Bornholm for Madelskere

Reklame - I samarbejde med Bornholmtours

Her deler vi vores oplevelser, tips til en god ferie på Bornholm, steder at bo, spisesteder, aktiviteter og ikke mindst hvordan man får en skøn ferie på Bornholm som børnefamilie.

Vil du have vores guide og bedste anbefalinger til en god ferie på Bornholm? Så skriv dig op til vores nyhedsbrev her, så sender vi dig en mail med vores samlede guide. Den kan du printe ud og tage med på din næste ferie til solskinsøen.

Vores ferie på Bornholm

Dagen før afgang til Bornholm

Vi er jo nærmest så klar som vi kan være til at smutte til solskinsøen i morgen tidlig når vi vågner. Eller når vækkeuret ringer. Vi skal nemlig køre allerede kl 5 for at nå færgen i Ystad. Derfor er dagen i går og dagen i dag mest gået med forberedelser. Vaske tøj, pakke bil, og selvfølgelig få styr på madpakken. Mad til bilturen er nemlig super vigtigt når man skal køre langt, og især når man har børn med på bagsædet. Der går som regel ikke længe fra vi har forladt indkørslen til det første barn er sultent, derfor pakker vi altid en stor og lækker madpakke til køreturen. I sær med små børn betyder det meget at man ikke behøver holde ind hver halve time for at finde noget mad eller noget at drikke. Det kan hurtigt forlænge en allerede lang biltur rigtig meget.

Bløde og svampede pølsehorn

Pølsehorn er et must når vi skal på tur! Lad os bare være ærlige at sige, at vi for det meste køber pølsehorn med fra bageren når vi skal køre længere ture. Men denne gang har vi selv bagt de lækreste og blødeste pølsehorn, og vi vil selvfølgelig gerne dele opskriften med dig.
Pølsehorn med tangshongmetoden - Opskrift på svampede pølsehorn
Pølsehorn med tangshongmetoden - Opskrift på svampede pølsehorn

Pølsehorn med tangzhong-metoden

Bløde og lækre pølsehorn
0 fra 0 stemmer
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Udskriv Pin
Antal: 16 stk

Ingredienser

  • 500 g hvedemel, 40+460g med højt proteinindhold min 12%
  • 375 g mælk, 200+175g
  • 25 g gær
  • 8 g bageenzym, (reklamelink), kan udelades
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 25 g smør, , blødt
  • 8 stk wienerpølser
  • Mælk, til pensling
  • Sesam, til drys

Sådan gør du

  • Pisk 40 gram hvedemel og 200 gram mælk sammen i en gryde. Opvarm mens du pisker, og lad jævningen tykne under opvarmning. Når du har en tyk meljævning (den skal ikke koge) tager du den af blusset, og sætter den til afkøling. 
  • Lun de resterende 175 gram mælk lidt i mikroovnen eller i en gryde, og opløs gæren i den lune mælk. 
  • Tilsæt sukker, salt, evt. bageenzym, de resterende 460 gram hvedemel, og den afkølede meljævning, og ælt dejen sammen. Ælt dejen på røremaskine med dejkrog i ca. 10 minutter.
  • Efter 10 minutter tilsættes det bløde smør, og dejen æltes ca. 10 minutter mere eller indtil den er glat og jævn og slipper skålen.
  • Når dejen er færdigæltet, skal den hvile 20 min ved stuetemperatur.
  • Del herefter dejen i to lige store portioner. Rul hver portion ud til en cirkel med en tykkelse på ca 2-3 mm. Del hver cirkel i 8 lige store dele, ved først at skære et kryds, der deler dejen i 4 stykker, og herefter dele hvert stykke i to. Læg 1/2 pølse på hvert stykke dej (i den brede ende), og rul dejen rundt om pølsen til du har et horn.
  • Læg pølsehornene på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve 60 minutter.
  • Pensel pølsehornene med mælk og drys med sesam, og bag dem ved 220 grader i ca 15 minutter.
  • Lad dem køle af på en rist inden de kommes i køleskabet hvis de ikke skal spises med det samme.
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Morgenmad i bilen

Fordi vi skal køre allerede kl 5 om morgenen, så forbereder vi noget morgenmad vi kan spise i bilen. For at spare tid på at spise morgenmad hjemme. Det skal være nemt og mættende, og gerne noget børnene kan køre ind uden de store udfordringer. Muffins og hjemmebagte boller er altid et hit her!
Sunde muffins opskrift
Muffins med banan, havregryn og chokolade – til snack, madpakke eller morgenmad!
Se opskriften
opskrift på sunde muffins med banan havregryn og chokolade
Bamseboller opskrift
Lækre luftige bamseboller bagt efter tangzhong metoden
Se opskriften
bamseboller med tangzhong metoden opskrift

Hånd-frikadeller

Hver gang vi skal lave mad til bilturen står den på frikadeller. Vi elsker alle 4 (ja faktisk alle 5) frikadeller, og det er noget der mætter godt, og er nemt at stikke ungerne på bagsædet hvis sulten melder sig akut. Sammen med frikadellerne laver vi gerne en nem pastasalat med pasta, peberfrugt, ærter og majs. Simpel og lækker.
Frikadeller
Nemme og lækre frikadeller – perfekte til bilturen
Se opskriften

Snacks til bilturen

Et godt bud på sunde og lækre snacks til bilturen er tørret frugt. Det er nemt at lave i forvejen, og så kan det holde rigtig længe hvis du kommer det i en lufttæt beholder.
Tørret frugt
Sund og lækker snack til køreturen
Se opskriften
Opskrifter til tørremaskine - svampe, frugt, frugtlæder og krydderurter
Ud over tørret frugt er det lækkert med grøntsager i stave, små pakker med rosiner, figenstænger og måske en lille pose vingummi til ungerne til sidst på eftermiddagen når de ikke gider mere.

Dag 1 - Ankomst til Bornholm

Endelig kom den længeventede dag hvor vi skulle vende næserne mod Bornholm – Hjem mod Bornholm, hvor Rasmus jo er født og har boet meget af sin barndom. Det er altid dejligt at komme hjem til Bornholm.

Turen gennem Danmark

Vi kørte hjemmefra kl 6. i morges, bilen pakkede vi i går aftes, så det var bare at brygge kaffen, få det sidste i bilen og så afsted mod Sverige. Færgen gik fra Ystad kl. 12:30, og vi var der som forventet i ret god tid inden afgang. Sådan kan vi bedst lide det.

Vores tips til en god køretur:

  • Pak bilen i god tid – gerne dagen før
  • Kør i god tid – Vi var ved færgen 1 time før afgang, hellere det end at komme for sent!
  • Pak en god madpakke – Masser af drikkelse, snacks og selvfølgelig mad. Se vores anbefalinger til god mad til bilturen her
  • Medbring underholdning til børnene. Vi havde købt et par malebøger og tusser, lidt små legesager, og så have vi købt små legeborde til bilen så de nemmere kunne lege, tegne og spise undervejs. De var virkelig et hit!

Bornholmerlinjen – færgen til Bornholm fra Ystad

Efter en lang køretur landede vi ved færgen. Børnene var trætte, og heldigvis tager det ikke så lang tid at sejle til Bornholm. Vi var dog ramt af lidt søgang og nogle tekniske problemer, der gjorde sejlturen lidt længere og noget gyngende. Vi klarede den dog alle 4 uden større problemer, og var alle glade og forventningsfulde da vi kørte af færgen i Rønne i solskin.

Bornholmerfærgen ystad rønne

Hvor skal vi bo?

Efter færgen kørte vi direkte op for at hente vores nøgle – og heldigvis for det. Vi nok nemlig før alle de andre der også skulle hente deres nøgler. Herefter kørte vi mod vores ferielejlighed i Balka. Den skal vi nok vise mere af de kommende dage.

Lejlighed balka strand

Vi blev super glade da vi åbnede døren til lejligheden. Alt er simpelthen lyst, lækkert og helt nyt. Endnu mere glade blev vi, da vi trak i gummistøvlerne og gik en tur i området. Vi nåede verdens lækreste strand på kun 2 minutter. Ungerne blev helt vilde. Efter en lang dag fastspændt i en bil var det lykken at få lov at lege med sand og vand.

Leg på balka strand

Aftensmad på amerikansk manér

Vi var alle 4 trætte efter køreturen, og var ikke klar til at tage ud og spise i aften. Derfor fulgte vi en af de anbefalinger vi havde fået af flere af vores følgere, og bestilte take away fra Texas i Rønne.

Vi bestilte lidt af hvert fra menukortet, og delte det hele da vi kom hjem. På den måde kunne vi alle smage lidt forskelligt, og hold da op hvor blev vi mætte. Vi havde måske bestilt lidt for meget. Ungerne var topbegejstrede for chicken nuggets og onion rings, mens vi voksne var enige om at burgerne her var i top. Bøffen i burgeren var SÅ lækker. Ikke tør og gennemstegt, men lækker, velkrydret og saftig. Lige som vi godt kan lide vores burgere.

Take away fra Texas Rønne

Derfor vil vi helt klart anbefale andre at tage en take away-burger med fra Taxas hvis I heller ikke gider tænke på aftensmaden når du ankommer til Bornholm med færgen. Vi tog en baconburger, men selv børne-cheeseburgeren var mega lækker og smagfuld.

Efter en lang rejsedag, der sluttede med lækre burgere og nu kold hvidvin i glasset og bagedysten i flimmeren, siger vi godnat. Glade, trætte og mætte!

Dag 2 - Rovfugle og bryghuset

Første morgen på Bornholm. Vi stod op med højt humør og var klar på nye eventyr. Jeg havde hjemmefra bagt et lækkert formbrød, som vi spiste til morgenmad sammen med pålæg, blødkogte æg og kaffe. En perfekt start på hvad der skulle vise sig at blive en dejlig dag.

Rovfugle, der kom helt tæt på!

Efter morgenmaden kørte vi mod den første attraktion på vores must-see-liste her mens vi er på Bornholm. Nemlig Bornholms Rovfugleshow. Vi havde ikke de store forventninger, men vi blev i den grad positivt overraskede. Hold nu op hvor var det bare godt.

Der var så mange store, sjove og spændende fugle vi aldrig havde set før. De kom helt tæt på, og vi lærte alle 4 en hel masse. Johannes var dybt betaget af de store fugle, og hans yndlings var gribben, der havde et vingefang på 2,6 meter. Derudover så vi en ugle, en havørn, høns, papegøjer, falke og en hel masse andre fugle. Hvor er det altså vildt at personalet kan styre de store fugle på den måde – de var alle sindsygt dygtige. Hvis du kommer til Bornholm så gør dig selv den tjeneste at besøg rovfugleshowet. Det er fedt for både børn og voksne.

Bornholms rovfugleshow

Balka – det for børn!

Vi bor ved Balka Strand – bare 2 min. fra stranden faktisk. Derfor brugte vi i dag noget tid her i området. Både på legepladsen og ved stranden. Børnene var simpelthen så glade. De trængte til bare at få lov til at lege og hygge sig helt på deres egne præmisser. Der var skønt at se dem boltre sig og have det sjovt. Balka-området er bestemt et godt valg på Bornholm når man har børn med på turen.

Svaneke Bryghus

Aftensmaden blev indtaget på Svaneke Bryghus. Vi havde ikke rigtig nogen forventninger til stedet, for ingen af os havde besøgt det før. Vi blev dog positivt overraskede – Det er den bedste mad vi har fået ude meget meget længe. Vi er ellers ret svære at gøre helt tilfredse, men her var alt tip top. Hyggelig stemning, søde tjenere, hurtig betjening og maden kom også virkelig hurtigt. Det er et stort plus når man har børn med og klokken nærmer sig sengetid.

Forretten bestod af varmrøget laks, hovedretten var den mest fantastiske helstegte okseculotte med fritter og bearnaise (af den rigtige hjemmelavede slags) og desserten en citrontrifli. Den dessert må jeg bare prøve om jeg kan lave selv!

Svaneke bryghus

Der var ikke en finger at sætte på noget, alt var helt fantastisk, og vi blev SÅ mætte. Børnene fik hhv. fiskefrikadeller og fiskefilet med pommes frites og hjemmelavet remo. Deres mad var ligeledes virkelig god. Ingen tarvelige slatne pomfritter, som man ellers ofte ser til børneretterne. De her børneretter ville vi voksne også gerne sætte tænderne i. Kæmpe anbefaling til Svaneke Bryghus’ restaurant på Torvet i Svaneke hvis du kommer på de kanter.

Popcorn og nattøj

Nu er vi hoppet i nattøjet og nyder en stille aften i vores lejlighed her i Balka. Her er hyggeligt om aftenen, og børnene sover allerede godt. Derfor forkæler vi os selv med en gang popcorn med saltkaramel og en flaske hvidvin, mens vi lader op til en ny dag i morgen.

Popcorn med saltkaramel


karamel popcorn - Nem opskrift på popcorn med saltkaramel

Karamel popcorn opskrift

Den ultimative popcorn snack!
4.46 fra 22 stemmer
Ret: Snack
Køkken: Amerikansk
Keyword: Popcorn, Saltkaramel
Tilberedning: 10 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Udskriv Pin
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 pose mikropopcorn , eller 90 gram af den gammelsdags slags poppet i gryde
  • 3 dl sukker
  • 1/2 spsk salt, 1 hel spiseske hvis du bruger popcorn poppet i gryde uden salt (da mikro-popcorn indeholder salt i forvejen)
  • 50 g smør
  • 1 spsk natron

Sådan gør du

  • Start med at poppe en pose popcorn som anvist på posen, man kan selvefølgelig også lave popcornene i en gryde hvis man er mere til det. Hvis du laver dem selv, skal du bruge cirka 90 gram poppede popcorn.
  • Smelt derefter 3 dl. sukker i en gryde på middel varme. Pas på det ikke brænder på. Tilsæt salt og smør når sukkeret er smeltet, og rør i karamellen. 
  • Når massen er gyldenbrun og ensartet tilsættes natron og gryden tages af varmen. Nu begynder karamellen at svulme op, rør godt i massen og tilsæt derefter de poppede popcorn. 
  • Vend popcornene i karamellen indtil det er godt fordelt, og hæld derefter popcornene ud i en bradepande for at køle af.
  • Server for din familie eller andre du holder af!

Næringsværdi

Serving: 100 g | Kalorier: 381 kcal | Kulhydrater: 75 g | Protein: 1 g | Fedt: 10 g | Mættet fedt: 6 g | Kolesterol: 27 mg | Natrium: 207 mg | Sukker: 75 g | A-vitamin: 312 IU | Calcium: 3 mg
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Vi ser frem til endnu en dag i morgen her på skønne Bornholm!

Dag 3 - Balka og middelaldercenteret

Formiddag i området omkring Balka

Vejret har været super godt i dag. Ungerne fik lov til at bestemme hvordan dagen skulle starte ud. De besluttede at formiddagen skulle bruges på legepladsen her ved siden af ferielejligheden, ved stranden og på legepladsen ved snogebæk. Området her omkring Balka er nemlig virkelig skønt, og lige noget for børn.

På legepladsen er favoritten blevet boldbassinet – det er simpelthen det fedeste, og de har ikke snakket om andet siden vi tog derfra i går. Efter legepladsen gik vi ned på stranden. Det tager kun 2 minutter, og så gik vi langs stranden til snogebæk hvor vi legede på legepladsen. Det er en skøn legeplads, som vi altid besøger når vi er på Bornholm.

Balka ligger helt fantastisk, tæt på stranden og også med god mulighed for at handle ind i Snogebæk. Her findes også det skønneste røgeri, hvor vi igår købte fisk med hjem til frokosten.

Frokost på Dueodde Steakhouse

Balka ligger også tæt på Dueodde, og et sted vi altid besøger er Dueodde Steakhouse. Mest fordi de har nogle kæmpe store bøffer, som Rasmus især er glad for. Denne gang valgte han dog at “nøjes” med 500 gram bøf – det var jo kun frokost 😉

Bøfferne var perfekt stegte, møre og lækre og med fint tilbehør, også børnenes mad var rigtig fin, og vi elsker den stemning der er på restauranten. Børnene kan bruge lang tid på at kigge på alle de fine ting, og der er afslappet og hyggelig stemning.

Eftermiddag på Bornholms Middelaldercenter

Eftermiddagen brugte vi på middelaldercenteret. Endnu et sted vi besøger for første gang, men bestemt ikke sidste gang. Især Johannes var begejstret for centeret, der bød på forskellige dyr, masser af ridderudstyr, fine huse, borg og en halmlabyrint. Derudover var der mange forskellige middelalderaktiviteter man kunne prøver kræfter med, og vi havde en virkelig sjov eftermiddag.

Sommerhusvenlig chokoladekage i kop

Efter en lang dag er vi landet i vores ferielejlighed igen. Vi har smidt benene op, spist lidt nem aftensmad, og vil nu hygge os med en lækker og sommerhusvenlig kage. Den er ovenikøbet tilsat lidt lækre bornholmske karameller fra Karamel Kompaniet.

Chokoladekage med karamel i kop

Her er opskriften på chokoladekage med karamel i kop. Hvis du ikke vil bruge karameller, kan du i stedet tilsætte hakket chokolade eller hakkede nødder.


Chokoladekage med karamel i kop

Lækker og svampet chokoladekage tilberedt i mikroovn
5 fra 1 stemme
Ret: Dessert
Køkken: Amerikansk
Keyword: Kage, Kage i kop
Samlet tid: 3 minutter
Udskriv Pin
Antal: 1 kop

Ingredienser

  • 3 spsk hvedemel
  • 3 spsk sukker
  • 2 spsk kakao
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 4 spsk mælk
  • 3 spsk olie, fx solsikkeolie
  • 1 spsk flødekarameller, hakkede

Sådan gør du

  • Bland mel, sukker, bagepulver og kakaopulver sammen i en mikroovnsegnet kop.
  • Tilsæt olie og mælk og bland godt sammen. Vend til sidst de små karamelstykker i.
  • Bag kagen 90 sekunder på fuld effekt i mikroovnen.

Næringsværdi

Serving: 220 g | Kalorier: 711 kcal | Kulhydrater: 74 g | Protein: 7 g | Fedt: 47 g | Mættet fedt: 5 g | Kolesterol: 7 mg | Natrium: 187 mg | Kalium: 244 mg | Fibre: 4 g | Sukker: 49 g | A-vitamin: 97 IU | Calcium: 170 mg | Jern: 3 mg
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Dag 4 - Fiskebuffet og Muse-Mark

I formiddags startede vi dagen ved Lilleborg i Almindingen. Her gik vi en dejlig tur, og oplevde borgruinen og den skønne skov bagved. Bagefter gik vi endnu en tur i Almindingen og nød stilheden og den store skov.

Fiskebuffet på Nordbornholms Røgeri

Efter masser af frisk luft meldte sulten sig, og vi kørte til Allinge, hvor vi spiste frokost på Nordbornholms Røgeri. Vi har fået mange anbefalinger om at besøge dette sted, og da vi aldrig havde besøgt netop dette røgeri før, skulle det selvfølgelig prøves.

Nordbornholms Røgeri

Vi blev bestemt ikke skuffede. Nordbornholms røgeri bød på en virkelig lækker fiskebuffet, med et stort udvalg af hjemmerøgede fisk, salater, store flotte rejer, fiskefileter, friskefrikadeller, forskellige varianter af sild og et hav af andre lækre retter. Vi fik desværre ikke smagt på det hele, men alt hvad vi smagte var virkelig lækkert. Det var både vi voksne og børnene enige om. Børnene var især vilde med de friterede blæksprutteringe, den varmrøgede laks og rejerne. Vi voksne var begejstrede for den koldrøgede laks, rejesalat og den skønneste laksemousse med varmrøget laks. Sammen med buffeten var der lækkert brød, og en fantastisk udsigt ud over havet og klipperne udenfor. Helt perfekt på en blæsende men solrig efterårsdag som idag.

Nordbornholms røgeri

Eften en skøn frokost bød buffeten også på en isbar med både dejlig is med forskellige smage, softice og selvfølgelig lækre toppings og saucer. Der gik lidt barn i os alle, og vi fik alle lavet lækre isdesserter, selvom vi næsten ikke kunne spise mere.

Muse-Mark ved Hareløkkerne

Noget af det vi har talt mest om siden sidst vi var på Bornholm, og noget af det Johannes har glædet sig allermest til, var at komme ud og finde Muse-Mark i skoven ved Hareløkkerne.

Det er en oplevelses-rute igennem skoven for børn. Her skal man hjælpe Muse-Mark igennem skoven og hjem til sit musehus. Undervejs møder man hans fjender og andre træfigurer igennem skoven. Til hver figur hører en historie, som man hører på sin smartphone.

Musestien

Johannes kan tydeligt huske da vi besøgte ruten for første gang for over et år siden, og han har virkelig glædet sig til at komme tilbage. Han levede sig faktisk endnu mere ind i det denne gang, og Ellen var også helt klar på eventyret. Hvis du besøger Bornholm med mindre børn, så er Musestien og naturlegepladsen ved Hareløkkerne, som ligger i lige ved siden af, bestemt et besøg værd. Her er også mulighed for at overnatte i shelters hvis I er til det.

Hammershus med lys på

Aftensmaden i dag blev til en hurtig æggekage hjemme i lejligheden, da vi stadig var ret mætte efter den gode frokost. Efter aftensmaden kørte vi mod Hammershus.

I dag holdt Beredskabsstyrelsen nemlig lysøvelse ved Hammershus, og det betød at man kunne opleve hele den store borgruin oplyst. Det kunne vi selvfølgelig ikke gå glip af, og det var da også en vildt flot og anderledes måde at opleve Hammershus på.Vi var dog ikke de eneste der havde fået den ide, og der var virkelig mange mennesker ved Hammerhus her til aften. Det var dog stadig en perfekt måde at afslutte en dejlig og solrig efterårsdag på på Bornholm.

Hammershus med lys på

Dag 5 - Hviledag og plankebøf

I dag havde vi besluttet at tage en hviledag, og blive her i lejligheden og her omkring Balka. Dagen startede lidt diset og småkold, men det afholdt os ikke for at bruge lidt tid her i området. Børnene er virkelig blevet glade for legepladsen og stranden, og det er fantastisk at man lige kan smutte rundt om hjørnet, og så er man ved Snogebæk Røgeri, hvor man kan købe lækker frokost med hjem.

Balka strand på en efterårsdag

Efter frokosten fik vi lyst til kage. Sådan en efterårsdag kalder bare på ølkage, men da vi bor i ferielejlighed, lavede vi en hurtig version i kop i mikroovnen. Den blev bare virkelig god, og vi brugte en lækker mørk øl fra Svaneke Bryghus – Vi er jo på Bornholm. Opskriften skal du ikke snydes for…

Ølkage i kop - opskrift

Ølkage i kop opskrift

Vi elsker ølkage, og der findes ikke noget som en friskbagt skive ølkage med et gode lag koldt smør på. Her får du en version i kop, som kan laves på max 3 minutter og bages i mikroovn.


Ølkage i kop - opskrift

Ølkage i kop

Den klassiek gammeldags ølkage bagt i mikroovn
3 fra 3 stemmer
Ret: Dessert
Keyword: Kage i kop
Samlet tid: 3 minutter
Udskriv Pin
Antal: 1 kop

Ingredienser

  • 4 spsk hvedemel
  • 2 spsk brun farin
  • 1/4 tsk bagepulver
  • 1/4 tsk kanel, stødt
  • 1/4 tsk nelliker, stødte
  • 1/4 tsk ingefær
  • 1 knsp allehånde
  • 1 knsp salt
  • 3 spsk olie
  • 4 spsk øl, mørk

Sådan gør du

  • Bland alle de tørre ingredienser godt sammen i en mikroovnsegnet kop, og tilsæt herefter olie og øl. Bland dejen med en gaffel til den er jævn og uden klumper.
  • Bag kagen i mikroovnen ved fuld effekt i 60-90 sekuender – hold øje med den, den skal kun lige være gennembagt.
  • Lad den køle af et par minutter, og spis ølkagen med smør på.
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Efter en dejlig eftermiddagskage slappede vi af med lidt TV i lejligheden og blev enige om at køre ud og spise aftensmad.

Plankebøf på Restaurant Pakhuset i Svaneke

Vi har fået flere anbefalinger om at besøge Pakhuset i Svaneke, så her spiste vi aftensmad i dag. Vi voksne fik begge en klassisk plankebøf, og børnene delte en pizza. Det var en dejlig middag, god betjening, hurtig service og man får virkelig meget for pengene her. Det er et dejligt sted at besøge med børn, og vores børn var virkelig glade for at kunne tegne flotte tegninger inden maden kom, og den ballon de begge fik med hjem og legede med indtil de skulle i seng. Nu vil vi voksne også smide benene op, og lade op til en ny dag i morgen.

Plankebøf på pakhuset i Svaneke

Dag 6 - Kæmpetarteletter og Torvehallen

Formiddagen blev brugt på en tur op til Rytterknægten, og selvfølgelig skulle vi også op i tårnet fra 1856. Efter tårnet gik vi en tur rundt i skoven, og selvom det småregnede var skoven smuk og børnene nød at løbe rundt i det kuperede terræn.

Almindingen ved rytterknægten

Ekkodalen og Genlydstarteletten

Vi kørte til Ekkodalen, hvor vi havde bestilt bord på Café Genlyd for at prøve den berømte genlyds-tartelet. 500 grams tartelet – det er altså ikke for sjov. Selvfølgelig tog både Rasmus og Johannes kampen op – Johannes nåede dog ikke helt i mål. Men han gjorde et ihærdigt forsøg. Vi fik at vide at de langer mellem 35.000 og 40.000 kæmpe-tarteletter over disken om året! Det er altså virkelig en ordenlig stak! Men de var virkelig også gode, og bestemt en sjov oplevelse.

Cafe genlyd

Kæmpetartelet ekkodalen

Efter den store frokost tog vi en tur i Ekkodalen for at gå en tur. Vi endte med at gå hele vejen rundt om Ekkodalen, og det blev alligevel til en del kilometer i de små ben.

Torvehal Bornholm

På vejen hjem besøgte vi Torvehal Bornholm i Rønne. Her fik vi købt et lager af vores ynglings-varer fra Bornholm, og også lidt nye ting vi ikke har prøvet før. Torvehallen er et besøg værd hvis du vil shoppe masser af lækre bornholmske produkter på ét sted. Der er god stemning, og også en café med mulighed for at spise lidt god mad.

Torvehal Bornholm

Røgeriet i Snogebæk

Vi bor så dejligt her i Balka. Og så er det tæt på Snogebæk, som har et skønt Røgeri. Ellen ville have røget laks til aften, så vi smuttede hurtigt forbi røgeriet og fik købt et stykke varmrøget laks og nogle af de gode fiskefrikadeller med remoulade til aftensmaden. Simpelt og godt. Når man bare har god fisk, behøver man ikke så meget mere for at få et godt måltid mad.

Snogebæk røgeri

Dag 7 - Naturbornholm og Bakkarøgeriet

Dagen startede regnfuldt, og vi besluttede at i dag ville være en perfekt dag til at besøge Naturbornholm ved Aakirkeby. Johannes glædede sig til at komme derop og se dinosaurerne, og vi kørte afsted og var der til åbningstid kl. 10.

Naturbornholm – for børn og barnlige sjæle

Udstillingen og hele centeret overgik vores alle sammens forventninger, men vi havde heller ikke læst så meget op på stedet inden vi tog afsted. Der var film, masser af forskellige udstillinger med godt information og spændende dyr. Der var masser af sjove aktiviteter for børnene både ud og inde, og vi brugte hurtigt nogle timer her.

naturbornholm

Børnene var specielt glade for at se filmen “Tidsrejsen” hvor vi så Bornholm tilbage i tiden. Vi var faktisk over 1700 milloner år tilbage i tiden. Johannes og Ellen var dybt opslugte af filmen, og vi nød alle sammen at gå igennem udstillingen bagefter og hele vejen tilbage til nutiden.

På trods af det halvdårlige vejr, brugte vi også lang tid udenfor, hvor børnene kørte i elbiler, legede med kartoffelmelsslim, gravede efter fossiler og kiggede på kæmpestore dinosauere.

Frokost på Bakkarøgeriet

Efter en formiddag hos Naturbornholm, var vi alle sultne, og vi slog et smut forbi Bakkarøgeriet. Her har vi på tidligere besøg på Bornholm ofte spist, og det skulle vi selvfølgelig også nå denne gang.

bakka røgeriet

Vi nød en dejlig frokost, hvor vi alle 4 fisk en ordenlig portion fish n’ chips. Dejlig sprød fisk med lækre fritter og masser af dyppelse til. Vi var alle 4 glade og mere end mætte da vi trillede derfra.

Legeplads og pasta

Da vi kom hjem brugte vi tid på legepladsen og stranden, vi må nyde den sidste dag her, vi skal nemlig videre i morgen. Vi er ellers blevet rigtig glade for området her.

pastaret med champihnon

Aftenmaden blev spist hjemme i lejligheden, og var en nem og dejlig pastaret med persille, citron, bacon og champignon. Selvfølgelig lavet med bornholmsk pasta fra Pastariget.

Pastaret

Opskriften kommer her


pasta med fløde og champignon | Opskrift på pastaret med fløde champignon bacon persille hvidløg og citron

Pasta med fløde og champignon opskrift

Lækker og let pastaret der smager fantastisk
3.55 fra 11 stemmer
Ret: Hverdagsmad
Køkken: Italiensk
Samlet tid: 30 minutter
Udskriv Pin
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 3 spsk olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 1/2 l piskefløde
  • 2 dl oksebouillon
  • 500 g champignon
  • 1 pk bacon
  • 1 citron, Saften heraf
  • 1 bdt persille
  • salt og peber
  • 400 g Pasta, tørret

Sådan gør du

  • Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Når den er kogt, drænes den for vand. Mens pastaen koges forberedes resten af retten.
  • Olivenolie hældes i en gryde og hakket hvidløg tilsættes mens olien varmes op. Piskefløden og bouillon tilsættes inden hvidløget bliver brunt, og bringes lige så stille op til kogepunktet. Når fløden koger skrues ned, og så skal den stå og simre.
  • Baconen skæres fint ud, og ristes gylden på en pande. Champignonerne renses, skæres i skiver og tilsættes til baconen og det hele ristes ca. 10 min på panden. Tilsæt herefter saften fra en halv citron, mens saften fra den anden halve citron tilsættes til gryden med fløden. Persillen hakkes fint og tilsættes til panden med bacon og champignoner. Flødesaucen smages til med salt og peber.
  • Friskkogt pasta tilsættes til panden og flødesaucen hældes henover og det hele blandes sammen. Retten er nu klar til servering.

Næringsværdi

Kalorier: 850 kcal | Kulhydrater: 85 g | Protein: 21 g | Fedt: 49 g | Mættet fedt: 29 g | Kolesterol: 171 mg | Natrium: 161 mg | Kalium: 807 mg | Fibre: 5 g | Sukker: 6 g | A-vitamin: 1859 IU | C-vitamin: 9 mg | Calcium: 115 mg | Jern: 2 mg
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Dag 8 - Svampetur og kastanjer

I dag kom dagen hvor vi skulle flytte fra den skønne lille ferielejlighed til et sommerhus tættere på Rønne. Det er sjovt at få lov til at opleve begge steder på samme ferie, og selvom børnene og vi har været virkelig glade for området ved Balka, er jeg sikker på vi også vil nyde det lille hus i skoven.

Efter vi havde fået pakket bilen og havde forladt lejligheden, kørte vi på svampejagt. Vi har haft så store forventninger til de svampe vi skulle finde her på Bornholm, men vi har vist ikke fundet de rigtige steder endnu, i hvert fald er det ikke blevet til mere end et par håndfulde. Og ingen trompetsvampe endnu, som vi ellers kigger med lys og lygte efter.

ferielejlighed balka

Det lille hus i skoven

Efter den lidt skuffende svampetur, flyttede vi ind i det nye sommerhus. Et lille fint hus i skoven. Her var koldt da vi kom, men brændeovnen blev tændt op, og vi fik hurtigt varmen. Nu har sommerhusstemningen bredt sig, og vi tuller alle rundt helt nede i gear og nyder ferien.

Sommerhus stampen

Spise-kastanjer

På vores køretur i dag fandt vi et kastanjetræ, og vi samlede selvfølgelig nogle gode håndfulde til aftensmaden. Vi elsker nemlig kastanjer, både børn og voksne. Hvis man ikke selv er så heldig at komme forbi et træ, ja så kan man købe spise-kastanjer mange steder også lige for tiden. Vi fandt også nogle italienske i Lidl her på Bornholm.

Det er ikke svært at tilberede spise-kastanjer – når de er bagte, så skal skallerne pilles af, og de spises med masser af koldt smør og groft salt. Det er en hyggelig spise, og man sidder ved bordet og piller kastanjerne mens man spiser. Vi spiste dem som en del af et tapas-måltid med godt brød, skinke, pesto, oste og oliven.

Spisekastanjer

Spisekastanjer

Opskrift på bagte kastanjer i ovn


bagte kastanjer i ovn

Bagte kastanjer i ovn

Naturens bedste efterårsmad
0 fra 0 stemmer
Ret: Hverdagsmad, Snack, Tapas
Køkken: Dansk, Fransk, Italiensk
Samlet tid: 30 minutter
Udskriv Pin
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 g kastanjer, , spisekastanjer/ægte kastanjer
  • 1-2 dl groft salt

Serveres med: Smør og groft salt

    Sådan gør du

    • Tænd ovnen på 225 grader.
    • Skær et kryds i toppen af hver kastanje.
    • Fyld bunden af et ildfast fad med groft salt, og stil kastanjerne med krydset opad i saltet.
    • Kom fadet med kastanjerne i ovnen i 25 minutter indtil kastanjerne har åbnet sig, og er møre.
    • Lad kastanjerne køle af 2 minutter, og server dem med koldt smør og groft salt.
    • Kastanjerne pilles ved bordet: Pil skallen af, kom smør og salt på, og spis straks.
    HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

    Dag 9 - Kagebord og ribsvin

    Her til eftermiddag har vi bagt skønne æbleroser. Vi kom nemlig forbi et skønt vildt æbletræ og tog en håndfuld med hjem. Æbleroserne er super nemme at lave, og det er gode sommerhus kager, fordi man ikke skal bruge ret mange ingredienser.

    Æbleroser opskrift

    I skal selvfølgelig ikke snydes for opskriften på de lækre æbleroser, så den kommer her.


    æbleroser

    Æbleroser opskrift

    Søde og lækre blomster af butterdej og æbler
    0 fra 0 stemmer
    Ret: Dessert, Snack
    Køkken: Dansk
    Keyword: Kage
    Forberedelse: 10 minutter
    Tilberedning: 20 minutter
    Samlet tid: 30 minutter
    Udskriv Pin
    Antal: 12 stk

    Ingredienser

    • 1 rulle butterdej
    • 50 g smør
    • 4 spsk sukker
    • 2 spsk kanel
    • 2 store æbler

    Sådan gør du

    • Start med at skær butterdejen ud i 12 dele, så du får 12 strimler (på den korte led)
    • Smelt smøret i microovnen, og pensel butterdejen med smør. Drys herefter med sukker og kanel.
    • Skær æblet ud i så tynde skiver som muligt. Læg æbler midt på hver strimmel dej langs kanten. Fold dejen op, så æblerne ligger i en lille lomme.
    • Rul herefter rosen fra en ene ende og hele vejen over. Læg roserne i en muffinsform for at sikre de holder formen under bagningen.
    • Bag 15-20 minutter ved 200 grader eller indtil dejen er sprød og gylden.
    • Spis straks, evt. med vaniljeis eller creme fraiche.
    HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

    Det store kagebord

    Vi har ellers været lidt fyldt op på kage, men idag kom lysten tilbage. Vi besøgte nemlig Fru Petersens Cafe og det helt store kagebord for et par dage siden. Wow det var virkelig lækkert. Det skal du bestemt love mig at prøve hvis du kommer til Bornholm. Vores favoritter var helt klart den gode gammeldags æblekage, chokolademousse og så var børnene imponerede over de fine lagkager.

    Fru petersens cafe Bornholm

    Vi nåede desværre ikke at smage alle kagerne, men dem vi smagte var alle gode, og vigtigst af alt så smagte de hjemmelavede og så hjemmelavede ud. Derudover var der masser af venligt serveringspersonale, som var så fint klædt på, at man skulle tro man var med i Badehotellet. Omgivelserne var meget hyggelige, og de gamle stuer emmede af gode historier og dejlig stemning. Vi kommer bestemt tilbage en anden gang igen.

    Fantastisk god mousserende vin

    En af de andre gode opdagelser vi har gjort os mens vi har været her denne gang er den fantastiske mousserende vin fra Vingården Lille Gadegård. Vi har smagt ribsvin og solbærvin, ribs var klar favorit, og vi har købt os et mindre lager med hjem. Eller nu må vi se om de holder til vi skal hjem. Gode er de i hvert fald.

    ribsvin-lille-gådegård

    Nu er ferien ved at nå sin afslutning. Vi har set og spist en masse på denne tur, men nu er vi alle 4 også ved at være klar til at komme hjem igen. Dog suger vi lige det sidste til os, og nyder de sidste dage her på solskinsøen. I dag besøgte vi Hammeren fyr og gik en tur ved søerne. Wow hvor er der altså bare utroligt smukt, og vejret var helt i top så vi klager ikke.

    Opalsøen ved hammeren fyr

    INDHOLD

    Er du klar til din egen ferie på Solskinsøen? 

    Har du hentet vores samlede guide Bornholm for Madelskere, som du kan printe ud og tage med på din ferie?

    Så har du et overblik over alle de steder (både natur, oplevelser og spisesteder) du skal huske at besøge mens du er på øen.


    Vi ønsker dig en fantastisk ferie på Bornholm, som efter vores mening er et af de skønneste steder i Danmark. Ja måske endda i verden.

    Kærlig hilsen Rasmus og Tina