Nem opskrift på en lækker og mør andebryststeg i ovn. For dem der ikke vil kaste sig ud i en hel and, så er en andebryststeg et rigtig godt og nemt alternativ. Masser af den gode andesmag, og helt perfekt som menu for 2 mortensaften eller til jul.
Det kan godt være en lidt overvældende opgave at skulle tilberede en hel and, hvad enten det er på grill, eller i ovn. Men anderledes er det med en andebryststeg. Der er ikke så meget forberedelse og de fleste kan faktisk pakkes ud, og stilles direkte i en forvarmet ovn.
Andebryststeg passer rigtig godt i størrelse og mængde til 2 personer, og den passer stort set sig selv, når den først er sat over. Det eneste jeg vil anbefale, er at man investerer i et stegetermometer, så man kan holde øje med kernetemperaturen. For der findes ikke noget værre end tørstegt and. Og for andebryststeg, så bør kernetemperaturen efter min smag ligge på ca. 68-70 grader inde ved benet, så er den stadig saftig.

Mere juleinspiration
Andebryststeg i ovn
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Ovnen forvarmes til 150 grader sat op til almindelig over- og undervarme.
- Andebryststegen pakkes ud og forberedes. Dup det tørt med køkkenrulle, og gnid skindet ind i salt samt peber. Kom stegen i et ildfast fad og placer det på en rist midt i den forvarmede ovn.1 andebryststeg, Salt, Peber
- Tilbered nu andebryststegen ved 150 grader i 90 minutter.
- Efter 90 minutter skrues der op til 200 grader. Tilsæt 7,5 dl kogende vand, koncentreret andefond samt laurbærblad til fadet og luk ovnen. – Det skal danne basen til andesovsen.7 ½ dl vand, 1 spsk Oscar koncentreret andefond, 1 laurbærblad
- Tilbered nu andebryststegen ved 200 grader i ca. 20 minutter.
- Efter ca. 20 minutter tændes der for grillen i ovnen og der skrues op til 250 grader. Tilbered andebryststegen til den har en kernetemperatur på 68-70 grader og til den er gylden og sprød i skindet. – Hvis du vil have at anden er helt gennemstegt, så tilbered den til kernetemperaturen er 75 grader.
- Når andebryststegen er færdig tages den ud af ovnen og skal nu trække 10-15 minutter utildækket i mens sovsen tilberedes.
- Stegeskyen/fonden hældes igennem en si op i en skål. I en gryden smeltes smørret ved middel varme. Melet tilsættes og det piskes sammen med smørret. Lad det svitse et par minutter inden fløden tilsættes i mens der piskes.50 g smør, 40 g hvedemel, 1 dl piskefløde
- Tilsæt derefter stegeskyen gradvist i mens der piskes. Bliv ved med at tilsætte stegesky til den ønskede konsistens er nået. Kom en spsk. kulør i samt ribsgele og vineddike.7 ½ dl stegesky, 1 spsk ribsgele, 1 spsk sovsekulør, 1 tsk vineddike
- Lad saucen simre ved svag varme og smag den til med salt og peber. Du kan tilsætte mere væske hvis sovsen bliver for tyk.Salt, Peber
- Skært bryststykkerne fra andebryststegen og skær dem i skiver. Server andebryststegen sammen med sovsen, brunede kartofler og masser af rødkål.
Næringsindhold
Madelskernes Tips
Ingrediensnoter
Andebryststeg – Den andebryststeg der er brugt her i opskriften vejede omkring 1200 gram. De kan købes i de fleste supermarkeder her op til Mortensaften og jul, og der kommer tit nogle gode tilbud, så det er bare med at holde godt øje. Oscar koncentreret andefond – Den flydende koncentrerede andefond fra mærket Oscar giver en rigtig god base sammen med det der drypper fra andebryststegen. Og vi vil gerne proppe så meget smag ned i sovsen som muligt. Du kan selvfølgelig bruge andre slags andefond, både købte og hjemmelavede.Forberedelse
Det er vigtigt at få duppet skindet godt tørt med et stykke køkkenrulle inden du krydrer det godt med salt og peber. På den måde sikrer du at du får sprødt og lækkert skind på stegen i sidste ende.Kernetemperatur
Der er stor forskel på de andebryststege man kan købe i supermarkedet. Den vi har brugt i opskriften sidder stadig på skroget, og den tager længere tid at tilberede end dem der blot sidder på et lille stykke brystben. Derfor bør du altid bruge stegetermometer når du tilbereder en andebryststeg, og tilberede til kernetemperaturen er 68-70 grader inden du tager den ud og hviler.Servering
Hvis jeg skulle vælge tilbehør til andebryststegen, så ville jeg selvfølgelig vælge brunede kartofler, brun sovs og masser af hjemmelavet rødkål. Men du kan også servere det med en frisk rødkålssalat og ristede rosenkål. Det er kun fantasien der sætter grænserne.Rester
Hvis du har rester til overs, så skal de på køl, her kan det holde sig i et par dage. For længere holdbarhed kan du fryse resterne ned. Du kan med fordel bruge resterne til en lækker anderilette.Tilføj dine egne noter
Ofte stillede spørgsmål
Det er faktisk to andebryster der stadig sidder på noget af skroget eller på noget af brystbenet. Det er lidt forskelligt hvordan de forskellige producenter skærer dem, men det er det rene brystkød du får når du køber sådan en steg. Det gode ved at lade andebrysterne sidde på ben, er at man får mere god smag og saftigere kød ved at tilberede det på denne måde.





Kan man stege andebryststegen dagen før på samme måde som en hel and.
venlig hilsen
Birgit Rask
Hej Birgit
Jeg har faktisk ikke prøvet det, men det vil jeg tro at man sagtens kan.
Mvh Tina
Min anðebryststeg er på 1,4 kg.
Hvordan steger jeg den?
Tak
Hej Jette.
Jeg mener at den andrebryststeg vi brugte til vores opskrift vejede omkring 1200 g. Så din skal nok have 10 – 15 minutter længere.
Det bedste du kan gøre er at tjekke kernetemperaturen inde ved benet, eller i center af brystkødet hvis den er uden ben. Her plejer jeg at sigte efter en temperatur på 68 – 70 grader når jeg tager den ud. Så skal den stå og trække efterfølgende, her vil temperaturen stige yderligere et par grader.
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere