Berlinere hører efteråret, vinteren og julen til herhjemme. Vi elsker de søde friturestegte boller med fyld. De smager jo fantastisk, og så er det faktisk ikke svært at lave hjemmede Berliner Pfannkuchen med hindbær. Læs med her og få vores opskrift.
Tysk friturestegt kage med fyld
Berliner Pfannkucken, eller Berlinere som de hedder i daglig tale herhjemme, stammer fra Tyskland og centralauropa. Det er en rund friturestegt bolle af gærdej, som oftest er trillet i sukker eller pyntet med glasur på toppen.
Herhjemme spises de ofte op til jul, og i bagerforretningerne landet over, kan du på berlinere med hindbær, sveske, creme eller mange andre lækkerier.
Men det er faktisk ikke svært at lave sine egne hjemmelavede berlinere, og så kan du få det fyld du allerbedst kan lide. Tilmed er det meget billigere at lave selv, og så kan du servere dem helt lune og friske.
Mange bliver afskrækkede af det her med at de skal koges i olie. Det er faktisk ikke svært. Hvis du har prøvet at lave klejner, så er det lidt samme proces.
Du kan passende lave en portion donuts samtidig, så er der dobbelt op på lækkerier, og du kan koge dem i den samme gryde med olie.
“Hammer gode”
– IHS –
Flere julelækkerier
Ingrediensnoter
Smør – Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt til dejen. På den måde får du altså den bedste dej.
Mælk – Jeg har her brugt sødmælk, andre typer mælk kan også fint bruges.
Gær – Jeg bruger her frisk gær. Du kan også godt bruge tørgær hvis det er det du lige har derhjemme. Du kan erstatte 50 gram frisk gær med 11 gram tørgær.
Æg – Dejen bliver altså lige lidt mere lækker når den får et par æg.
Kardemomme – Det er en af de her julede smage som du enten elsker eller hader. Hvis du nu ikke er vild med kardemomme, så kan det godt springes over.
Hvedemel – Brug gerne en hvedemel med et højt proteininshold. Her er brugt den hvedemel i den gule pose fra Amo, som ofte er den jeg bager med.
Hvordan laver man berlinere?
Det første du skal gøre, er at lave dejen. Du har se hvordan den skal se ud herunder.
- Det er en helt almindelig gærdej, og den er helt klart nemmest at lave på en røremaskine, for den skal æltes rigtig godt for at blive god. Gæren opløses i mælk, og så tilsættes æg, sukker, kardemomme, salt og hvedemel. Når dejen er æltet sammen, tilsættes blødt smør, som æltes ind i dejen. Når dejen er æltet et kvarters tid, vil den samle sig, blive glat og slippe skålens sider.
- Lad dejen hæve i cirka 45 minutter.
- Når dejen er hævet til cirka dobbelt størrelse er den klar til at rulle ud. Kom den ud på et meldrysset bord, og rul den ud med en kagerulle til den er mellem 1 og 2 cm tyk. Brug en rund udstikker eller et glas på 7-8 cm i diameter til at udstikke dine berlinere.
- Lad dem efterhæve under et klæde på bordet i 30-45 minutter mens du varmer olie op i en gryde.
- Når olien er varm, skal du koge dine berlinere i cirka 2 minutter.
- Brug en hulske, og vend dine berlinere og giv dem 2 minutter på den anden side.
- Når de er færdigkogt, lægges de op på et stykke køkkenrulle, hvor de hviler i 2 minutter.
- Når kølet lidt ned og du kan røre ved dem, trilles de i sukker, og efterfølgende kan de fyldes med hindbærmarmelade eller svesker eller hvad du bedst kan lide som fyld.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du godt. Jeg synes dog de er bedst at fryse når de lige er friskbagte og før de er trillet i sukker og fyldt. Så hvis du ved du har nogle i overskud, så frisk dem direkte efter de er kogt i olien. Når de skal serveres kan du lune dem i ovnen, trille dem i sukker og fylde dem.
De er helst klart bedst når de er frisklavede, så jeg vil ikke anbefale dig at lave dem i alt for god tid. Et par timer kan de godt stå, men ikke meget længere vil jeg sige. Vi spiser dem dog også dagen efter hvis der er rester, men det er altså ikke det sammen som de nykogte.
Andre friturestegte kager du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Lav både berlinere og donuts af samme dej
- Lav evt en halv portion af dejen til berlinere og en halv portion til donuts, det er nemlig samme dej, så skal du bare forme dem til hhv. boller og donuts inden de skal efterhæve.
- Brug dit yndlingsfyld
- Du kan selvfølgelig fylde dine berlinere med lige præcis hvad du har lyst til. Det kan være en lækker Kagecreme eller måske en chokoladeganache med julede krydderier som denne. Sveskemos er også en klassiker, som smager skønt.
Serveringsforslag
- Server de friskkogte berlinere til adventshyggen eller når du vil forkæle familien lidt ekstra her i juletiden.
Elsker du at bage lækre kager?
Prøv også vores opskrift på Havregrynskager med smørcreme eller Julemacarons
Opskrift på berliner pfannkuchen
Her får du vores opskrift på lækre hjemmelavede berlinere. De smager simpelthen fantastisk og kan fyldes med syltetøj, sveskemos, æblemos eller hvad du har lyst til.
De er ikke svære at lave, og familien vil bestemt blive begejstret hvis du sætter sådan et fad på bordet i weekenden.
Berlinere
Ingredienser
- 2 ½ dl sødmælk
- 50 g gær
- 2 æg
- 80 g sukker
- ½ tsk salt
- 1 tsk kardemomme
- 600 g hvedemel
- 100 smør
Til kogning
- 1 ½ l solsikkeolie
Pynt og fyld
- 1 dl sukker, til at trille de færdigbagte berlinere i
- 2 dl hindbærmarmelade, til fyld
Sådan gør du
Dejen
- Lun mælken i mikroovnen til den er lillefingervarm. Opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt så æg, salt, sukker og kardemomme, og pisk det hele godt sammen.2 ½ dl sødmælk, 50 g gær, 2 æg, 80 g sukker, ½ tsk salt, 1 tsk kardemomme
- Kom hvedemelet i lidt af gangen, og ælt efterfølgende dejen godt. Dejen skal æltes til den er glat og smidig og slipper skålens kanter, i min røremaskine tager det cirka 15 minutter. Tilsæt det bløde smør, og ælt den ind i dejen.600 g hvedemel, 100 smør
- Lad dejen hæve lunt i ca. 45 min
Form berlinere
- Rul dejen ud på et meldrysset bord i en tykkelse på cirka 1,5 cm. Udstik runde berlinere med en udstikker eller et glas. De skal være cirka 7-8 cm i diameter.
- Lad berlinerne efterhæve i cirka 45 minutter, og varm i mens olien op til cirka 170 grader.1 ½ l solsikkeolie
Kogning
- Test olien med en lille klump dej eller en tandstik af træ. Det skal syde rundt om dejen eller tandstikken før den er klar til at koge berlinere i.
- Når olien er varm, koger du dine berlinere, ca. 2 min på hver side. Vær forsigtig når du lægger dem ned, det er meget varmt! Hvis det går for hurtigt og de bliver for hurtigt mørke, så er olien for varm og du skal skrue ned, så du er sikker på de når at blive gennembagte indeni. Vend dem med en hulske efter 2 minutter og kog dem på den anden side også.
- Efter de har kogt 2 min på hver side, skal de op på køkkenrulle og ligge ca. 2 min, og så skal de rulles i sukker.1 dl sukker
Fyld
- Herefter skal de fyldes marmelade hvis du ønsker det. Fyld en sprøjtepose med en fyldetylle i med hindbærmarmelade (eller sveskemos) og fyld cirka ½ spsk fyld i hver berliner. Det gøres nemmest ved at stikke tyllen ind i siden af berlinere hvor den er lidt blødere, og forsigtigt trykke syltetøjet ud.2 dl hindbærmarmelade
- Nu er dine berlinere klar til servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. september 2020 – Vi har efterfølgende gennemprøvet, genudgivet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hammer gode
Hej IHS
Tak for din kommentar, vi er glade for at du kan lide opskriften.
Glædelig jul herfra 🎄
Mvh Tina
Madformadelskere.dk