Populært:

Citron i madlavningen

Citrusfrugter er gode i både det søde og det salte køkken. Ofte bruger man citrus til at give balance og syre i en ret, og det passer fantastisk ind i mange forskellige retter.

I det salte køkken er citron godt at bruge sammen med for eksempel fisk, lammekød, kalv eller kylling eller som smagsgiver i saucer for eksempel hollandaise.

I det søde køkken kan det give smag til citrontærte, citrontrifli eller sammen med andre smagsgivere for eksempel hindbær eller rabarber. Den syrlige frugt er perfekt til at skabe balance i desserter der ellers har tendens til at blive meget søde, og vi elsker det!

Vand med citron

Citrus bruges også i mange drikkevarer, for eksempel lemonade, hyldeblomstsaft, ingefærshots eller som syrligt element i en kop te med honning.

Derudover er det mange fordele i at starte dagen med et glas vand med citron. På den måde får du gang i kroppen, og får glæde af alle de gode vitaminer fra frugten.

Fordele ved at drikke vand med citron:

  • Det er fyldt med C-vitamin, som styrker immunforsvaret og hjælper med at beskytte dig mod bakterier og virus.
  • Citronsaften hjælper på fordøjelsen, og det er en god måde at få gang i maven på om morgenen inden morgenmaden.
  • Derudover indeholder de antioxidanter og kalium, der er godt for både kroppen og hjernen.

Anbefaling: Drik et glas vand med citronsaft når du står op og inden du spiser morgenmad. Vent gerne en times tid fra du har drukket det, til du skal børste tænder, da der er meget syre i citronsaften.

Citron i rengøringen

Citron er et vidundermiddel når det kommer til rengøring. Det kan bruges til rigtig mange ting, her er nogle ideer:

  • Rengøring af ovn og mikroovn. Stil en skål med vand og citronsaft i ovnen ved 50 grader i et par timer og tør efter med en klud. Eller kog en skål med vand og citronsaft i mikroovnen i 2 minutter, lad den så et kvarter og tør efter.
  • Brug som luftfjerner. Skærebrætter, affaldsspand eller plastbøtter der lugter, kan smøres ind i citronsaft. Lad det virke 5 minutter og skyl efter.
  • Brug en halv citron til at fjerne kalk på fliser eller armaturer.

Citrontræer

Citrontræer er både smukke, og dejlige at have. Du kan faktisk godt have citrontræer i Danmark. Om sommeren kan de stå udendørs på steder med læ og sol. Om vinteren skal de ind, men de skal helst have sol hele tiden. En udestue eller vinterhave er derfor oplagt til citrontræer.

Du kan godt have helt med selv at lave et citrontræ. Gem kernerne fra din økologiske citron, og plant dem i en potte med pottemuld. Dæk potten med film og stil den lunt et par uger indtil frøene spirer. Tag så filmen af og stil planten i et vindue med sollys. Husk at vande planten ofte.

Næringsindhold

Næringsindhold i 100 gram rå citron:

Energi 32 kalorier
Protein 0,5 g
Fedt 1,1 g
Kulhydrat 5,5 g

Citroner er fyldt med vitaminer og er blandt andet rige på C-vitaminer og kalium.


Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.