Andesovs er bare et must når der er and på menuen. Lækker og cremet brun sovs når det er bedst. Den bedste andesovs er den man selv laver, og serveret til anden på Mortensaften eller juleaften sammen med lækre brunede kartofler og en god rødkål, så bliver det altså ikke bedre.
Der er mange måder at lave den på, og vi har alle vores små “twists” der gør at det er den opskrift, vi vender tilbage til hver gang der skal sovs på bordet. Det skal være en god sovs, og ikke en der er blevet hældt ud af en bøtte eller et glas. Nej, den skal laves helt fra bunden, og det starter med andeskyen.
Den skal der proppes så meget smag ned i som muligt. Jeg plejer at tilsætte gulerødder, porrer, løg, bladselleri eller persillerod til bradepanden under anden, dertil en masse frisk timian. Det giver en masse smag til skyen, og så får man og en sovs der smager af meget mere. Kæl for smagen , det er så vigtig at den sidder lige i skabet!

Mere juleinspiration
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Stegeskyen fra anden hældes igennem en si over i en gryde. Jeg går ud fra at man allerede har skummet fedtet fra. Ellers gøres dette nu.8 dl stegesky
- Bring stegeskyen i kog, og lad den koge lidt ind ved middel varme. Når den er reduceret med ca. 1 dl, tilsættes kulør, fløde, vineddike, ribsgele, æblegele samt ekstra andefond. Lad det hele simre ved lav varme i ca. 10 minutter.1 spsk sovsekulør, 1 dl piskefløde, 1 spsk rødvinseddike, 1 spsk ribsgele, 1 spsk æblegele, 1 ½ spsk andefond
- Nu skal saucen smages til. Krydder den med salt og peber efter smag. Her kan også eventuelt kommes ekstra ribsgele samt fond i.Salt, Peber
- Når man synes at smagen er der, blandes vand samt maizena i en lille beholder. Med et piskeris piskes blandingen i saucen lidt efter lidt til man har opnået den ønskede konsistens.½ dl vand, 2 spsk maizena
- Slut af med at smage sovsen til igen, så man er sikker på at den sidder lige i skabet. Hvis den mangler mere fylde, så tilføj mere andefond.
- Server saucen med det samme.





