Madformadelskere / Aftensmad / Langtidsstegt and i ovn

Langtidsstegt and i ovn

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Hvis du skal stå for andestegen til jul, og du gerne vil have en saftig og lækker andesteg, så er du kommet til rette sted. Her får du nemlig vores opskrift på en saftig og mør langtidsstegt and i ovn, som er tilberedt helt klassisk og fyldt med æbler og svesker.

Ved langtidsstegning tilbereder man anden ved en lavere temperatur i længere tid, og det er altså en mere skånsom måde at tilberede på. Fordelen er, at du får en mere mør og saftig andesteg i sidste ende. Det eneste du skal gøre anderledes end en traditionel andesteg i ovn, er at skrue ned for temperaturen og stege den i flere timer.

Så hvis du har god tid til at lave maden, så vil jeg altid anbefale dig at lave langtidsstegt and. Den passer nærmest sig selv i ovnen, og du kan hygge med familien i mens, og glæde dig over duften af andesteg der spreder sig i huset. Det eneste du skal gøre, er lige at øse noget af stegeskyen over anden, cirka hver halve time.

langtidsstegt and i ovn med æbler og svesker.

Mere juleinspiration

Opskrift

Langtidsstegt and i ovn

5 fra 1 stemme
Saftig og mør hel and stegt i ovn med langtidsstegning. Det er en perfekt juleand eller and til Mortensaften. Server andestegen med traditionelt tilbehør som brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og den gode andesovs.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 5 timer
Trækketid 30 minutter
Samlet tid 5 timer 45 minutter
Antal6 personer

Ingredienser
 

  • 1 and, ca. 3 kg.
  • 3 æbler
  • 150 g svesker
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 spsk frisk timian
  • Peber
Til bradepanden
  • 2 gulerødder
  • 2 løg
  • 1 porre
  • 1 persillerod
  • 1 spsk frisk timian
  • 3 laurbærblade
  • Indmad fra anden, Kan udelades
  • 1 l vand

Fremgangsmåde
 

  1. Forvarm ovnen til 120 grader almindelig over- og under varme.
  2. Start med at rengøre anden. Fjerne rester af fjer samt indvolde og klip vingespidserne af. Vingespidserne kan kommes med i bradepanden, og er med til at give en lækker sovs senere. Indmad kan også kommes i bradepanden. Skyl derefter anden med koldt vand både udvendigt og indvendigt. Afslut med at duppe den helt tør med køkkenrulle. Så er anden klar til at blive fyldt med lækkerier.
    1 and
  3. Æblerne vaskes, kernehusene fjernes og derefter skæres de i passende tern. Kom dem i en skål. Bland svesker samt timian i og krydder med godt med salt og peber.
    3 æbler, 150 g svesker, 1/2 dl salt, 1/2 spsk frisk timian, Peber
  4. Tag anden og fordel halvdelen af saltet indvendigt. Fyld derefter blandingen af æbler og svesker ind i anden og pres det god sammen. Luk evt. anden til sidst med et par kødnåle, så der bliver holdt lidt på fyldet. Gnid nu anden ind i resten af saltet og krydder med peber efter smag. Nu er anden klar til at komme i ovnen.
  5. Skær gulerødder, porre og persillerod i skiver og halver løgene. Kom grøntsager samt krydderurter og vand i en bradepande. Læg anden på en rist over bradepanden med brystsiden opad. Sæt bradepande og and i ovnen.
    2 gulerødder, 2 løg, 1 porre, 1 persillerod, 1 spsk frisk timian, 3 laurbærblade, Indmad fra anden, 1 l vand
  6. Anden skal nu stege i ca. 4 timer. Du skal øse sky fra bradepanden over anden hver halve time.
  7. Undervejs kan man fylde efter med mere vand hvis det er nødvendigt, så bradepanden ikke tørrer ud.
  8. Når der er gået 4 timer, hældes væden fra bradepanden igennem en si ned i en skål og gemmes til saucen, placer igen bradepanden under anden. Skru op til 200 grader og steg anden til den er blevet gylden og lækker.
    Se opskriften på andesovs her.
  9. Tjek i mens temperaturen med et stegetermometer. Kernetemperaturen skal ligge på 75 grader når anden er færdig. Når man er tilfreds temperaturen og anden er blevet lækker gyldenbrun, tages den ud af ovnen. Hvis du har problemer med at få anden gylden, kan du bruge ovnens grillfunktion. Hold godt øje med andet, det kan godt gå hurtigt.
  10. Tag anden ud af ovnen og lad den trække i mindst en halv time inden den skæres ud og serveres.

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 1407kcalKulhydrater: 16gProtein: 39gFedt: 131gMættet fedt: 44gKolesterol: 253mgNatrium: 3440mgKalium: 880mgFibre: 2gSukker: 10gA-vitamin: 755IUC-vitamin: 9mgCalcium: 49mgJern: 8mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Andesteg – Du kan købe hele ænder i de fleste supermarkeder op til jul. Husk at tage anden op af fryseren i god tid, så den kan nå at tø op inden den skal tilberedes.
Æbler – Der skal æbler inden i anden. De giver god smag og holder på saften. Vælg gerne nogle syrlige madæbler. Belle de Boskoop er for eksempel en god sort at komme i andestegen sammen med svesker.

Kernetemperatur

Tjek altid temperaturen inde ved benene, den skal ligge på 75 grader. Stegetiden kan variere fra ovn til ovn. Læs mere om at tilberede anden til den rette kernetemperatur her.

Rester

Du kan sagtens fryse resterne af andestegen hvis du ikke får dem spist indefor et par dage. Du kan også bruge resterne til en dejlig Anderilette eller servere dem i en andeburger.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
langtidsstegt andesteg i ovn med sprødt skind og saftigt og mørt kød.

Andre tilberedninger af andesteg

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.