Madformadelskere / Sæson / Efterår / Kastanjer i ovn

Kastanjer i ovn

4

/5

35 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

4

/5

35 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Spisekastanjer er en af efterårets skatte i naturens spisekammer. Vi elsker virkelig kastanjer herhjemme, og det gør ungerne også. Så når vi laver bagte kastanjer i ovn, skal der helst være rigeligt. Vil du selv prøve at lave spisekastanjer? Så læs med her og få den nemme opskrift.

Bagte kastanjer i ovn med smør og groft salt

Nøddeagtig smag med koldt smør

Hvis du aldrig har smagt spisekastanjer, så kan det være svært at forestille sig hvordan de smager. Dog vil jeg sige at jeg synes du skal prøve dem, de har nemlig en helt specielt lækker smag.

Ægte kastanjer, som de også kaldes, er faktisk en nød, og nøddeagtig smag er faktisk også sådan jeg bedst kan beskrive dem. De smager nøddeagtigt og er bløde og lækre når de har været i ovnen. De fiskes ud af skallen med en gaffel, og spises med koldt smør og salt. Mums, mums, mums …

Du kan servere kastanjerne som en hyggelig efterårssnack, som en let forret, som en del af et tapasbord eller med godt brød og selvfølgelig masser af smør.

Hvis man vil finde spisekastanjer i den danske natur, skal man være heldig. Der er ikke så mange ægte kastanjetræer, men hvis man finder et, så kan man jo vende tilbage år efter år.

Kastanjerne er typisk klar til at blive samlet i slutningen af september eller i oktober måned. De er klar når de slipper i skallerne og falder til jorden. Så er det bare at komme ud og samle.

Hvis du ikke er så heldig at have et kastanjetræ i nærheden med spisekastanjer, så kan du i sæsonen ofte finde dem i supermarkeder eller ved grønthandleren. Vi har haft held med at finde dem i både Lidl og Føtex. Det er dog udenlandske kastanjer, som ofte er noget større end dem vi kan finde i naturen.

Spisekastanjer med smør og salt
Foto: Tina W Møller, Madformadelskere.dk

Mere hverdagsmad


Ingrediensnoter

Spisekastanjer – Det er altså ikke de samme som hestekastanjer man kan lave kastanjedyr af. Husk at være sikker på det er spisekastanjer, dem der også hedder ægte kastanjer.

Salt – Du skal bruge en del salt, da de skal stå i salt i ovnen, men det skal selvfølgelig ikke spises.

Smør – Bagte kastanjer serveres med salt og iskoldt smør. Det smager forrygende!

Hvordan laver man kastanjer i ovn?

Den sjove del er at finde spisekastanjer i naturen. Hvis du ikke er så heldig at kende til et ægte kastanjetræ, så kan de også købes i de fleste supermarkeder i oktober måned. Det er heldigvis begyndt at blive mere almindeligt at kunne købe spisekastanjer – det er jo skønt!

For at lave lækre bagte kastanjer, så skal man fylde et ovnfast fad med groft salt, snitte et kryds i toppen af kastanjen og sætte dem i saltet. Så skal de i ovnen i en lille halv time indtil de er møre og har åbnet sig. Kastanjerne kan fiskes ud med en lille gaffel og spises med koldt smør og salt.

Vi var heldige at finde spisekastanjer på vores tur til Bornholm forrige efterår, det kan du læse mere om her.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Bagte Kastanjer i fad med groft salt
Foto: Tina W Møller, Madformadelskere.dk

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på hestekastanjer og spisekastanjer?

De fleste ved hvordan hestekastanjer ser ud. Det er de kastanjer som man bruger til at lave kastanjedyr, dekorationer eller til kranse på døren. De er smukke og dekorative, men de kan altså ikke spises. De har en skal med store pigge på, hvor kastanjen ligger indeni.

Ægte kastanjer eller spisekastanjer, som er dem man kan spise, ligger også i en skal, men skallen har meget mindre pigge, og der ligger ofte mange flere i hver skal. De er lidt mindre (i hvert fald dem man kan finde i den danske natur) og så er de mere dråbeformede i forhold til hestekastanjerne.

Hvor finder jeg spisekastanjer?

Du kan finde spisekastanjer i den danske natur i oktober måned. Du skal være heldig at vide hvor der står et ægte kastanjetræ, men når du først finder dem, kan du komme tilbage år efter år. De står ofte i parker eller langs skovstier, men de er altså ikke almindelige, så husk det endelig hvis du finder et.

Hvornår kan man høste spisekastanjer?

Du kan høste spisekastanjer i Danmark fra oktober måned. Her begynder de at falde ned og løsne sig i skallen, og så er de modne og spiseklar.

Andre efterårsopskrifter du måske vil synes om

bagte spisekastanjer i ovn med salt
Foto: Tina W Møller, Madformadelskere.dk

Opskrift på bagte spisekastanjer

Her får du opskriften på lækre bagte kastanjer i ovn. Det er super lækkert som en lille snack, forret eller som en del af et større tapasbord med flere små retter. Husk at lave rigeligt, de forsvinger meget hurtigt.

Herhjemme elsker hele familien bagte kastanjer med koldt smør, og vi håber at du også får lyst til at prøve at lave det til familien. Det kræver lidt arbejde at få dem ud af skallen, men det er det hele værd, for det er en himmelsk mundfuld.

Bagte kastanjer i ovn med smør og groft salt
4 fra 3 stemmer

Kastanjer i ovn

Opskrift på kastanjer i ovn
Naturens bedste efterårsmad – Lækre små bagte spisekastanjer, som serveres med koldt smør og groft salt. Server dem som en hyggeret en kold efterårseftermiddag, som en forret eller som en del af et større tapasbord.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet tid 35 minutter
Ret Forret, Snack, Tapas
Køkken Fransk
Antal 4 personer
Kalorier 245 kcal

Ingredienser

  • 500 g spisekastanjer
  • 1-2 dl groft salt

Til servering:

  • Smør
  • Salt

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 225 grader.
  • Skær et kryds i toppen af hver kastanje.
  • Fyld bunden af et ildfast fad med groft salt, og stil kastanjerne med krydset opad i saltet.
  • Kom fadet med kastanjerne i ovnen i 25 minutter indtil kastanjerne har åbnet sig, og er møre.
  • Lad kastanjerne køle af 2 minutter, og server dem med koldt smør og groft salt.
  • Kastanjerne pilles ved bordet: Pil skallen af, kom smør og salt på, og spis straks.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 245kcalKulhydrater: 55gProtein: 2gFedt: 2gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gNatrium: 3mgKalium: 605mgA-vitamin: 33IUC-vitamin: 50mgCalcium: 24mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ️♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 18. september 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
4 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.