Der er ikke noget som en god gammeldags ølkage. Det er noget vi bager hvert år i december, for den smager bare skønt af jul og hygge. Det er en perfekt julekage eller kage til de kolde vintereftermiddage. Den er nemlig fyldt med varme krydderier og dejlig smag der passer perfekt til en kop varm kaffe eller gløgg. Læs med her og få vores nemme opskrift.
Nem og krydret julekage
Det her er en virkelig nem ølkage, og den er perfekt at servere i månederne op til jul. Det hele skal bare blandes sammen i en skål, hældes i formen og bages i ovnen.
Det gør den nu bestemt ikke dårligere, og vi synes det her er opskriften på verdens bedste ølkage. Du kan lave den med enten hvidtøl eller almindelig mørk øl, det betyder ikke så meget for smagen hvilken du vælger.
Vi bruger gerne det vi lige har hjemme, men en god mørk øl giver en dyb og lækker smag.
Måske kan du huske du har fået serveret ølkage i barndommen? Det er nemlig sådan en god klassisk julekage, som man har lavet i mange år.
Hvis du bruger denne opskrift, får du en svampet ølkage, der smager fantastisk af alle de lækre julekrydderier.
Når den er bagt og kølet lidt ned skal den skæres i skiver, som så serveres med koldt smør på. Mums altså!
Ølkage er lækkert at servere som en adventskage med et glas varm gløgg eller som en lækker julekage i december måned.
Flere julelækkerier
Ingrediensnoter
Øl – Jeg bruger gerne en nisseøl hvis jeg har det. Du kan også bruge en mørk almindelig øl. Begge dele giver en god og dyb smag til kagen. Bare rolig den smager altså ikke at øl.
Brun farin – Kagen sødes med brun farin, der giver en dyb og lækker smag.
Krydderier – Kanel, nelliker, ingefær og allehånde giver den gode krydrede julesmag som vi elsker.
Hvordan laver man ølkage?
Denne kage er en af de nemmeste du kan bage. Først blander du alle de tørre ingredienser sammen i en skål, og herefter hælder du øllen oveni i, og blander det hele godt.
Nu skal dejen i en smurt brødform, og så skal den bages i ovnen i en time til en time og et kvarter. Du kan eventuelt lægge stanniol over kagen sidste 30 minutter for at undgå at den bliver for mørk i toppen.
Når kagen kommer ud af ovnen skal lige køle lidt af inden du kan vende ud af formen, og lade den køle helt af på en rist. Så er det tid til at spise kagen, den skæres i skiver og skiverne smøres med koldt smør.
Det er en super lækker kage, især til de her lidt kolde og blæsende dage. Kagen er nemlig fuld af lækre varme krydderier, som giver masser af smag og hyggestemning.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ølkage stammer fra sønderjylland, og er dermed en dansk kage. Den har tidligere været meget populær fordi det er en kage helt uden æg og smør, og den er både nem og billig at lave. Derudover holder den sig nemt nogle dage – hvis den ikke bliver spist inden selvfølgelig.
Opbevar kagen i en plasticpose ved stuetemperatur når den er kølet helt af. Den kan sagtens holde sig 3-5 dage hvis du altså ikke får spist den inden.
Jeg foretrækker at bruge nisseøl. Det giver den helt rigtige julesmag synes jeg. Du kan også bruge almindelig øl, gerne mørk.
Ja det kan den godt, men det er sjældent nødvendigt, da den holder sig rigtig godt uden at blive tør.
Andre juleopskrifter du måske vil synes om
Opskrift på ølkage
Her er vores opskrift på dejlig og smagfuld sønderjysk ølkage. En rigtig klassiker, som skal spises i skiver med kold smør. Der skal 33 cl øl i dejen – det passer med en almindelig flaske- eller dåseøl. Brug hvidtøl eller almindelig øl – begge dele fungerer fint i denne opskrift.
Jeg håber du får lyst til at prøve at servere kagen for din familie. Herhjemme elsker både børn og voksne den, og det er en vi bager hvert år når julen nærmer sig.
Ølkage
Ingredienser
- 500 g hvedemel
- 400 g brun farin
- 2 tsk natron
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødte nelliker
- 1 tsk stødt ingefær
- 1/2 tsk allehånde
- 33 cl øl, Mørk øl eller nisseøl
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Bland alle tørre ingredienser godt sammen i en skål. Tilsæt øl og bland til en ensartet masse.
- Smør en brødform og kom dejen i.
- Bag kagen midt i ovnen i 60-75 minutter. Tjek med en gaffel eller en kødnål om kagen er færdigbagt. Du kan komme staniol over kagen de sidste 30 minutter for at undgå at den bliver for mørk på toppen.
- Når kagen er færdigbagt skal den køle af 5-10 minutter i formen inden den vendes ud og køler ned på en rist.
- Server kagen i skiver med koldt smør.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Tips og tricks til opskriften
- Bag gerne kagen dagen før den skal serveres. Det bliver den bestemt ikke dårligere af.
- Hold godt øje med kagen under bagningen, og kom et stykke staniol over kagen de sidste 30-45 minutter for at undgå at den bliver før mørk på toppen.
Serveringsforslag
- Server i tykke skiver på 1-1,5 cm og smør skiverne med koldt smør.
- Smager dejligt til en kop varm te, kaffe eller gløgg.
- Perfekt til julehygge sammen med nogle dejlige småkager – for eksempel fedtkager eller pebernødder.
Flere billeder af gammeldags ølkage
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 16. december 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her