Grillet laks med krydderurter og lidt citron er super lækkert at servere med nye kartofler og en citronsovs. Hvis du har et stykke laksefilet, så er det oplagt at lave det på grillen. Læs med her og få vores opskrift på laksefilet på grill.
Grillet laks med krydderurter er sommermad
Der er ikke noget der slår grillet fisk! Det smager rigtig godt, og så er det også sundt.
Laks på grillen er super lækkert! Det er noget vi spiser ret ofte her om sommeren, og med lidt dild eller andre krydderurter på toppen og lidt citron, så bliver det altså ikke meget bedre.
Laksefilet på grill serverer vi sammen med nye kartofler og en lækker sauce, For eksempel hollandaise eller citronsovs. Hvis man lige vil løft den en tand højere op, så grill nogle grønne asparges og server dem til.
Vi er så heldige at begge vores børn er vilde med fisk, og når vi også selv er vilde med det, så er det faktisk kun prisen, som jeg synes er alt for høj, der sætter grænsen for hvor tit det er på menuen. Fisk er dyrt, sådan er det bare, men derfor kan man alligevel godt finde nogle gode tilbud en gang imellem, og så skal der fisk på bordet!
Laks er nok den fisk vi spiser oftest hjemme hos os. Det er nok mest fordi ungerne er vilde med laks, men også fordi det er en fed fisk,der er rig på de rigtige fedtsyrer der er så gode for kroppen.
Når man tilbereder laks på grillen, så er det vigtigste for mig at den ikke får for meget. Der er ikke noget værre end tør laks! Det skulle da lige være tør kylling.. Når jeg griller laks, så er det som med så meget andet kød ikke kernetemperaturen jeg arbejder med, men mere en mavefornemmelse for hvornår den er tilberedt perfekt.
Lige det punkt hvor lagene i kødet skiller og stadig er saftige, det er der man skal tage laksen af. Man kan med fordel lige tjekke med en kniv, eller gaffel og prøve at skille lagene i den tykke ende af fileten for at tjekke hvor langt den er.
Ingrediensnoter
Laksefilet – Laksefilet kan man købe i mange supermarkeder eller den lokale fiskehandler. Vi er 2 voksne og 2 børn og plejer at spise omkring 600 gram fisk.
Olievenolie – Olivenolie bruger jeg til at smøre laksen ind i, så krydderurter og krydderier binder bedre til overfladen.
Citronskal – Citron og fisk passer bare godt sammen og skallen giver en dejlig citrussmag til laksefileten. Sørg for at bruge en økologisk citron!
Citronsaft – Citronsaften giver en lækker syrlig smag til laksen, der spiller godt op imod den fede fisk.
Dild – Dild og fisk kan bare noget sammen, så derfor plejer jeg at bruger masser af enten tørret, eller frisk dild når jeg laver fisk.
Salt og peber – Salt og peber er grundstammen i krydderierne, og man skal krydre sin fisk ordentligt, ellers kan den godt blive lidt kedelig i smagen.
Hvordan laver man laksefilet på grill?
Her kommer en kort gennemgang af hvordan du laver den bedste laksefilet på grill. Det tager en lille halv time fra start til slut, og jeg garanterer for at I kommer til at lave det igen!
Laks på grill er noget af det bedste, men det kræver at man rammer plet med tilberedningen, så den ikke bliver tør og kedelig. Tricket er at ramme det punkt hvor den lige nøjagtigt er gennemvarm, så lagene i kødet slipper og skiller i fine flager. Det tjekker man nemt med en gaffel eller kniv.
Som det første forvarmes grillen og laksen forberedes. Den trimmes, krydres med krydderurter og krydderier. Når laksen er forberedt, kommes den på den forvarmede grill med skindsiden nedad over indirekte varme.
Tilbered nu fisken i ca. 20 minutter, eller til lagene i den tykke ende begynder at skille når man prikker til den med en gaffel eller kniv. Når den er færdig tages den forsigtigt af grillen, så skindet ikke sidder fast på grillristen.
Her er et lille tip til at undgå at skindet brænder fast. Lige inden laksen skal på grillen, smøres risten grundigt med en stykke køkkenrulle med masser af olivenolie på, så skulle den gerne slippe uden problemer.
Server den grillede laks med nye kartofler og en lækker hjemmepisket sauce Hollandaise.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Resterne af laksen kan opbevares på køl i et par dage.
Ja, du kan sagtens fryse resterne, de kan holde sig et par måneder og kan bruges i salater eller pastaretter.
Ja, der er mange muligheder. Prøv for eksempel persille, salvie, løvstikke, rosmarin, eller forskellige krydderurter fra haven.
Andre opskrifter på laks du måske vil synes om
Tips og tricks til laksefilet på grill
- Prøv med forskellige krydderurter.
- Tjek den tykke ende af laksefileten til sidst med en gaffel eller kniv, når lagene i kødet begynder at slippe og skille, er laksen færdig.
- Husk at krydre godt med salt og peber. Når jeg skriver 1 tsk. salt, så er den en måleske jeg bruger.
Serveringsforslag
- Server med nye kartofler og hjemmelavet Sauce Hollandaise.
- Server grillede grøntsager, hjemmebagt flutes og Romesco sauce.
- Server laksefilet på grill med citronsauce, nye kartofler og dampede hvide asparges.
Elsker du laks? Se vores forslag til Tilbehør til laks
Opskrift på grillet laksefilet med dild og citron
Her får du en lækker og nem opskrift på laksefilet på grill. Der er masser af velsmag, og serveres sammen med nogle lækre nye Danske kartofler og en cremet Hollandaise, så bliver det ikke bedre!
Laksefilet på grill er den perfekte sommemenu for hele familien. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.

Laksefilet på grill
Ingredienser
- 1 laksefilet, a ca. 600 g
- ½ spsk olivenolie
- ½ citron, skal og saft heraf
- Frisk dild
- 1 tsk salt
- Peber
Sådan gør du
Grillen forvarmes til 200 – 210 grader sat op til indirekte varme.
- Laksefileten forberedes. Trim kanterne og tjek den for ben. Finder du ben kan de nemt trækkes ud med en pincet.
- Smør laksefileten ind i olivenolie og drys den finthakket dild, citronskal, salt og peber. Pres saften fra den halve citron ud over laksen.
- Placer nu den forberedte laksefilet midt imellem varmekilderne på den forvarmede grill og luk låget. Nu skal den grilles i ca. 20 minutter. Tjek med en gaffel i den tykke ende om du kan skille lagene i kødet fra hinanden, hvis du kan er laksen færdig.
- Når laksen er færdig tages den af grillen og placeres på et skærebræt. Lad den trække i et par minutter inden du servere den.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her