Vi elsker juleknas herhjemme, og gammeldags havregrynskugler er bare noget vi helst skal lave hvert år. Det er heldigvis både nemt og hurtigt at lave, og så smager de jo bare af jul og barndom. Læs med her og få mormors opskrift på havregrynskugler.
Mormors opskrift
Denne opskrift på havregrynskugler er det jeg vil kalde gammeldags havregrynskugler. Det er en opskrift jeg har fra min mor, og så har jeg lige rettet den lidt til, så den passer til vores smag.
Men det er sådan jeg huske havregrynskugler skal smage.
De smager som da jeg var barn, og vi stod og smagte på dejen, helt smurt ind i den brune fedtede masse.
Nu er det mine egne børn der triller havregrynskuglerne, det er lidt sjovt.
Faktisk har jeg her haft hjælp af Ellen, eller jeg har faktisk kun hjulpet hende med lige at lave dejen, så har hun selv klaret resten.
Jeg elsker disse opskrifter, hvor ungerne helt selv kan, fordi der ikke er noget tilberedning ind over. Det gør de også heldigvis!
Ingrediensnoter
Smør – Brug rigtig smør! Det kan virkelig smages i havregrynskugler, så her vil jeg helst ikke gå på kompromis. Der er heldigvis tilbud på smør mange steder her op til jul.
Kakao – Det skal være bagekakao, og altså ikke den sødede kakaopulver, du bruger til denne opskrift.
Havregryn – Jeg bruger som regel fintvalsede havregryn og giver dem en tur i foodprocesseren eller blenderen. Du kan også bruge grovvalsede.
Romaroma – Eller romessens. Det kan springes over, men det giver altså lige det sidste pift, og gør at de smager helt som mormors.
Mælk – Det er hvad der kommer i den originale opskrift, men du kan også bruge andre typer af væske, for eksempel appelsinsaft eller kaffe.
Kokos og perlesukker – Jeg synes at halvdelen skal trilles i kokos og halvdejen i perlesukker. Men det er selvfølgelig helt op til dig selv hvad du vil trille dem i.
Hvordan laver man gammeldags havregrynskugler?
Det er heldigvis en virkelig nem opskrift, og hvis du hjælper lidt med at lave dejen eller massen klar, så kan børnene faktisk klare det meste selv. Større børn kan sikkert helt selv.
Først skal havregrynene have en tur i foodprocessoren eller blenderen. De skal ikke være helt fint blendede, men stadig have lidt struktur.
Så tilsættes flormelis, kakao, romarona og blødt smør, og så køres foodprocessoren en tur igen. Der tilsættes så lidt mælk indtil dejen er jævn og sammenhængende.
Så skal der bare formes kugler, som trilles i enten kokosmel eller perlesukker.
Nu er havregrynskuglerne klar til servering. De har godt af lige at stå i køleskabet så de kan sætte sig.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
De færdige havregrynskugler opbevares i en tætsluttende bøtte eller kagedåse i køleskabet. Her kan de holde sig en uges tid.
Ja det kan de sagtens.
Andre opskrifter på juleknas du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Lav massen i foodprocessoren, det er både nemt at hurtigt. Har du ikke en foodprocessor, kan den også sagtens laves i hånden.
- Prøv også at trille kuglerne i kakao, finthakkede mandler, finthakkede havregryn eller andet i godt kan lide.
- Vil du prøve en sundere version, så prøv vores opskrift på Dadelkugler
Serveringsforslag
- Server som lidt sødt til kaffen juleaften eller til adventshygge.
- Giv ungerne en med i madpakken her i december, det er et kæmpe hit herhjemme.
- Spis som lidt lækkert til når I skal se julekalender.
Elsker du julekonfekt?
Prøv også vores opskrift på Fransk nougat eller Julekarameller
Opskrift på de bedste havregrynskugler
Her får du vores opskrift på virkelig nemme havregrynskugler. Det er en klassisk opskrift, helt som mormor laver dem, og de smager skønt.
Vi håber du får lyst til at tage familien med i køkkenet og lave opskriften, de er dejlige at servere til mange anledninger her i december måned, og vores børn synes også de er rigtig sjove at lave.
Gammeldags havregrynskugler
Ingredienser
- 125 g havregryn
- 50 g smør, blødt
- 75 g flormelis
- 30 g kakao
- ½ tsk romaroma
- ½ dl mælk
- ½ dl kokosmel
- ½ dl perlesukker
Sådan gør du
- Kør havregrynene på foodprocessoren eller blenderen, så de bliver hakket fint. De skal ikke være helt som mel, de må stadig godt have lidt struktur.125 g havregryn
- Skær smørret i mindre tern og smulder det i havregrynene. Du kan sagtens gøre det på foodprocessoren, alternativt i hånden.50 g smør
- Tilsæt flormelis, kakao og romarona, og bland det godt sammen.75 g flormelis, 30 g kakao, ½ tsk romaroma
- Nu skal dejen samles. Kom mælk i lidt af gangen indtil du har en jævn og sammenhængende masse. Dejen må ikke blive for våd, men den skal heller ikke smuldre. Det er ikke sikkert at du skal bruge alt mælken.½ dl mælk
- Tril massen til kugler, og tril halvdelen i kokosmel og den anden halvdel i perlesukker.½ dl kokosmel, ½ dl perlesukker
- Opbevar havregrynskuglerne i køleskabet indtil de skal serveres.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Min datter, som bor i England, kan ikke få romessens derovre, så hun bruger rigtig rom i stedet – en lille halv deciliter i en halvstor portion dej. Det smager meget, meget bedre, og nu ved jeg, hvorfor jeg aldrig, før nu, har brudt mig om havregrynskugler 🙂
Hej Ellen
Mmm det er også lækkert med rigtig rom 🙂
Dejligt at du kan lide dem på den måde.
Dbh Tina