Madformadelskere / Aftensmad / Tilbehør til aftensmad / Saucer og dyppelse / Sauce / Brun sovs – Julesovs til and eller flæskesteg

Brun sovs – Julesovs til and eller flæskesteg

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Brun sovs hører sig til når man får andesteg eller flæskesteg – sådan er det i hvert fald herhjemme. Sådan er det også til jul når vi får and eller kalkun – julesovsen skal binde hele måltidet sammen, og derfor er den en meget vigtig del af måltidet.

Når man får et godt stykke kød er det vigtigt med en god sovs, og derfor laver vi også denne sovs med fløde. Fordi fløde bare giver den helt rigtige smag. Så hellere spise sovs lidt sjældnere, og så lave den rigtig god når det endelig kommer på bordet. Der er ingen grund til at være fedtforskrækket, og lidt fløde i sovsen hører sig altså til – i sær til jul, Mortensaften og andre højtider.

Når vi laver brun sovs til en form for steg er processen stort set den samme uanset hvilken type kød vi snakker om, så denne opskrift vil du kunne bruge til både and, kalkun, gås, flæskesteg, culotte osv.

Brun sovs til andesteg eller flæskesteg.

Mere juleinspiration

Opskrift

Brun sovs

5 fra 3 stemmer
En brun sovs der kan tilpasses til and, flæskesteg, culotte og andre typer af stege. Du skal bruge det afdryp der kommer fra din steg, og derudover få andre ingredienser, men du får en fantastisk god sauce på denne måde.
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal4 personer

Ingredienser
 

  • ½ l fond
  • afdryp fra steg, fedtet skilles fra
  • 1 lauerbærblad
  • 1 ½ spsk ribsgele, eller efter smag
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk sovsekulør
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag
Til jævning
  • 2 spsk maizena
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde
 

  1. Kom fond, laurbærblad, afdryp, ribsgele, samt fløde og kulør i en gryde og bring det i kog, smag det til med salt og peber og evt. mere ribsgele.
    ½ l fond, afdryp fra steg, 1 lauerbærblad, 1 ½ spsk ribsgele, 1 dl piskefløde, Salt, Peber, 1 spsk sovsekulør
  2. Når du er tilfreds med smagen, skues der ned for varmen. Bland vand samt Maizena majsstivelsen i en kop, og rør det ud så der ikke er klumper.
    1 dl vand, 2 spsk maizena
  3. Tilsæt jævningen til saucen under omrøring. Jeg plejer at bruge et piskeris. Hvis man vil have en tykkere sauce tilføres der mere jævning.
  4. Lad saucen koge lidt inden den serveres.

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 127kcalKulhydrater: 11gProtein: 1gFedt: 9gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 0.4gEnkeltumættet fedt: 2gKolesterol: 28mgNatrium: 511mgKalium: 30mgFibre: 0.1gSukker: 5gA-vitamin: 635IUC-vitamin: 1mgCalcium: 19mgJern: 0.1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Fond – Du kan bruge kan 1 bouillonterning samt 1/2 l vand hvis du ikke har fond. Det kan være oksefond, hønsefond eller andefond du bruger, alt efter hvad sovsen skal serveres til.

Tilføj lidt ekstra god smag

Prøv at tilføje rødvin, cognac eller whiskey sammen med fond, det giver også en helt fantastisk smag til sovsen. Hvis du lige vil give sovsen det sidste pift, kan du også bruge lidt hjemmelavet gastrik.

Opbevaring og frysning

Hvis sovsen ikke bliver spist op, kan den gemmes et par dage i køleskabet og varmes op i en gryde inden servering. Går der længere tid inden den skal spises, kan den fryses ned i en plastpose eller bøtte.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!

Flere lækre sovseopskrifter

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.