Berlinere hører efteråret, vinteren og julen til herhjemme. Vi elsker at tage forskud på glæderne, og derfor er vi også allerede startet op med berlinere for i år. De smager jo fantastisk, og så er det faktisk ikke svært at lave hjemmede Berliner Pfannkuchen med hindbær. Læs med her og få vores opskrift.
Tysk friturestegt bolle med fyld
Berliner Pfannkucken, eller Berlinere som de hedder i daglig tale herhjemme, stammer fra Tyskland og centralauropa. Det er en rund friturestegt bolle af gærdej, som oftest er trillet i sukker eller pyntet med glasur på toppen.
Herhjemme spises de ofte op til jul, og i bagerforretningerne landet over, kan du på berlinere med hindbær, sveske, creme eller mange andre lækkerier. Men det er faktisk ikke svært at lave sine egne hjemmelavede berlinere, og så kan du få det fyld du allerbedst kan lide. Tilmed er det meget billigere at lave selv, og så kan du servere dem helt lune og friske.
Hvordan laver man Berlinere?
Mange bliver afskrækkede af det her med at de skal koges i olie. Det er faktisk ikke svært. Hvis du har prøvet at lave klejner, så er det lidt samme proces. Du kan passende lave en portion donuts samtidig, så er der dobbelt op på lækkerier, og du kan koge dem i den samme gryde med olie.
Til dejen til Berliner Pfannkuchen skal du bruge:
- Smør
- Mælk
- Gær
- Æg
- Sukker
- Kardemomme
- Salt
- Hvedemel
Herudover skal du bruge olie til kogning, sukker til at trille de færdigkogte berlinere i, og hindbærmarmelade eller andet lækkert fyld.
Det første du skal gøre, er at lave dejen. Det er en helt almindelig gærdej, hvor gær opløses i smeltet smør og mælk, og så tilsættes æg, sukker, kardemomme, salt og hvedemel. Dejen skal æltes godt, og så hæve i en halv times tid.
Herefter formes 24 berliner-boller, som efterhæver en halv time inden de koges i varm olie. Når de er færdige trilles de i sukker, og efterfølgende kan de fyldes med hindbærmarmelade eller svesker eller hvad du bedst kan lide som fyld.
Se den fulde opskrift med mængder og fremgangsmåde længere nede på siden her.
Berlinere opskrift
Her får du vores opskrift på lækre hjemmelavede berlinere. De smager simpelthen fantastisk og kan fyldes med syltetøj, sveskemos, æblemos eller hvad du har lyst til. De er ikke svære at lave, og familien vil bestemt blive begejstret hvis du sætter sådan et fad på bordet i weekenden.
Tip: Lav evt en halv portion af dejen til berlinere og en halv portion til donuts, det er nemlig samme dej, så skal du bare forme dem til hhv. boller og donuts inden de skal efterhæve.
Berlinere opskrift
Ingredienser
- 100 smør
- 2 1/2 dl mælk
- 75 g gær
- 1 æg
- 80 g sukker
- 1/2 tsk. salt
- 1 tsk. kardemomme
- 580 g hvedemel
Til kogning:
- 1,5 L Solsikkeolie, eller palmin
Pynt og fyld:
- 1 dl sukker, til at trille de færdigbagte berlinere i
- 2 dl hindbærmarmelade, til fyld
Sådan gør du
Lav dejen:
- Smelt smørret i en gryde og bland det med mælken. Opløs gæren i den lune væske. Tilsæt så æg, og pisk det hele godt sammen.
- Kom de resterende ingredienser til dejen i, og ælt det hele sammen, jeg brugte røremaskinen. Dejen skal æltes til den er glat og smidig og slipper skålens kanter, i min røremaskine tager det cirka 15 minutter.
- Lad dejen hæve lunt i ca. 30 min
Form berlinere
- Form 24 boller, sæt dem på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve 30 min til dobbelt størrelse. Opvarm i mens olien i en gryde.
Kogning:
- Test olien med en lille klump dej eller en tandstik af træ. Det skal syde rundt om dejen eller tandstikken før den er klar til at koge berlinere i.
- Når olien er varm, koger du dine berlinere, ca. 2 min på hver side. Vær forsigtig når du lægger dem ned, det er meget varmt! Hvis det går for hurtigt og de bliver for hurtigt mørke, så er olien for varm og du skal skrue ned, så du er sikker på de når at blive gennembagte indeni. Vend dem med en hulske efter 2 minutter og kog dem på den anden side også.
- Efter de har kogt 2 min på hver side, skal de op på køkkenrulle og ligge ca. 2 min, og så skal de rulles i sukker.
Fyld:
- Herefter skal de fyldes marmelade hvis du ønsker det. Fyld en sprøjtepose med en rund tylle i med hindbærmarmelade (eller sveskemos) og fyld cirka 1/2 spsk fyld i hver berliner. Det gøres nemmest ved at stikke tyllen ind i siden af berlinere hvor den er lidt blødere, og forsigtigt trykke syltetøjet ud.
- Nu er dine berlinere klar til servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her