Andesovs

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Andesovs er bare et must når der er and på menuen. Lækker og cremet brun sovs når det er bedst. Den bedste andesovs er den man selv laver, og serveret til anden på Mortensaften eller juleaften sammen med lækre brunede kartofler og en god rødkål, så bliver det altså ikke bedre.

Der er mange måder at lave den på, og vi har alle vores små “twists” der gør at det er den opskrift, vi vender tilbage til hver gang der skal sovs på bordet. Det skal være en god sovs, og ikke en der er blevet hældt ud af en bøtte eller et glas. Nej, den skal laves helt fra bunden, og det starter med andeskyen.

Den skal der proppes så meget smag ned i som muligt. Jeg plejer at tilsætte gulerødder, porrer, løg, bladselleri eller persillerod til bradepanden under anden, dertil en masse frisk timian. Det giver en masse smag til skyen, og så får man og en sovs der smager af meget mere. Kæl for smagen , det er så vigtig at den sidder lige i skabet!

andesovs i gryde med sovseske og and i baggrunden.

Mere juleinspiration

Opskrift

Andesovs

5 fra 3 stemmer
Den bedste brune andesauce til andestegen juleaften eller Mortensaften. Den gode sovs kan vi ikke undvære, og når du laver and, så er det vigtigt at gemme stegeskyen til at lave en lækker andesovs.
Forb. tid 0 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal4 personer

Ingredienser
 

  • 8 dl stegesky, fra andestegen. Suppler eventuelt med lidt vand, hvis der ikke helt er 8 dl.
  • 1 spsk sovsekulør
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk rødvinseddike
  • 1 spsk ribsgele, eller efter smag
  • 1 spsk æblegele, kan erstattes af ribsgele
  • 1 ½ spsk andefond, jeg bruger Oscars flydende. Det giver lige lidt ekstra fylde til saucen.
  • ½ dl vand, til jævning
  • 2 spsk maizena, til jævning
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag

Fremgangsmåde
 

  1. Stegeskyen fra anden hældes igennem en si over i en gryde. Jeg går ud fra at man allerede har skummet fedtet fra. Ellers gøres dette nu.
    8 dl stegesky
  2. Bring stegeskyen i kog, og lad den koge lidt ind ved middel varme. Når den er reduceret med ca. 1 dl, tilsættes kulør, fløde, vineddike, ribsgele, æblegele samt ekstra andefond. Lad det hele simre ved lav varme i ca. 10 minutter.
    1 spsk sovsekulør, 1 dl piskefløde, 1 spsk rødvinseddike, 1 spsk ribsgele, 1 spsk æblegele, 1 ½ spsk andefond
  3. Nu skal saucen smages til. Krydder den med salt og peber efter smag. Her kan også eventuelt kommes ekstra ribsgele samt fond i.
    Salt, Peber
  4. Når man synes at smagen er der, blandes vand samt maizena i en lille beholder. Med et piskeris piskes blandingen i saucen lidt efter lidt til man har opnået den ønskede konsistens.
    ½ dl vand, 2 spsk maizena
  5. Slut af med at smage sovsen til igen, så man er sikker på at den sidder lige i skabet. Hvis den mangler mere fylde, så tilføj mere andefond.
  6. Server saucen med det samme.

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 141kcalKulhydrater: 14gProtein: 1gFedt: 9gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 0.4gEnkeltumættet fedt: 2gKolesterol: 28mgNatrium: 819mgKalium: 39mgFibre: 0.1gSukker: 7gA-vitamin: 794IUC-vitamin: 1mgCalcium: 19mgJern: 0.1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Stegesky – Stegeskyen fra anden gemmes og fedtet skummes fra inden den skal bruges i sovsen.
Kulør – Sovsen skal selvfølgelig have den rigtige farve og det er brun. Det er svært at undvære madkuløren når man skal lave en brun sovs.
Fløde – Fløden giver en god fedme og runder smagen af. Jeg bruger piskefløde.
Vineddike – Rødvinseddike, æbleeddike eller lignende. Balancerer smagen og er ret vigtig.
Ribsgele – Ribsgele giver sødme til sovsen, kan erstattes af æblegele, paradisæblegele eller kvædegele.
Æblegele – på samme måde som ribsgele, så giver æblegele sin helt egen smag til sovsen, hvis du ikke har æblegele, så brug bare ribsgele i stedet for.
Andefond – Jeg plejer at bruge en smule Oscars Andefond til at give sovsen lidt ekstra knald på smagen. Det kan du få flydende eller i pulverform.

Hold saucen varm

Sovsen kan holdes varm på lav varme på blusset indtil middagen skal på bordet. Her er det vigtig at smage på den inden den skal på bordet, så man sikrer sig at den stadig smager helt perfekt. Hvis den er blevet for tyk, kan den fortyndes med en smule vand.

Serveringsforslag

Server andesovs som tilbehør til klassisk dansk julemenu, eller til Mortensaften med andesteg, brunede kartofler og hjemmelavet rødkål.

Opbevaring og frysning

Eventuelle rester kan gemmes på køl nogle dage eller fryses ned. Du kan tø sovsen op og varme den op i en gryde når den skal serveres igen.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
andesovs der bliver hældt ud over kød på en tallerken sammen med brunkartofler og rødkål.
andesovs med andesteg.

Flere lækre sovseopskrifter

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.