Gastrik

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Gastrik er nok noget af det der er nemmest at lave, og som kan give dig den største hjælpende hånd i køkkenet. Du kan bruge det når du skal tilsmage gryderetter eller supper. Faktisk kan du også glasere direkte i det, eller bruge det i dressinger.

Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, som laves på sukker og vin- eller frugteddike. Vi bruger også rødvin for at give den ekstra dybde, og det passer perfekt til en smagsgiver som denne, der skal bruges i sovs eller gryderetter.

Kender du det der med at sovsen lige mangler det sidste for at være lige i skabet – det kan et par skefulde gastrik som regel hjælp med. Lige at give den sidste balance og ensretning af saucen. Og det er lige meget om det er andesovsen til jul eller Mortensaften eller en rødvinssovs du er ved at lave. Hjemmelavet gastrik er god til at smage retter til med, fordi det fremhæver umamismagen, og har både bitre, syrlige og søde smagsnoter. Du kan også bruge gastrik i dressinger eller vinaigretter.

hjemmelavet gastrik i flaske med sovs og flæskesteg.

Mere gæstemad

Opskrift

Gastrik

4.38 fra 8 stemmer
Du kan nemt lave hjemmelavet gastrik til saucer og gryderetter. Denne version er lavet med rødvin, som gør den ekstra intens og fuld af smag.
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Samlet tid 25 minutter
Antal1 lille flaske

Ingredienser
 

  • 250 g sukker
  • 4 dl æbleeddike
  • 1 dl rødvin

Fremgangsmåde
 

  1. Smelt sukker i en gryde til det er en mørk karamel, tilsæt derpå eddike og rødvin og kog det ind til en sirup. Det tager ca. 15-20 ved middellav varme. Den skal tykne lidt, men ikke for meget. Den bliver nemlig tykkere endnu når den bliver kold.
    250 g sukker, 4 dl æbleeddike, 1 dl rødvin
  2. Gem på et glas og brug det som smagsgiver til saucer og gryderetter.

Næringsindhold

Serving: 1lille flaskeKalorier: 1132kcalKulhydrater: 255gProtein: 0.1gFedt: 1gNatrium: 27mgKalium: 424mgSukker: 252gA-vitamin: 2IUCalcium: 39mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Æbleeddike – Det kan du købe i de fleste supermarkeder. Det giver syre og den intense smag til din gastrik.
Rødvin – Man kan faktisk sagtens lave gastrik uden rødvin, men vi synes altså lige den bliver en tand bedre med rødvin i. Rødvinen giver en dybde og en mere intens og smagfuld gastrik.

Karamellisér sukkeret

Sørg for at karamellisere sukkeret godt inden du kommer væske på. Det skal være gyldent, men det må ikke brænde på for så bliver smagen bitter.

Opbevaring

Kom den færdige gastrik i et glas med tætsluttende låg, og så kan det holde sig i flere måneder i køleskabet. Så er du altid klar til at lave den perfekte sovs.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
4.38 from 8 votes (8 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.