Klassisk ymerfromage med en frisk blåbærkompot på toppen. Det er vist indbegrebet af en rigtig mormordessert, men det smager altså stadig rigtig godt. Læs med her og se hvordan du laver den lækre fromage.
Gammeldags dessert i glas
Sådan en gammeldags ymerfromage, er nok noget mange husker fra middagene hos mormor eller farmor. Men den holder altså stadig hvis du spørger mig.
Traditionel blev den serveret i en stor skål, og så kunne man snuppe en skefuld, men jeg elsker altså at lave fromager, og desserter generelt, i små portionsanrettede glas. Det synes jeg er nemmere at servere, og så ser det også rigtig fint ud.
Jeg synes at man skal servere sin ymerfromage med mandler. Men du kan selvfølgelig undlade dem, og du kan også servere den med en helt anden topping end blåbær. Det kan være en anden kompot, frisk bær eller måske en bærcoulis hvis du synes. Det er kun fantasien der sætter grænsen, så slip bare kreativiteten løs.
Flere søde sager
Ingrediensnoter
Ymer – Ja, der skal selvfølgelig ymer i. Det kan du finde i de fleste supermarkeder i afdelingen med mælk og surmælksprodukter.
Husblas – Husblas er det, der er med til at sætte fromagen og gøre den stiv. Det kan du ikke springe over. Mange er bange for at arbejde med husblas, men det behøver du ikke at være hvis du bare følger opskriften her.
Vanilje – Der skal vanilje i sådan en fromage. Jeg foretrækker at bruge vaniljekorn fra en stang, men hvis du hellere vil bruge vaniljepasta eller vaniljepulver, så kan du fint tilsætte en teskefuld af det i stedet for.
Blåbær – Blåbær er lækre som topping. De har en god sødme og syrlighed, men du kan også lave din kompot med andre bær, for eksempel solbær eller hindbær.
Alternative ingredienser
- Du kan også servere din ymerfromage med Hindbærcoulis, Æblekompot eller Rabarberkompot
Hvordan laver man ymerfromage?
Det er ikke så svært at lave ymerfromage, og du skal ikke bruge så mange forskellige ingredienser. Det første du skal gøre, er at lægge husblas i blød i koldt vand.
Derefter pisker du ymer, sukker og vaniljekorn sammen.
Husblassen tages nu op af vandet, du skal ikke vride den. Læg den i en lille skål og smelt den i mikroovnen eller i en gryde over svag varme.
Rør lidt af ymerblandingen over i husblassen, og rør det herefter sammen med resten af ynderblandingen.
Pisk fløden til en let flødeskum og vend flødeskummen med ymermassen. Hæld fromageblandingen på små glas eller i en stor skål, og sæt dem i køleskabet i minimum et par timer, så den kan sætte sig.
Lad i mens blåbærkompotten ved at komme alle ingredienserne i en gryde og koge det uden låg i cirka 10 minutter. Lad det køle ned, og sæt det i køleskabet indtil desserten skal serveres.
Læg en skefuld kompot ovenpå hver fromage, og drys med ristede mandelflager lige inden servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du sagtens. Den skal jo faktisk gerne stå minimum 2 timer på køl inden servering, men den kan sagtens stå længere. Du kan med fordel vente med at komme kompotten ovenpå til umiddelbart inden servering, da den kan afgive lidt væske hvis den står længe.
Andre fromageopskrifter du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Servering
- Du kan servere fromagen i portionsanrettede glas som på billederne her, eller du kan servere den traditionelt i en stor glasskål, som man så tager en skefuld af når den bliver sendt rundt ved bordet.
Serveringsforslag
- Server som en dejlig dessert ovenpå et godt måltid mad.
- Fromagen er en klassisk dansk dessert, så skal du servere en god gammeldags dansk middag, så vil den være oplagt.
Elsker du fromage?
Prøv også vores opskrifter på Gin hass fromage eller Appelsinfromage
Opskrift på fromage med ymer
Her får du opskriften på en klassisk dansk ymerfromage med blåbærkompot og mandler på toppen.
Det er en nem og lækker lille dessert, som kan serveres for både børn og voksne. Vi håber du får lyst til at prøve den.
Ymerfromage med blåbærkompot
Ingredienser
Ymerfromage
- 5 blade husblas
- ½ l ymer
- 50 g sukker
- 1 vaniljestang
- ¼ l piskefløde
Blåbærkompot
- 250 g blåbær
- 75 g sukker
- ½ spsk citronsaft
Andet
- 20 g mandelflager
Sådan gør du
Ymerfromage
- Læg husblasen i blød i koldt vand i 5 minutter.5 blade husblas
- Skrab kornene ud af vaniljestangen, og pisk dem sammen med sukker og ymer.½ l ymer, 50 g sukker, 1 vaniljestang
- Tag husblasen op af vandet, sammen med det vand der hænger ved. Smelt husblasen i en gryde over lav varme eller kort tid i mikroovnen.
- Bland et par skefulde af ymerblandingen i husblassen, og bland det derefter med resten af ymerblandingen.
- Pisk fløden til en let flødeskum, og vend det sammen med ymer/husblasblandingen. Hæld med det samme massen i portionsglas eller alternativt i en stor skål, alt efter hvordan du vil servere fromagen. Sæt fromagen på køl i minimum 2 timer eller indtil servering.¼ l piskefløde
Blåbærkompot
- Kom blåbær, sukker og citronsaft i en gryde, og kog det op.250 g blåbær, 75 g sukker, ½ spsk citronsaft
- Lad kompotten koge ved middel varme i cirka 10 minutter uden låg, og lad den herefter køle ned. Sæt den i køleskabet indtil servering.
Servering
- Kom en stor skefuld kompot ovenpå hver fromage, og drys med mandelflager.20 g mandelflager
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her