Madformadelskere / Anledninger og højtider / Jul / Julebag / Julekager / Sirupsroulade med smørcreme

Sirupsroulade med smørcreme

/5

50 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Sirupskage er en favorit hjemme hos os, og nu kan du altså også lave den klassiske julekage som en roulade. Her får du vores opskrift på sirupsroulade med smørcreme og abrikosmarmelade. Vi spår det bliver en ny julefavorit!

sirupsroulade med smørcreme, abrikosmarmelade og chokoladeganache og mandler på toppen.

Den ultimative juleroulade

Ved juletid bager vi altid sirupskage herhjemme. Det er bare en favorit, og en kage som hele familien elsker.

Nu har vi også lavet en skøn opskrift på en rouladeversion af den klassiske julekage, nemlig en sirupsroulade med smørcreme og abrikosmarmelade.

Den smager intet mindre end fantastisk, og så er den faktisk ikke så svær at lave.

Opskriften er inspireret af vores opskrift på en klassisk sirupskage med smørcreme, men den er altså lavet i rouladeversion. Det betyder også at den er lidt lettere end den ellers lidt tunge julekage, men stadig med alle de gode julesmage.

Du skal ikke være bange for at kaste dig ud i at lave en roulade, det er faktisk ikke så svært som du måske går og tror, og vi guider dig selvfølgelig hele vejen fra start til slut.

juleroulade med sirupsbunde, som er rullet sammen med smørcreme og abrikosmarmelade og pyntet med ganache og mandler.

Flere julelækkerier


Ingrediensnoter

Sirup – Til en sirupskage skal du selvfølgelig bruge sirup. Det skal være mørk sirup for at få den helt rette smag i bunden.

Æg – Æg er vigtigt, især når du laver roulade. Det er vigtigt at æg og sirup bliver pisket længe, så det bliver helt lyst og luftigt inden de tørre ingredienser kommes i.

Krydderier – I vores sirupsbund skal der kanel, stødte nelliker, kardemomme og stødt ingefær. Det giver den helt rigtige julede smag, som vi elsker.

Smør – Der skal selvfølgelig bruges smør til smørcremen. Her er det vigtigt at tage smørret ud af køleskabet i god tid, så det kan blive helt blødt inden det skal piskes og bruges i cremen.

Vanilje – I smørcremen bruger vi også vanilje. Det kan være korn af en vaniljestang, men du kan også fint bruge en teskefuld vaniljepasta eller vaniljepulver i stedet. Hvis du kun er vaniljesukker, kan du også fint udskifte en spiseskefuld flormelis med vaniljesukker.

Abrikosmarmelade – Du kan købe marmeladen i større supermarkeder. Vi kan godt lide at der er lidt abrikosstykker i, men hvis du hellere vil have en hel glat marmelade, så giver du den bare en tyr med stavblenderen inden du bruger den i rouladen.

Hvordan laver man sirupsroulade med smørcreme?

Det er ikke svært at lave denne lækre sirupsroulade, men hvis du ikke har lavet en roulade før, så er der lige nogle tips og fremgangsmåder, som vil være gode at kende. Du kan se processerne i billeder her.

sådan laver du dejen til rouladebunden og bager den.
  1. Det første du skal gøre, er er lave dejen til bunden. Start med at piske æg og sirup rigtig godt. Brug en god håndmikser eller røremaskinen. Det skal blive helt hvidt og skummende som på billedet her.
  2. Derefter sigter du de tørre ingredienser sammen, og så fordeler du dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad 3-5 cm være fri hele vejen rundt, så dejen skal ikke smørres helt ud til kanten. Bag rouladen i 7-8 minutter ved 200 grader. Det er vigtigt ikke at bage den for længe, da den så kan flække når den skal rulles.
  3. Tag dejen ud af ovnen når den er akkurat færdigbagt. Du kan stikke en kølnål i, og sikre at der ikke hænger dej ved når du tager den op.
  4. Mens dejen er i ovnen, skal du gøre et fugtigt viskestykke klar, læg det på bordet, og læg et stykke bagepapir ovenpå. Drys bagepapiret med lidt almindeligt sukker.
sådan ruller du bunden lige når den kommer ud af ovnen og lader den køle ned i et fugtigt viskestykke.
  1. Når dejen kommer ud af ovnen, tager du fat i bagepapiret den ligger på, og vender bunden med bagepapiret over på det andet stykke bagepapir, som du har drysset med sukker. Tag nu forsigtigt bagepapiret af bagsiden.
  2. Begynd nu at rul den varme rouladebund fra den korte side. Du skal rulle det fugtige viskestykke med.
  3. Lad rouladen med det fugtige viskestykke rullet ind i, køle helt ned mens du laver smørcremen.
  4. Når rouladen er kold, kan du rulle rouladen ud igen, og den vil nu kunne rulles med fyld uden at sprække.
sådan fylder og ruller du din roulade.
  1. Smørcremen laver du ved at piske blødt smør hvidt og luftigt. Tilsæt vanilje og derefter flormelis lidt af gangen, og pisk fortsat. Når cremen er let og luftig, smørres den ud på rouladebunden.
  2. Smør derefter abrikosmarmeladen ovenpå.
  3. Rul rouladen sammen fra en af de korte sider, og placér den på det fad du vil servere den på. Du kan skære enderne af for at få helt skarpe kanter.
  4. Lav en chokoladeganache af hakket mærk chokolade og varm fløde, og hæld den over rouladen. Drys med hakkede mandler, og sæt den på køl til ganachen har sat sig. Tag den gerne ud af køleskabet en halv times tid inden den skal spises, så smørcremen ikke er for hård.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

sirupsroulade pyntet med chokoladeganache og mandler.

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg lave rouladen dagen før?

Det er en god ide at lave rouladen i hvert fald et par timer før den skal spises. Den kan også godt laves dagen før, og den holder sig fint svampet og lækker. Pak den godt ind i film og stil den i køleskabet. Du kan eventuelt blot rulle den sammen med creme og marmelade dagen før, og så pynte med ganache en times tid inden den skal serveres.


Andre julekager du måske vil synes om

skiver af sirupsroulade med smørcreme og abrikosmarmelade.

Tips og Tricks

  • Rul i vådt viskestykke
    • For at undgå at roulden flækker når den skal rulles, så er det en god ide at rulle bunden ind i et fugtigt viskestykke når den kommer ud af ovnen. Den skal ligge i viskestykket og køle ned, på den måde holder viskestykket på fugten, så bunden bliver mere smidig når den skal rulles.

Serveringsforslag

  • Server rouladen til julehyggen i december måned. Den er et sikkert hit hos både børn og voksne!

Elsker du denne kage?

Prøv ogå den helt klassiske Sirupskage med smørcreme, som har været inspiration til denne roulade.

roulade serveret på julepyntet bord med to skiver skåret.

Opskrift på krydret juleroulade

Her får du vores opskrift på en helt ny juleklassiker vi har udviklet ud fra vores opskrift på sirupskage med smørcreme. Det er en juleroulade med alle de lækre smage fra sirupskagen, men altså i en ny form.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere rouladen for din familie eller dine julegæster.

sirupsroulade med smørcreme, abrikosmarmelade og chokoladeganache og mandler på toppen.
Ingen stemmer endnu

Sirupsroulade med smørcreme

Lækker juleroulade med alle de gode smage fra den klassiske sirupskage. Den består af en sirupsbund og bliver fyldt med en luftig og blød smørcreme og en lækker abrikosmarmelade.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 12 minutter
Tilb. tid 8 minutter
Nedkøling og samling 30 minutter
Samlet tid 50 minutter
Ret Julekage
Køkken Dansk
Antal 8 personer
Kalorier 481 kcal

Ingredienser

Sirupsbund

  • 3 æg
  • 100 g mørk sirup
  • 125 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk stødte nelliker
  • ½ tsk stødt ingefær
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • 1 knsp salt

Smørcreme

  • 150 g smør, blødt
  • 150 g flormelis
  • 1 vaniljestang

Chokoladeganache

  • 75 g mørk chokolade
  • ¾ dl piskefløde

Andet

  • 1 spsk sukker, til at strø på bagepapiret
  • 1 ½ dl abrikosmarmelade
  • 15 g mandler, smuttede og hakkede

Sådan gør du

Sirupsbund

  • Tænd ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarm.
  • Kom æg og sirup i en røreskål, og pisk det rigtig godt til det er lyst og skummende. Der tager omkring 5 minutter på min røremaskine.
    3 æg, 100 g mørk sirup
  • Sigt alle de tørre ingredienser, og vend det forsigtigt i dejen med en dejskraber. Pas på ikke at slå luften ud af blandingen.
    125 g hvedemel, 1 tsk bagepulver, 1 tsk kanel, 1 tsk stødte nelliker, ½ tsk stødt ingefær, ½ tsk stødt kardemomme, 1 knsp salt
  • Bred dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir i et jævnt lag. Lad cirka 3-5 cm være frit hele vejen rundt.
  • Bag bunden midt i ovnen i 7-8 minutter ved 200 grader over- og undervarme. Brug en kødnål til at stikke i dejen for at tjekke om den er færdigbagt.
  • Forbered i mens et fugtigt viskestykke. Læg det fladt ud på bordet, læg et stykke bagepapir ovenpå, og drys det med sukker.
    1 spsk sukker
  • Når bunden kommer ud af ovnen, tager du bunden med bagepapir og vender den over på det sukkerstrøede bagepapir. Pil derefter forsigtigt bagepapiret af bunden, og rul bunden sammen fra en af de korte sider, den skal rulles med bagepapir og det fugtige viskestykke. Lad dejen ligge pakket ind i det fugtige viskestykke indtil den er helt kølet af. Lav i mens cremen.

Smørcreme og samling

  • Pisk blødt smør sammen med korn fra vaniljestangen til det er helt hvidt og luftigt. Det tager omkring 5 minutter. Tilsæt derefter flormelis en skefuld af gangen mens du stadig pisker på lav hastighed.
    150 g smør, 150 g flormelis, 1 vaniljestang
  • Når du har tilsat alt flormelis og smørcremen er pisket jævn, let og luftig, så rulles bunden ud af viskestykket, og cremen fordeles på bunden.
  • Fordel derefter abrikosmarmelade ovenpå cremen, og rul rouladen sammen fra den samme side som før.
    1 ½ dl abrikosmarmelade

Pyntning

  • Hak chokoladen fint.
    75 g mørk chokolade
  • Varm piskefløden op til lige under kogepunktet, og tag den af varmen. Tilsæt ⅓ af den varme fløde til chokoladen, og rør rigtig godt i den med en dejskraber.
    ¾ dl piskefløde
  • Tilsæt så yderligere ⅓ varm fløde, og rør igen rigtig godt i chokoladen med dejskraberen inden du fortsætter med den sidste ⅓ af den varme fløde. Rør indtil ganachen er jævn og glat og tykner let. Fordel ganachen ovenpå rouladen, og drys med hakkede mandler.
    15 g mandler
  • Sæt rouladen på køl en halv times til, til ganachen har sat sig. Tag den ud af køleskabet en halv time inden den skal serveres.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 481kcalKulhydrater: 60gProtein: 6gFedt: 25gMættet fedt: 15gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 7gTransfedt: 1gKolesterol: 113mgNatrium: 274mgKalium: 156mgFibre: 2gSukker: 39gA-vitamin: 701IUC-vitamin: 2mgCalcium: 86mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.