Lækkert og saftigt farsbrød med den helt rigtige smag. Klassisk dansk forloren hare smager rigtig godt, og er også billig aftensmad for hele familien. Serveret sammen med klassisk tilbehør og masser af den gode brune sovs, så bliver det ikke meget bedre. Hvis du vil se hvordan du laver forloren hare fra bunden, så læs med her og få vores opskrift.
farsbrød – forloren hare – farssteg
Kært barn har mange navne som man siger, og farsbrød er ikke ingen undtagelse. Jeg er vokset op med navnet farssteg, det er min mors udgave af den klassiske danske ret forloren hare. Den opskrift skal i nok få på et senere tidspunkt, men her drejer det sig i første omgang om den forlorne hare.
Helt uden filter, så handler det om en god farsblanding, enten rent svinekød, hakket kalv og flæsk, eller en blanding af hakket svinekød og hakket oksekød. I min opskrift bruger jeg en blanding af svin og okse, det synes jeg giver den bedste smag og struktur i det færdige farsbrød.
Forloren hare serverer vi hjemme hos os med kogte kartofler, brunede kartofler, dampede grøntsager og masser af den der helt vildt gode brune sovs man laver på stegeskyen fra bradepanden. Og for os der elsker sovs, så er det her en af de virkelig gode! Når der står forloren hare på menuen hjemme hos os, så spiser ungerne virkelig igennem og beder næsten altid om en ske til sovsen.
Jeg synes jo helt personligt at ovnstegt farsbrød er rigtig hyggemad, det mætter dejligt og det smager rigtig godt. Og så er der noget over det, når duften breder sig i huset op til spisetid, så kan man rigtig gå og glæde til maden skal på bordet.
Typisk så spiser vi forloren hare i weekender, dels fordi at det tager lidt tid at lave, men det giver os også mere tid til at nyde maden sammen med ungerne, når der er ikke lektier og sengetid der presser på.
Hvis du aldrig har lavet forloren har før, så kom i gang! Jeg er sikker på at du vil synes om det, og man kan jo altid variere tilbehøret så det passer til ens egen smag.
Resterne af farsbrødet egner sig helt perfekt som pålæg skåret i tynde skiver, og ellers kan man jo altid fryse resterne ned, så er der nem og lækker mad på ingen tid til en anden dag.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Bacon – Bacon skal der i og oven på farsbrødet. Bacon giver en let røget og salt smag til farsbrødet.
Hakket okse og svinekød – Ja, sådan gør jeg, og sådan gør min mor også. Det giver en god smag og en fast fars. Du kan bruge hakket kalv og flæsk, eller rent hakket svinekød hvis du foretrækker det.
Salt og peber – Farsen skal krydres til kanten, ellers smager det ikke af noget. Lav og steg eventuelt en prøvedelle på panden eller i microovnen og smag derefter farsen til.
Cayennepeber – Giver lige lidt varme, uden at det overhovedet bliver stærkt.
Æg – Æg skal der, i for at binde farsen.
Løg – Revet løg giver en masse lækker smag til farsbrødet, løgpulver kan anvendes i stedet for.
Rasp – Rasp er sammen med salt med til at binde væsken i farsen og gøre den mere fast.
Fløde – Fløde er væsken i farsen og giver smag, saftighed og fedme.
Vand – Danner sammen med stegeskyen fra farsbrødet rammen for sovsen.
Bouillon – Her er det bare en terning, svin eller okse.
Hvordan laver man klassisk forloren hare?
Her kommer en kort gennemgang af hvordan du laver det bedste farsbrød med den perfekte brune sovs.
Der er lidt arbejde i det, men når maden først står på bordet, så er det alt arbejdet værd.
I en gryde svitses bacontern let og stilles derefter til siden. I mens baconternene køler ned blandes ingredienserne til farsen der røres sammen og til sidst kommes den svitsede bacon i og blandes med.
Farsen formes til et farsbrød og det placeres i et ildfast fad. Læg skiver af bacon henover farsbrødet og stil det midt i den forvarmede ovn. Efter et kvarter reduceres varmen og der tilsættes vand til fadet, vandet danner grundlag for sovsen senere.
Når den forlorne hare har stået i ovnen en lille time, eller kernetemperaturen er 70 – 75 grader, hældes væsken fra fadet i en en gryde hvor det skal forvandles til en lækker sovs. Fadet stilles tilbage i ovnen hvis baconen stadig mangler lidt farve.
I gryden med stegeskyen tilsættes nu resten af ingredienserne til sovsen, og den jævnes efterfølgende med en blanding af maizena og en smule vand. Smag endelig sovsen til med salt og peber.
Den forlorne hare skæres i passende skiver og serveres med kartofler, brune kartofler, ærter, ribsgele og den lækre sovs.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan gemme resterne i køleskabet i et par dage, eller fryse dem med. Det gælder også sovsen.
Ja det kan det sagtens. Du kan for eksempel fryse det i skiver, så er det nemt at tage et par skiver op og varme.
Andre danske retter du måske vil synes om
- Frikadeller med brun sovs
- Flæskesteg med det hele
- Hamburgerryg med grønlangkål
- Biksemad med flæskesteg
- Langtidsstegt flæskesteg i ovn
Tips og tricks til ovnstegt farsbrød
- Prøv at stege en “lille” delle for at tjekke om farsen er tilpas krydret inden du former farsbrødet.
- Brug et stegetermometer til at tjekke kernetemperaturen, så du er sikker på at den er tilberedt hele vejen igennem inden du tager den ud af ovnen.
Serveringsforslag
- Server med hvide kartofler, Brunede kartofler, kogte ærter og den dejlige brune sovs. En klat ribsgele eller Rønnebærgele er også lækkert til.
- Server med en dejlig Grønkålssalat med æbler og valnødder hvis det skal være lidt lettere end det klassiske tilbehør.
Elsker du klassisk dansk mad? Prøv også vores opskrift på Krebinetter med stuvede ærter og gulerødder
Opskrift på ovnstegt farsbrød
Her får du opskriften på et helt klassisk forloren hare. Saftigt farsbrød, masser af velsmag og serveret med den perfekte brune sovs, så bliver det ikke meget bedre. Server med kogte kartofler, brunede kartofler, ærter, ribsgele og masser af brun sovs.
Forloren hare er rigtig hyggemad til en kølig efterårsdag, og vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og servere det for din familie.
Forloren hare
Ingredienser
- 150 g bacon, skæres i fine tern
- 500 g hakket oksekød
- 500 g hakket svinekød
- 2,5 tsk salt
- ¼ tsk peber
- ¼ tsk cayennepeber
- 2 æg
- 1 løg, revet groft
- 2 dl rasp
- 1,5 dl piskefløde
- 12 skiver bacon
- 5 dl vand
sovsen:
- 2 dl piskefløde
- 1 svinebouillonterning, eller okse
- 1 spsk sovsekulør
- 1 spsk ribsgele
- ½ tsk rødvinseddike
- Salt
- Peber
- 1,5 spsk maizena, samt en smule vand
Sådan gør du
- Ovnen forvarmes til 230 grader sat op til almindelig ovn.
- Skær baconen i fine tern og svits den let på en varm pande. Den skal ikke brune, men bare lige have lidt varme. Når den er færdig stilles den til siden.150 g bacon
- I en stor skål kommes okse og svinekød, tilsæt salt, peber og cayennepeber og rør farsen grundigt sammen.500 g hakket oksekød, 500 g hakket svinekød, 2,5 tsk salt, ¼ tsk peber, ¼ tsk cayennepeber
- Tilsæt derefter revet løg, rasp, fløde, æg og den bacon du lige har varmet igennem.2 æg, 1 løg, 2 dl rasp, 1,5 dl piskefløde, 150 g bacon
- Rør farsen grundigt sammen, til det er blevet en jævn fars uden klumper.
- Form derefter et farsbrød ud af farsen, og læg skiver af bacon henover. Placer derefter den forlorne hare i et ildfast fad.12 skiver bacon
- Placer fadet med den forlorne hare midt i den forvarmede ovn og tilbered det nu i 15 minutter. Derefter tilsættes der 5 dl. vand til fadet og varmen i ovnen sænkes til 180 grader.5 dl vand
- Nu skal den forlorne har tilberedes ved 180 grader i ca. 45 minutter, eller til kernetemperaturen er 70 – 75 grader.
- Når tiden er gået tages fadet ud af ovnen og stegeskyen hældes over i en gryde. Fadet kan herefter stilles i ovnen igen hvis farsbrødet mangler lidt farve.
- Bring stegeskyen i kog og tilsæt fløde, kulør samt bouillon og ribsgele. Smag saucen til med salt og peber.1 svinebouillonterning, 2 dl piskefløde, 1 spsk sovsekulør, 1 spsk ribsgele, Salt, Peber, ½ tsk rødvinseddike
- I et lille glas blandes maizena og en lille smule vand, pisk det i sovsen for at jævne den.1,5 spsk maizena
- Når sovsen er smagt til og jævnet til perfektion, hældes den på en forvarmet kande eller i en sovseskål og stilles klar på bordet.
- Der færdige farsbrød tages ud af ovnen, og skæres nu i passende skiver.
- Server sovs og skiver af forloren hare sammen med dampede grøntsager og kogte samt brunede kartofler og lidt ribsgele.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her