Citronsovs

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Citronsovs er den perfekte følgesvend til et stykke lækkert fisk. Server for eksempel den cremede og let syrlige citronsauce sammen med ovnbagt laks, nye kartofler og dampede grønne asparges.

Vores citronsovs er opbagt, det vil sige at basen er en roux, altså en blanding af mel og smør der svitses hvorefter der tilsættes væske. Opbagt sovs er noget de fleste af os kender fra den klassiske brune sovs, og de første trin i processen er da også de samme. Da saucen er opbagt, er den virkelig nem at lave, og altså nemmere end nogle af de andre saucer vi ofte serverer til fisk som sauce blanquette eller hollandaise.

citronsovs til fisk i gryde med citroner og ske ved siden af.

Mere hverdagsmad

Opskrift

Citronsovs

5 fra 2 stemmer
Lækker og dejlig syrlig sovs med citron, der passer helt perfekt til fisk. Server den for eksempel til laks, nye kartofler og asparges eller et stykke stegt kylling med ovnkartofler.
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 15 minutter
Antal4 personer

Ingredienser
 

  • 30 g smør
  • 2 ½ spsk hvedemel
  • ½ dl hvidvin
  • 2 ½ dl mælk
  • 2 ½ dl grøntsagsbouillon
  • 1 øko citron, Saft og skal heraf
  • ½ tsk sukker
  • 1 ½ tsk salt
  • Peber

Fremgangsmåde
 

  1. I en tykbundet gryde smeltes smørret ved middel varme. Tilsæt melet og rør det ud i smørret. Lad rouxen svitse i et par minutter inden der tilsættes væske.
    30 g smør, 2 ½ spsk hvedemel
  2. Når blandingen af mel og smør har svitset lidt, tilsættes mælk og grøntsagsbouillon gradvist imens der piskes. Når det er pisket i, tilsættes hvidvin, citronsaft, fint revet citronskal samt salt, sukker og peber.
    ½ dl hvidvin, 2 ½ dl mælk, 2 ½ dl grøntsagsbouillon, 1 øko citron, ½ tsk sukker, 1 ½ tsk salt, Peber
  3. Skru ned for varmen og lad saucen simre ved svag varme. Smag den til med slat og peber. Tilsæt eventuelt ekstra citronsaft hvis den skal være mere syrlig.
    – Der er meget forskel på hvor syrlig man vil have en citronsovs, så smag på den løbende når der tilsættes citronsaft. Hvis den bliver for syrlig tilsættes en smule sukker.
  4. Server den færdige citronsovs i en forvarmet sovseskål eller kande.

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 117kcalKulhydrater: 8gProtein: 2gFedt: 8gMættet fedt: 5gFlerumættet fedt: 0.3gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 0.2gKolesterol: 24mgNatrium: 469mgKalium: 142mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 428IUC-vitamin: 14mgCalcium: 87mgJern: 0.2mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Hvedemel – Hvedemel udgør den ene del af en roux, altså basen til opbagningen. Det er nødvendigt, da denne sauce er en opbagt citronsovs.
Smør – Smør er den anden del af opbagningen. Det kan også være andet fedtstof, men helt klassisk er det smør man bruger. Hvis man ikke kan tåle smør, kan der bruges olie i stedet for.
Hvidvin – Hvidvinen giver en dejlig smag til citronsaucen, den kan udelades og erstattes af vand hvis man ikke vil have vin i.
Mælk – Mælk er den ene del af væsken i citronsovsen, den kan erstattes af vand hvis man ikke tåler mælk.
Grøntsagsbouillon – Her plejer jeg at bruge 1/2 bouillonterning og 2,5 dl vand.
Citron – Du skal bruge både skal og saft fra citronen, så det er altså vigtig at købe øko! Køb eventuelt en citron mere, hvis din saucen kommer til at mangle syre, så du kan smage den til med ekstra citronsaft.
Sukker – Sukker er for mig en vigtig ingrediens i meget mad, og jeg bruger det som smagsforstærker på samme måde som salt.

Serveringsforslag

Server saucen dampet fisk med nye kartofler og grillede grønne asparges. Den er også skøn til stegt kyllingebryst med ovn kartofler eller andet lyst kød eller fisk.

Rester og genopvarmning

Rester af saucen kan opbevares på køl og genopvarmes ved lav varme i en tykbundet gryde. Der kan eventuelt tilsættes en smule væske til gryden når den skal varmes op. Alternativt, så kan saucen også varmes i microbølgeovnen. 
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!

2 kommentarer til “Citronsovs”

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.