Brun sovs hører sig til når man får andesteg eller flæskesteg – sådan er det i hvert fald herhjemme. Sådan er det også til jul når vi får and eller kalkun – julesovsen skal binde hele måltidet sammen, og derfor er den en meget vigtig del af måltidet.
Når man får et godt stykke kød er det vigtigt med en god sovs, og derfor laver vi også denne sovs med fløde. Fordi fløde bare giver den helt rigtige smag. Så hellere spise sovs lidt sjældnere, og så lave den rigtig god når det endelig kommer på bordet. Der er ingen grund til at være fedtforskrækket, og lidt fløde i sovsen hører sig altså til – i sær til jul, Mortensaften og andre højtider.
Når vi laver brun sovs til en form for steg er processen stort set den samme uanset hvilken type kød vi snakker om, så denne opskrift vil du kunne bruge til både and, kalkun, gås, flæskesteg, culotte osv.

Mere juleinspiration
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Kom fond, laurbærblad, afdryp, ribsgele, samt fløde og kulør i en gryde og bring det i kog, smag det til med salt og peber og evt. mere ribsgele.½ l fond, afdryp fra steg, 1 lauerbærblad, 1 ½ spsk ribsgele, 1 dl piskefløde, Salt, Peber, 1 spsk sovsekulør
- Når du er tilfreds med smagen, skues der ned for varmen. Bland vand samt Maizena majsstivelsen i en kop, og rør det ud så der ikke er klumper.1 dl vand, 2 spsk maizena
- Tilsæt jævningen til saucen under omrøring. Jeg plejer at bruge et piskeris. Hvis man vil have en tykkere sauce tilføres der mere jævning.
- Lad saucen koge lidt inden den serveres.



