Julecookies med slikstokke

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Julen nærmer sig med hastige skridt, og vi bager på livet løs. Nogle gange skal vi have lidt andet end de traditionelle julesmåkager, og der er det både sjovt og lækkert at bage julecookies med slikstokke.

De her småkager, eller cookies som de jo nok egentlig er, smager altså bare skønt af jul. Det er cookies der er bløde og chewy indeni og sprøde og lækre udenpå. Derudover har de en masse gode julesmage. De er baseret på en kanelsmåkage med ingefær og nelliker, og så er der tilsat stykker af slikstokke og hakkede mandler.

Så bliver det vist ikke meget mere julet gør det? Vores unger er helt vilde med de her småkager. De forsvinder altid hurtigt når de kommer på bordet lidt lidt eftermiddagshygge eller når vi skal se julekalender i TV.

julecookies med julestokke og mandler.

Flere julelækkerier

Opskrift

Julecookies

5 fra 2 stemmer
Sprøde og krydrede småkager med god smag af kanel, ingefær og nelliker samt slikstokke og hakkede mandler. Det er den ultimative julesmåkage. Server dem på småkagefadet til jul eller med en god kop kaffe eller te til julekalender i TV sammen med familien.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Køleskab 2 timer
Samlet tid 3 timer 5 minutter
Antal40 stk

Ingredienser
 

  • 170 g smør, blødt
  • 170 g sukker
  • 50 g brun farin
  • 100 g mørk sirup
  • 1 æg
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk natron
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefær
  • ½ tsk nelliker
  • 280 g hvedemel
  • 70 g mandler, – Til at trille dejen i til sidst
  • 70 g slikstokke, – Til at trille dejen i til sidst
  • 2 spsk kanel, – Til at trille dejen i til sidst
  • 1 dl sukker, – Til at trille dejen i til sidst

Fremgangsmåde
 

  1. Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det er godt blødt inden du skal i gang med at bage.
  2. Pisk det bløde smør, sukker og brun farin rigtig godt sammen. Tilsæt herefter mørk sirup og æg og pisk sammen igen.
    170 g smør, 170 g sukker, 50 g brun farin, 100 g mørk sirup, 1 æg
  3. Tilsæt nu salt, natron og krydderier og pisk dejen til en ensartet masse.
    ½ tsk salt, 2 tsk natron, 2 tsk kanel, 1 tsk ingefær, ½ tsk nelliker
  4. Tilsæt til sidst melet og rør det hele til en jævn dej. Den skal være meget klistret, tilsæt ikke mere mel.
    280 g hvedemel
  5. Sæt dejen til køleskabet i 2 timer så den bliver nemmere at forme. Hvis du har travlt kan du springe det over, og bruge et par skeer til at forme dejen med i stedet.
  6. Tænd ovnen på 175 grader almindelig over- og undervarme.
  7. Knus slikstokkene med en kagerulle eller hak dem med en kniv. Hak mandlerne. Bland stykkerne af slikstokke med mandler, sukker og kanel.
    70 g mandler, 70 g slikstokke, 2 spsk kanel, 1 dl sukker
  8. Tril kugler af dejen på cirka 20 gram hver, og tril hver kugle i kanelsukker/slikstokke/mandel-blandingen. Tryk eventuelt lidt hårdt, så der sidder godt med kanelsukker, slikstokkestykker og mandler fast. Sæt dem på en bageplade med god plads i mellem, da de flyder meget ud i ovnen.
  9. Bag småkagerne i cirka 12-14 minutter ved 175 grader over- og undervarme midt i ovnen. Når de er flydt ud og er blevet gyldne er de færdige.
  10. Tag dem ud og lad dine cookies køle af i 5 minutter på bagepladen inden de flyttes til en bagerist og køler helt af.

Næringsindhold

Serving: 1småkageKalorier: 115kcalKulhydrater: 18gProtein: 1gFedt: 4gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 13mgNatrium: 125mgKalium: 27mgFibre: 1gSukker: 11gA-vitamin: 114IUC-vitamin: 1mgCalcium: 14mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Smør – Helt almindeligt smør. Det skal være rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.
Sukker – I denne opskrift skal du bruge en blanding af almindeligt sukker og brun farin for at give lidt ekstra dydbe i smagen og den flotte gyldne farve,
Sirup – Mørk sirup er med til at give den rette konsistens og den intense dybe smag.
Krydderier – Kanel, ingefær og nelliker. Den hellige treenighed når vi taler julesmåkager. De bidrager bare med en skøn julet smag til disse cookies.
Mandler – Vi bruger hakkede mandler, men hakkede hasselnødder fungerer også rigtig fint.

Forberedelse og frysning af dej

Dejen til disse cookies kan fint laves dagen før og opbevares i køleskabet til den skal bruge. Dejen kan også trilles til kugler og fryses ned, så du kan bage dine cookies en anden dag. Det er lækkert lige at kunne tage lidt dejkugler op af fryseren og bage nybagte cookies.

Opbevaring

De afkølede cookies skal opbevares i en lufttæt kagedåse. Stil den gerne mørkt og tørt. For eksempel i viktualierummet eller køkkenskabet.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.