Indhold

Ølkage

Indhold

Der er ikke noget som en god gammeldags ølkage. Det er noget vi bager hvert år i december, for den smager bare skønt af jul og hygge. Det er en perfekt julekage eller kage til de kolde vintereftermiddage. Den er nemlig fyldt med varme krydderier og dejlig smag der passer perfekt til en kop varm kaffe eller gløgg.

Verdens nemmeste kage

Det her er en virkelig nem ølkage. Det hele skal bare blandes sammen i en skål, hældes i formen og bages i ovnen. Det gør den nu bestemt ikke dårligere, og vi synes det her er opskriften på verdens bedste ølkage. Du kan lave den med enten hvidtøl eller almindelig øl, det betyder ikke så meget for smagen hvilken du vælger. Vi bruger gerne det vi lige har hjemme, men en god mørk øl giver en dyb og lækker smag.

Hvordan laver man ølkage?

Ølkage er faktisk slet ikke spor svært at lave. Alt du skal bruge er:

  • Hvedemel
  • Brun farin
  • Natron
  • Krydderier:  kanel nelliker ingefær og allehånde
  • Øl,  vælg enten en mørk øl eller en nisseøl.

Denne kage er en af de nemmeste du kan bage. Først blander du alle de tørre ingredienser sammen i en skål, og herefter hælder du øllen oveni i, og blander det hele godt. Nu skal dejen i en smurt brødform, og så skal den bages i ovnen i en time til en time og et kvarter. Du kan eventuelt lægge stanniol over kagen sidste 30 minutter for at undgå at den bliver for mørk i toppen.

Når kagen kommer ud af ovnen skal lige køle lidt af inden du kan vende ud af formen, og lade den køle helt af på en rist. Så er det tid til at spise kagen, den skæres i skiver og skiverne smøres med koldt smør. 

Det er en super lækker kage, især til de her lidt kolde og blæsende dage. Kagen er nemlig fuld af lækre varme krydderier, som giver masser af smag og hyggestemning. 

Ølkage opskrift

Her er vores opskrift på dejlig og smagfuld sønderjysk ølkage. En rigtig klassiker, som skal spises i skiver med kold smør. Der skal 33 cl øl i dejen – det passer med en almindelig flaske- eller dåseøl. Brug hvidtøl eller almindelig øl – begge dele fungerer fint i denne opskrift.

Ølkage opskrift - Verdens bedste ølkage - gammeldags kage med øl og julekrydderier
3 fra 3 stemmer

Ølkage opskrift

Opskrift på julekage med masser af krydderier og øl
Opskrift lavet af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 1 t 15 min
Samlet tid 1 t 30 min
Ret Kage
Køkken Dansk
Antal 8 personer
Kalorier 419 kcal

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 400 g brun farin
  • 2 tsk natron
  • 2 tsk kanel, stødt
  • 1 tsk nelliker, stødte
  • 1 tsk ingefær, stødt
  • 1/2 tsk allehånde
  • 33 cl øl, Mørk øl eller nisseøl

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175 grader.
  • Bland alle tørre ingredienser godt sammen i en skål. Tilsæt øl og bland til en ensartet masse.
  • Smør en brødform med smør, og kom dejen i.
  • Bag kagen midt i ovnen i 60-75 minutter. Tjek med en gaffel eller en kødnål om kagen er færdigbagt. Du kan komme staniol over kagen de sidste 30 minutter for at undgå at den bliver for mørk på toppen.
  • Når kagen er færdigbagt skal den køle af 5-10 minutter i formen inden den vendes ud og køler ned på en rist.
  • Server kagen i skiver med koldt smør.

Nutrition

Kalorier: 419kcalKulhydrater: 97gProtein: 7gFedt: 1gMættet fedt: 1gNatrium: 15mgKalium: 133mgFibre: 2gSukker: 49gCalcium: 51mgJern: 3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Jul, Julehygge, Julekage, Kage, Ølkage
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Ølkage oprindelse

Ølkage stammer fra sønderjylland, og er dermed en dansk kage. Den har tidligere været meget populær fordi det er en kage helt uden æg og smør, og den er både nem og billig at lave. Derudover holder den sig nemt nogle dage – hvis den ikke bliver spist inden selvfølgelig.

Tips og tricks

  • Bag gerne kagen dagen før den skal serveres. Det bliver den bestemt ikke dårligere af.
  • Hold godt øje med kagen under bagningen, og kom et stykke staniol over kagen de sidste 30-45 minutter for at undgå at den bliver før mørk på toppen.

Serveringsforslag

  • Server i tykke skiver på 1-1,5 cm og smør skiverne med koldt smør.
  • Smager dejligt til en kop varm te, kaffe eller gløgg.
  • Perfekt til julehygge sammen med nogle dejlige småkager – for eksempel fedtkager eller pebernødder.

Opbevaring og holdbarhed

  • Opbevar kagen i en plastikpose ved stuetemperatur når den er kølet helt af. Den kan sagtens holde sig 3-5 dage hvis du altså ikke får spist den inden.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Tina Westergaard Møller

Tina Westergaard Møller

Tina er 31 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg