Gastrik er nok noget af det der er nemmest at lave, og som kan give dig den største hjælpende hånd i køkkenet. Du kan bruge det når du skal tilsmage gryderetter eller supper. Faktisk kan du også glasere direkte i det, eller bruge det i dressinger.
Gastrik er en karamelliseret eddikesirup, som laves på sukker og vin- eller frugteddike. Vi bruger også rødvin for at give den ekstra dybde, og det passer perfekt til en smagsgiver som denne, der skal bruges i sovs eller gryderetter.
Kender du det der med at sovsen lige mangler det sidste for at være lige i skabet – det kan et par skefulde gastrik som regel hjælp med. Lige at give den sidste balance og ensretning af saucen. Og det er lige meget om det er andesovsen til jul eller Mortensaften eller en rødvinssovs du er ved at lave. Hjemmelavet gastrik er god til at smage retter til med, fordi det fremhæver umamismagen, og har både bitre, syrlige og søde smagsnoter. Du kan også bruge gastrik i dressinger eller vinaigretter.

Mere gæstemad
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Smelt sukker i en gryde til det er en mørk karamel, tilsæt derpå eddike og rødvin og kog det ind til en sirup. Det tager ca. 15-20 ved middellav varme. Den skal tykne lidt, men ikke for meget. Den bliver nemlig tykkere endnu når den bliver kold.250 g sukker, 4 dl æbleeddike, 1 dl rødvin
- Gem på et glas og brug det som smagsgiver til saucer og gryderetter.




