den perfekte langtidsstegte lammekølle i ovn.

Hvis du følger opskriften, og bruger de samme ingredienser til grøntsagerne i bunden af fadet, så er det sammen med en god tzaziki og måske en salat, noget nær det perfekte påskelam.

langtidsstegt lammekølle i fad med kartofler med påskeliljer i baggrunden

Ingrediensnoter

Lammekølle – Jeg har her i opskriften brugt en irsk lammekølle købt i Lidl. Den vejede lige omkring 2,5 kg, og jeg må sige at kvaliteten var i top. Men der er mange andre steder du kan købe lammekøller, og jeg vil da anbefale Jer at handle lokalt hvis der er en der opdrætter lam i nærheden af jer.

Frisk rosmarin – Den friske Rosmarin kan noget med lammekød, den kraftige parfumerede smag passer bare helt perfekt til.

Frisk timian –
Sammen med den friske rosmarin, så er frisk timian også en krydderurt der bare går godt sammen med den fine sarte smag af lam.

Citron – Både citronskal og citronsaft passer også rigtig godt til lammekød. Det leder tankerne lidt hen på Grækenland, der også har stor tradition omkring lammekød.

Hvidløg – Lam og hvidløg er et match, og du må ikke springe det over! Ej, selvfølgelig kan man springe det over, men det passer bare rigtig godt sammen.

Kartofler – Ovnstegte kartofler og lam er en klassiker, og når de ligger under lammekøllen og suger al saft og kraft, så kommer de bare til at smage ekstra godt.

Fennikel – Fennikel er en lidt sjov grøntsag. Den smager i rå tilstand lidt anis/lakridsagtig på den gode måde. Men smagen ændrer sig når den bliver tilberedt, og sammen med kartofler i fadet under lammekøllen, så kommer de til at smage helt fantastisk.

Olivenolie – Olivenolien er bare et must sammen med lam.

Hvordan laver man langtidsstegt lammekølle i ovn?

Langtidsstegt lammekølle er bare noget af det bedste og i påsken skal der da selvfølgelig en lammekølle på bordet. Der er lidt forberedelse med udskæring af grøntsager og lidt arbejde med lammekøllen.

Du kan med fordel marinere lammekøllen dagen i forvejen, så alle smagene fra marinaden trænger rigtigt ind i kødet. Men du kan altså også sagtens komme den direkte i oven når den er gnedet ind i marinaden, den smager rigtig godt alligevel.

Lammekøllen forberedes og smøres ind i den allerede tilberedte marinade. Den stilles til siden imens man forbereder ingredienserne til kartoffelfadet med fennikel. Når kartoffelfadet er klar, placeres lammekøllen ovenpå med fedtsiden op, der kommes en stegesonde i lammekøllen der placeres helt inde ved benet. Så kan du holde øje med kernetemperaturen undervejs.

Nu kommes fadet i den forvarmede ovn (120 grader almindelig ovnvarme) og placeres på næstnederste rille. Tilbered nu lammekøllen i ca. 4 timer, eller til kernetemperaturen er omkring 62 grader. Nu skal der skrues op til 230 for varmen i ovnen og for varmluft, så lammekøllen får lidt lækker gylden farve. Brun den af til den får farve, det tager ca. 10 minutter i min ovn.

Tag nu fadet ud at ovnen og tag lammekøllen af, den skal trække utildækket på et skærebræt imens kartoffelfadet tilberedes færdigt ved den høje temperatur til de får lidt farve.

Når kartoflerne er færdige og lammekøllen har trukket, er retten klar til servering.

OBS – Husk at alle ovne varmer forskelligt, det er derfor en god ide at forholde sig til kernetemperaturen i lammekøllen, tidsangivelserne er vejledende.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

fad med langtidsstegt lammekølle på bund af kartofler og fennikel

Ofte stillede spørgsmål

Kan resterne af lammekølle fryses?

Skær kødet af benet og frys det ned til senere brug. Det bliver rigtig godt tilberedt som kebab. Eller i en lækker salat.

Hvad spiser man til lammekøllen?

Vi plejer at spise lammekølle sammen med ovnkartofler og tzatziki. Men du kan også servere det sammen med en frisk salat og hjemmebagte flutes.

Hvad skal kernetemperaturen på lammekølle være?

Kernetemperaturen i en lammekølle bør ligge omkring 64-65 grader når den ar trukket færdig. Det er derfor at jeg bruner den af når kernetemperaturen er omkring 62 grader, så stiger den de sidste grader op når den trækker.

Hvordan skærer man en lammekølle?

Man skærer kødet af benet i lange tynde skiver med en skarp kniv. Når man når ind til benet, drejer man lammekøllen og skærer fra en anden side.

Hvor lang tid skal en lammekølle hvile?

En lammekølle bør hvile i 20-25 minutter efter tilberedning. Det er utildækket.

Andre lammeopskrifter du måske vil synes om

fad med kartofler og langtidsstegt lammekølle i ovn

Tips og tricks til opskriften

  • Mariner lammekøllen dagen i forvejen, så den tager masser af smag fra marinaden.
  • Sørg for at holde øje med kernetemperaturen under tilberedningen. Køb et godt stege/grill-termometer, gerne et med en sonde der kan side i når lammekøllen er i ovnen.
  • Vælg en lammekølle af god kvalitet.

Serveringsforslag

  • Server en god tzatziki til.
  • Lav en lækker græsk salat til.
  • Lav en godt hjemmelavet hvidløgsbrød til.

Elsker du også lam?

Prøv også at tilberede din lammekølle på grillen, det giver også en fantastisk god smag til kødet.
langtidsstegt lammekølle i ovn med kartofler og fennikel
Udskåret rosa langtidsstegt lammekølle i ovn

Opskrift på ovnstegt saftig og mør lammekølle med kartofler

Her får du opskriften på den bedste langtidsstegte lammekølle tilberedt i ovn. Den bliver helt perfekt rosa, og smagen sidder bare lige i skabet.

Server den som en lækker lammeret til påskefrokosten, og glæd hele familien med en fantastisk lammekølle. Vi håber du får lyst til at prøven opskriften.

langtidsstegt lammekølle med kartofler og fennikel i fad
4.75 fra 4 stemmer

Langtidsstegt lammekølle

Opskrift på langtidsstegt lammekølle
Lækker, mør og perfekt rosastegt lammekølle i ovn. Det er et skønt måltid til påske eller faktisk hele året rundt. Langtidsstegningen giver mørt og lækkert kød, og ved at lave lammekøllen på en bund af kartofler og fennikel, får man et skønt måltid. Server for eksempel med en god tzatziki eller myntesauce.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 4 timer 30 minutter
Hviletid 25 minutter
Samlet tid 5 timer 10 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 719 kcal

Ingredienser

  • 2,5 kg lammekølle, med ben

Marinade

  • 2 spsk olivenolie
  • 4 fed hvidløg
  • 2 spsk frisk rosmarin
  • 2 spsk frisk timian
  • 1 citron, øko, skallen heraf
  • 2 tsk salt
  • Peber

Kartoffelfad

  • 1,5 kg kartofler
  • 2 fennikel
  • 3 spsk olivenolie
  • 1,5 citron, øko
  • 10 fed hvidløg
  • 3 kviste frisk rosmarin
  • 3 kviste frisk timian
  • 3 dl hvidvin
  • 2 tsk salt
  • Peber

Sådan gør du

  • Lammekøllen tages ud af køleskabet ca. 30 minutter inden den skal i oven.
    2,5 kg lammekølle
  • Forvarm ovnen til 120 grader almindelig ovn.
  • Lammekøllen forberedes ved at fjerne eventuelle synlige sener og hinder. Derefter ridses overfladen med en skarp kniv. Det gør ikke noget at man kommer til at skære en smule ned i kødet.
  • Forbered marianden til Lammekøllen. Hak rosmarin, timian og hvidløg fint og kom det i en lille skål olivenolien, den revne skal af citronen samt salt og peber. Bland det godt sammen.
    2 spsk olivenolie, 4 fed hvidløg, 2 spsk frisk rosmarin, 2 spsk frisk timian, 1 citron, 2 tsk salt, Peber
  • Smør nu lammekøllen ind i marinaden og stil den til siden.
    – Man kan med fordel gøre dette dagen i forvejen, og stille lammekøllen i køleskabet, så smagene kan trænge godt ind i kødet.
    marineret lammekølle klar til tilberedning
  • Find et stort ildfast fad frem. Skyl nu kartoflerne og skær dem i kvarte og kom dem i fadet.
    1,5 kg kartofler
  • Rens fenniklerne grundigt på samme måde som du ville gøre med porrer. Der kan godt sidde jord, så det er vigtigt at være grundig med dette. Skær dem i kvarte og kom dem op i fadet til kartoflerne.
    2 fennikel
  • Pil hvidløgsfeddene og kom dem i fadet. Skær 1 citron i skiver, og kom skiverne i fadet sammen med saften fra ½ citron.
    10 fed hvidløg, 1,5 citron
  • Kom olivenolie, hvidvin samt salt og peber i fadet sammen med masser af frisk rosmarin og timian. Bland det hele godt rundt.
    3 spsk olivenolie, 3 kviste frisk rosmarin, 3 kviste frisk timian, 3 dl hvidvin, 2 tsk salt, Peber
    kartofler, fennikel, hvidløg og krydderurter klar til ovnen
  • Placer nu lammekøllen ovenpå kartoflerne og alle de andre lækkerier. Placer nu fadet næsten nederst i ovnen og tilbered lammekøllen i ca. 4 timer, eller til kernetemperaturen er 62 grader inde ved benet.
    – Jeg har en ovn med indbygget stegetermometer, så jeg hele tiden kan holde øje med temperaturen. Jeg vil anbefale at du bruger et stegetermometer med en sonde der kan tåle ovn, det gør det hele meget nemmere. Eller skal du tjekke kernetemperaturen nogle gange i løbet af tilberedningen.
    langtidsstegning af lammekølle i ovn med stegetermometer
  • Når kernetemperaturen er nået, skrues der op for varmen i ovnen til 230 grader med varmluft. Nu skal Lammekøllen lige have ca. 10 minutter ved høj varme til den et blevet brunet lidt af på overfladen.
  • Når man er tilfreds tages lammekøllen ud af ovnen. Placer den på et skærebræt og lad den nu trække utildækket i ca. 20-25 minutter inden den er klar til udskæring.
    lammekølle der trækker utildækket efter langtidsstegning
  • Imens lammekøllen trækker fortsættes tilberedningen af kartoffelfadet i ovnen ved den høje temperatur. Vend rundt i det med jævne mellemrum til det hele får lidt farve.
  • Når lammekøllen har trukket og kartoffelfadet fået farve, er retten klar til servering.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 719kcalKulhydrater: 57gProtein: 61gFedt: 24gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 13gKolesterol: 168mgNatrium: 1773mgKalium: 2219mgFibre: 9gSukker: 6gA-vitamin: 284IUC-vitamin: 73mgCalcium: 124mgJern: 8mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Flere billeder

rosastegt langtidsstegt lammekølle i ovn
fad med lammekølle oven på kartofler i ovn

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 26. marts 2022 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.