Lækker, mør og perfekt rosastegt lammekølle i ovn. Det er et skønt måltid til påske eller faktisk hele året rundt. Langtidsstegningen giver mørt og lækkert kød, og ved at lave lammekøllen på en bund af kartofler og fennikel, får man et skønt måltid. Server for eksempel med en god tzatziki eller myntesauce.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 4 timert30 minuttermin
Hviletid 25 minuttermin
Samlet tid 5 timert10 minuttermin
Antal 6personer
Ingredienser
2,5kglammekølle, med ben
Marinade
2spskolivenolie
4fedhvidløg
2spskfrisk rosmarin
2spskfrisk timian
1citron, øko, skallen heraf
2tsksalt
Peber
Kartoffelfad
1,5kgkartofler
2fennikel
3spskolivenolie
1,5citron, øko
10fedhvidløg
3kvistefrisk rosmarin
3kvistefrisk timian
3dlhvidvin
2tsksalt
Peber
Sådan gør du
Lammekøllen tages ud af køleskabet ca. 30 minutter inden den skal i oven.
2,5 kg lammekølle
Forvarm ovnen til 120 grader almindelig over- og undervarme.
Lammekøllen forberedes ved at fjerne eventuelle synlige sener og hinder. Derefter ridses overfladen med en skarp kniv. Det gør ikke noget at man kommer til at skære en smule ned i kødet.
Forbered marinanden til lammekøllen. Hak rosmarin, timian og hvidløg fint, og kom det i en lille skål sammen med olivenolien, den revne skal af citronen samt salt og peber. Bland det godt sammen.
Smør nu lammekøllen ind i marinaden og stil den til siden.
Find et stort ildfast fad frem. Skyl kartoflerne og skær dem i kvarte og kom dem i fadet.
1,5 kg kartofler
Rens fenniklerne grundigt på samme måde som du ville gøre med porrer. Der kan godt sidde jord i, så det er vigtigt at være grundig med dette. Skær dem i kvarte og kom dem op i fadet til kartoflerne.
2 fennikel
Pil hvidløgsfeddene og kom dem i fadet. Skær 1 citron i skiver, og kom skiverne i fadet sammen med saften fra ½ citron.
10 fed hvidløg, 1,5 citron
Kom olivenolie, hvidvin samt salt og peber i fadet sammen med masser af frisk rosmarin og timian. Bland det hele godt rundt.
Placer lammekøllen ovenpå kartoflerne og alle de andre lækkerier. Placer fadet næsten nederst i ovnen og tilbered lammekøllen i ca. 4 timer, eller til kernetemperaturen er 62 grader inde ved benet.
Når kernetemperaturen er nået, skrues der op for varmen i ovnen til 230 grader med varmluft. Nu skal Lammekøllen lige have ca. 10 minutter ved høj varme til den et blevet brunet lidt af på overfladen.
Når man er tilfreds, tages lammekøllen ud af ovnen. Placer den på et skærebræt og lad den nu trække utildækket i ca. 20-25 minutter inden den er klar til udskæring.
Imens lammekøllen trækker, fortsættes tilberedningen af kartoffelfadet i ovnen ved den høje temperatur. Vend rundt i det med jævne mellemrum til det hele får lidt farve.
Når lammekøllen har trukket og kartoffelfadet fået farve, er retten klar til servering.
Noter
1. Marinering - Man kan med fordel smøre lammekøllen ind i marinaden dagen i forvejen, og stille lammekøllen i køleskabet, så smagene kan trænge godt ind i kødet. Hvis du har en vakuumpakker, kan du vakuumpakke lammekøllen for at få smagen trukket endnu mere ind i kødet.2. Stegetermometer - Jeg har en ovn med indbygget stegetermometer, så jeg hele tiden kan holde øje med temperaturen. Jeg vil anbefale at du bruger et stegetermometer med en sonde der kan tåle ovn, det gør det hele meget nemmere. Eller skal du tjekke kernetemperaturen nogle gange i løbet af tilberedningen.3. Hviletid - En lammekølle bør hvile i 20-25 minutter efter tilberedning. Det er utildækket, så du må endelig ikke pakke den ind i noget, for så vil tilberedningen fortsætte.4. Servering - Ved servering skæres lammekøllen ud i tynde skiver og serveres sammen med grøntsagerne fra fadet. Server eventuelt sammen med en god tzatziki, græsk salat og flutes.