Madformadelskere / Bagværk / Boller / Brioche burgerboller

Brioche burgerboller

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Der er ikke noget der slår hjemmebagte brioche burgerboller! Smøragtige, luftige burgerboller, der bare smelter på tungen, med den der lækre smag af brioche.

Når menuen står på en hjemmelavet burger eller en ribbensandwich, så skal der altså hjemmelavede burgerboller til! Det er helt klart verdens bedste burgerboller, og vi har aldrig fået andet end glade gæster når vi har serveret dem herhjemme. Faktisk har vi flere vennepar der gerne “bestiller” burger når de skal på besøg, og børnene elsker også de her boller når vi skal have en lækker weekendburger.

Burgerbollerne holder sig rigtig godt, og bliver ikke tørre, pga. den store mængde smør i dejen, og så smager de altså helt forrygende.

hjemmelavede luftige brioche burgerboller.

Mere bagværk

Opskrift

Brioche burgerboller

4.29 fra 7 stemmer
Hjemmebagte luftige burgerboller, som bare smager helt fantastisk til en klassisk hjemmelavet burger, en crispy chicken burger eller ribbensandwich. De er høje, svampede og meget luftige, og smagen er i top.
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hviletid 5 timer
Samlet tid 5 timer 40 minutter
Antal9 stk

Ingredienser
 

Til pensling
  • 25 g æg
  • 25 g mælk
Topping
  • Sesamfrø

Fremgangsmåde
 

Dejen
  1. Kom æg, mælk, sukker, gær samt bageenzym og hvedesur i en skål og rør det sammen til alt sukker og gær er opløst. Det kan godt tage lidt tid før det er opløst, så det er altså en god ide at bruge en køkkenmaskine. Lad det stå i ti minutter efter det er pisket, så gæren får lidt tid til at komme i gang.
    180 g æg, 75 g mælk, 40 g sukker, 8 g tørgær, 5 g bageenzym (reklamelink), 13 g hvedesur (reklamelink)
  2. Tilsæt under omrøring, salt og melet lidt af gangen til det hele er rørt i. Det kan godt virke som en lidt tynd omgang, men det skal nok samle sig når stivelsen bliver frigjort og binder væsken. Jeg skriver også evt. 10-20 g ekstra hvedemel, det er fordi der er lidt forskel på hvor meget væske melet kan binde, alt efter hvilken mel du bruger.
    10 g fint salt, 360 g hvedemel
  3. Ælt dejen godt, og når det er blevet en lidt mere fast dej, så tilsættetes det usaltede bløde smør. Herefter skrues op til medium hastighed for røremaskinen og dejen æltes godt i 10 – 15 min eller indtil den slipper bunden af skålen.
    100 g smør
Formning og hævning
  1. Kom nu dejen i et smurt fad, dæk til med film og kom i køleskabet i et par timer. Faktisk kan dejen sagtens stå i køleskabet til dagen efter. Formålet med nedkølingen er at gøre den ellers meget bløde dej, mere fast, så man kan arbejde med den.
  2. Gør dine bageforme klar, hvad enten du bruger en silikoneform eller hjemmelavede ringe af staniol, så skal de lige smørres med olie eller have et pust med en bagespray.
  3. Tag nu dejen ud af køleskabet og vej den af i portioner på 80 g. Form nu dejen til kugler og placer dem midt i formen. Slut af med at give de små dejkugler et spray på toppen med olie eller bagespray.
  4. Tag en skål eller et glas og smør det under bunden og giv boller et tryk fra oven, så de bliver mast ud til kanterne af formen (de trækker sig lidt sammen når man fjerner skålen). Dæk til med film og lad dem hæve ved 20-25 grader i 2 – 3 timer eller til de er hævet lidt op over kanten på formen. Det kan være en fordel at hæve dem i en lun ovn, for at det går lidt hurtigere.
Bagning
  1. Varm herefter ovnen op til 175 grader almindelig over- og undervarme. Stil en metal bradepande i bunden, den skal bruges til at lave damp under bagningen.
  2. Bland æg samt mælk i en lille skål og pisk sammen. Pensel de nu hævede boller forsigtigt med ægge/mælkemassen og drys med sesamfrø eller anden topping efter ønske.
    25 g æg, 25 g mælk, Sesamfrø
  3. Stil bagepladen i ovnen og kom 1 dl vand i bradepanden (Det laver damp), bag bollerne i 10-15 minutter til de har fået en lækker gyldenbrun farve. Stil dem til afkøling på pladen.
  4. Kom de næsten afkølede burgerboller i poser, så de bliver lækre og bløde.

Næringsindhold

Serving: 1burgerbolleKalorier: 282kcalKulhydrater: 36gProtein: 8gFedt: 12gMættet fedt: 7gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 3gTransfedt: 0.4gKolesterol: 109mgNatrium: 540mgKalium: 104mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 423IUC-vitamin: 0.002mgCalcium: 37mgJern: 2mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Bageenzym og hvedesur – Begge dele køber vi hos bagebixen (reklamelink). Det er ikke dyrt, og du skal ikke bruge ret meget, men når du først har prøvet at bage med det, kan du ikke undvære det igen. Det giver bare lige lidt mere luftige og lækre burgerboller. Bageenzym hjælper under bagningen til at gæren bliver udnyttet bedre og det giver mere luftige burgerboller, mens hvedesur bidrager til den gode smag.
Tørgær – Tørgær kan erstattes med almindeligt frisk gær. Så skal man bare regne med ca. 35 g. frisk gær.
Hvedemel – her skal man finde sig et mærke hvor indholdet af protein er højt, gerne 12 – 14 %. Det giver den bedste struktur i dejen, og bidrager til at bollerne hæver godt og bliver svampede og luftige.

Tilberedning

Æltning – Vi anbefaler at dejen æltes på maskine, da den kræver lang æltetid. Når dejen slipper skålens kanter, og man kan lave glutentesten, så er dejen klar til at komme på køl. Det er vigtigt at få æltet dejen længe nok, for at få det rigtige resultat i sidste ende.
Formning af bollerne – Spænd dejen godt op når du former bollerne, det er vigtigt, så de hæver ordentligt op og bliver flotte og høje.
Forme – Det er en god ide med enten aluforme, stålforme eller en silikoneform som denne (reklamelink). Vi har netop købt en silikoneform til at bage burgerboller i, og det er altså bare nemt. Tidligere har vi brugt hjemmeformede ringe af staniol. Du kan forme 9 ringe i alufolie med en diameter på 10 cm og højde på 1 – 1,5 cm og klipse dem sammen, så de kan holde på formen under hæve- og bageprocessen. Husk at spraye formen med lidt fedt inden du kommer bollerne i, for at sikre at de ikke sidder fast.
Hvis du ikke har en form, kan du også godt bage dem uden, men de bliver ikke helt så fine og med den høje kant uden en form.
Hævning – Briochedej er en rig og tung dej, og den tager lidt længere tid at hæve end en almindelig gærdej. Hvis det går for langsomt med hævningen, så tænd kort for din ovn på 50 grader. Sluk den og stil så bollerne ind og lad dem hæve i den lune ovn. Hvis din ovn har hæveprogram, kan du også bruge det.

Servering

Vi bruger disse burgerboller til flere ting, både til en klassisk hjemmelavet burger og til ribbensandwich eller en crispy chicken burger. De er også gode som madpakkeboller med pålæg, eller fyldt med pulled pork lavet på grillen.

Opbevaring og frysning

Bollerne holder sig fint nogle dage i en plastpose. Går der mere end 3-4 dage før du skal spise dem, anbefaler vi at du fryser dem ned. Det bliver de ikke dårligere af, og vi laver gerne en portion til fryseren, så vi altid har lækre burgerboller i fryseren når fast food-trangen melder sin ankomst.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!

Hvad er brioche?

Brioche stammer fra Frankrig og er egentlig et brød, med et højt indhold af smør og æg. De andre ingredienser i en briochedej er normalt mælk, sukker samt salt og gær. Briochedej kan både indgå i det søde og det salte køkken.

Brioche burgerboller er altså bløde og luftige burgerboller. Det er ikke en bolle til de fedtforskrækkede, der er nemlig en del smør i, som gør dem bløde og lækre.

Hjemmelavede burgerboller med og uden sesam.

Flere briocheopskrifter

21 kommentarer til “Brioche burgerboller”

  1. Briochebollerne ser ualmindeligt lækre ud.
    Vi har haft et lidt anstrengt forhold til de burgere, der serveres i briocheboller på fancy burgerbarer, men når man smager de hjemmelavede, er det en helt anden, lækker sag;-)

    Svar
    • Her er børnene i hvert fald vilde med dem. De vil gerne spise dem til morgenmad dagen efter hvis der er flere tilbage 😉

      Svar
      • Hej Sonja.

        Man kan sagtens bruge alm. gær. Du skal bare huske tommelfingerreglen siger at 1 gram tørgør svarer ca. til 3 gram alm. gær.
        Så der skal lige regnes lidt om, men ellers er det bare at klø på 🙂

        Held og lykke med bageriet

        Med venlig hilsen

        Rasmus – Madformadelskere

        Svar
    • Der er stor foreskel på størrelsen af æg. 180 gram svarer til 3 mellemstore æg, men hvis de er meget små skal du bruge 4 for at få 180 gram. Derfor angiver vi det i gram 🙂
      Mvh Tina

      Svar
  2. Flyder dejen ud , hvis bollerne ikke kommer i en form?
    Jeg vil gerne have bollerne mere flade.
    Ser ĺækre ud😊

    Svar
    • Hej Hanne.

      Jeg har faktisk aldrig prøvet at bage dem uden form, men jeg er sikker på at det sagtens kan lade sig gøre. 🙂

      De bedste hilsener

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar
  3. Det ser virkelig lækkert ud, men der er ALT for mange reklamer på siden. Det stikker helt af. Siden hopper og danser😔
    Øv ville rigtig gerne have prøvet det,

    Svar
    • Tak for din kommentar Annie.

      Du skulle virkelig prøve briochebollerne, de er helt vildt lækre. 🙂

      Det er både dyrt og tager lang tid at lave opskrifter, så jeg synes at det er reklamerne er en lille pris at betale for gratis opskrifter.

      Med venlig hilsen

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar
4.29 from 7 votes (7 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.