Kalenderen siger januar måned, og derfor prøver mange af os at skrue lidt ned for alt det usunde vi har spist i overflod af i julemåneden. Det må dog stadig være lækkert, og det må man sige disse havregrynspandekager er. Læs med her og få vores opskrift på sundere pandekager helt uden mel.

Et sundere alternativ
Mange af os prøver at leve lidt sundere her i januar. Når det så er sagt så er vi på ingen måde fanatiske herhjemme. Vi spiser mad med fløde og smør, og lever lidt efter “alt med måde”-mottoet.
Der er ikke noget der er forbudt herhjemme, og fredagsslikket er da heller ikke konfiskeret bare fordi det er januar måned nu. Men.. Vi går altså op i at vores børn spiser noget ordentlig mad.
Vi vil gerne have at ungerne får en varieret kost med vitaminer og godt med fibre. De har dog en svaghed for søde sager, og det er her disse havregrynspandekager kommer ind i billedet. Det er nemlig et sundere alternativ til traditionelle pandekager, som vores unger elsker.
De er også super gode som madpakkepandekager, hvor de kan fyldes med lidt marmelade eller frisk frugt.
Lidt om sundhed
Her kommer der lige en fuld disclaimer fra os. Vi er på igen måde sundhedsguruer eller uddannet inden for ernæring, og derfor skal vi heller ikke råde dig til hvad der er sundt for dig og ikke.
Sundhed er mange ting, og næsten noget forskelligt for os alle. For os handler sundhed om at putte gode, velsmagende og afbalancerede måltider i munden i de rette mængder. Der er som udgangspunkt ikke noget der er forbudt herhjemme.
For eksempel steger vi vores sunde pandekager i smør. Det vil mange måske mene ikke er det sundeste valg – du kan eventuelt stege i kokosolie hvis du mere er til det. Vi synes at smør smager bedre, og i små mængder, er det ikke det der ødelægger regnskabet for os. Du kan som sagt bruge opskriften som du vil, stege i det fedtstof du ønsker, og fylde pandekagerne med fyld eller topping der giver mening for dig.
Vi serverer her smeltet mørk chokolade og mandler, men også frugt eller bær er super lækkert i. Igen kan du selv vælge hvad der giver mening for dig. Du kan også bruge pandekagerne som madpandekager, og servere dem med kylling, spinat og en dressing eller laks og avokadotern.

Sådan laver du de bedste havregrynspandekager
Den er opskrift er virkelig nem, og hvis du allerede har prøvet at lave almindelige pandekager før, så er det lige til.
Til opskriften skal du bruge følgende ingredienser (find mængder og fremgangsmåde længere nede på siden her):
- Havregryn
- Mælk
- Æg
- Akaciehonning, eller andet sødemiddel.
- Vaniljepasta
- Citronskal
- Kardemomme
- Lidt salt
- Smør, eller olie til stegning.
Tricket til lækre havregrynspandekager er, at havregrynene skal blødes op i mælken. Når det har stået et kvarters tid, kan resten af ingredienserne tilsættes, og dejen blendes så. Herefter er man klar til at stege lækre sundere pandekager.

Opskrift på sundere pandekager med havregryn
Her får du vores opskrift på et sundere alternativ til pandekager. De her lækre tynde havregrynspandekager kan du spise med is, syltetøj, frisk frugt og skyr eller lige præcis hvad du har lyst til, eller det som du normalt ville spise i dine pandekager.
Her serverer vi dem med smeltet mørk chokolade og hakkede mandler, men det er kun fantasien der sætter grænsen for hvad du kan fylde dem med.
Du kan lave glutenfri pandekager ved at bruge glutenfri havregryn i denne opskrift.

Sunde havregrynspandekager
Ingredienser
Pandekagedej:
- 5 dl mælk
- 225 g havregryn
- 3 stk æg
- 1 tsk akaciehonning, eller andet sødemiddel
- 1 tsk vaniljepasta
- 1 stk citron, skallen heraf
- ½ tsk kardemomme
- ¼ tsk salt
Til tilberedning:
- 25 g smør, til stegning, eller olie
Sådan gør du
- Kom havregrynene i en skål, og hæld mælken over. Lad det stå og trække i et kvarter, så havregrynene bliver bløde i mælken.
- Efter 15 minutter tilsættes resten af ingredienserne til dejen, og dejen blendes jævn med en stavblender.
- Varm en pande op på middel varme, og smelt lidt smør på panden. Fordel lidt af dejen på panden, og steg pandekagerne på begge sider til de er gyldne.
- Server dem straks, eller hold dem lune under stanniol mens du steger resten.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:
De skal prøves når jeg har børnebørn til spisning og som vi gjorde hjemme starte med en suppe evt vegetar.
Og så er hele ernæringen dækket.
Har i prøvet klatkager på en grov grød?
Det lyder som en rigtig god ide – Fortæl endelig hvad du synes om pandekagerne når du har prøvet dem!
Nej hvilken grød bruger du til det?
Prøvede opskriften i dag og de blev super lækre.
Min Citron var øko og kæmpe stor, så det ga en super lækker frisk smag.
Erstattede Akacie honning med flydende Stevia. Og Vanilje pasta m 1 tsk Vanilje Aroma samt dobbelt Kardemomme (= 1 tsk)
Jeg brugte pandekage maskine og fik 8 kæmpe (men lækre tynde) pandekager…
Hej Randi
Dejligt at du kunne bruge opskriften. Får helt lyst til at lave dem nu igen 😍
Ha en dejlig dag
Mvh Tina
Virkelig lækre og nemme.
Virkelig lækre og nemme.og dejligt man kan se med kcal. Og nærings indhold
Hej Tine 😍
Dejligt du kunne bruge opskriften. Tusind tak for din feedback!
Kh Tina