Her får du vores opskrift på lækre og nemme gammeldags pebernødder, som børnene nemt kan være med til at bage.
Der er nu ikke noget som gode gammeldags pebernødder. Selvom lagkagehusets pebernødder er ret gode, så kan de her pebernødder med fløde altså fuldt ud måle sig med dem, ja faktisk er de bedre synes jeg. Min svigermor var enig, hun sagde nemlig at det her var de bedste pebernødder hun nogensinde har smagt da hun fik en portion leveret sidste år.
Vi har allerede bagt to portioner i år. Det er simpelthen så nemt, og børnene elsker at både trille dem og spise dem. Så win-win. De kan godt bruge en times tid på at sidde og hygge med at forme små pebernødder, så det er en perfekt vinteraktivitet til en hjemmehyggedag med børnene. Ud over at det er sjovt at bage dem, så er det også utroligt nemt. Det er både en nem dej at lave med få ingredienser, og de er nemme at forme og bage.

Flere julelækkerier
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Tag smør ud af køleskabet i god tid, så det kan blive blødt. Pisk det bløde smør med sukker til det bliver luftigt.125 g smør, 125 g sukker
- Tilsæt piskefløde og pisk på lav hastighed til massen er jævn.0,5 dl piskefløde
- Tilføj resten af ingredienserne og ælt dejen godt sammen med hænderne.0,5 tsk stødt ingefær, 0,5 tsk peber, 0,5 tsk stødte nelliker, 0,5 tsk stødt kardemomme, 0,5 tsk stødt kanel, 1 tsk bagepulver, 250 g hvedemel
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Sæt evt. dejen på køl hvis den er meget blød, eller gå i gang med at forme pebernødder.
- Form pebernødderne ved at trille pølser på ca. 1 cm i tykkelsen, og skær dem ud i ca. 1 cm skiver. Tril dem herefter til kugler og sæt dem på en bageplade.
- Bag pebernødderne i 8-10 minutter ved 200 grader med over- og undervarme.
- Lad dem køle af, og opbevar dem i kagedåser.
Næringsindhold
Madelskernes Tips
Ingrediensnoter
Smør – Brug rigtig smør til småkager, det kan smages. Piskefløde – Piskefløden er til at samle dejen med. Jeg kan bedst lide pebernødder med fløde og altså uden æg. De giver de bedste sprøde småkager synes jeg. Krydderier – Peber skal der selvfølgelig i pebernødder. Derudover bruger vi nelliker, kardemomme, kanel og ingefær i vores pebernødder. Den kombination giver den bedste julesmag. Hvis du vil undgå at købe alle de forskellige krydderier ind til dejen, så kan man købe en færdigpakke med pebernøddekrydderi. Det er ikke sikkert den indeholder præcis det samme som denne opskrift, men det kan sagtens fungere med sådan et brev. De smager stadig 100 gange bedre end de færdigkøbte pebernødder.Andre varianter
Prøv at tilføje revet appelsinskal til dejen, det giver en dejlig smag. Husk at bruge økologiske appelsiner, så skallen ikke er sprøjtet. Du kan også dyppe de færdigbagte og afkølede pebernødder i chokolade. Find vores opskrift på pebernødder med chokolade her.Forberedelse
Du kan sagtens lave dejen på forhånd og gemme den nogle dage i køleskabet til den skal bruges. Tag den ud lidt før du skal forme den, så den ikke er alt for hård.Opbevaring og holdbarhed
Pebernødder skal opbevares i en lufttæt kagedåse eller et tætsluttende glas med låg. Hvis de opbevares mørkt og køligt, for eksempel i viktualierummet eller et kælderrum kan de holde meget længe, flere måneder.Tilføj dine egne noter
Ofte stillede spørgsmål
Pebernødder stammer fra Tyskland, og helt tilbage fra 1400-1500-tallet. Det er en af vores ældste julesmåkager, som altså også blev bagt før vi fik komfurer. Dengang var det dog i en lidt anden version end dem vi kender i dag, de var nemlig ret hårde og lavet af rugmel, honning og krydderier.




