Madformadelskere / Anledninger og højtider / Jul / Julebag / Julesmåkager / Julemandens knapper med syltetøj

Julemandens knapper med syltetøj

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Der er fuld gang i småkagebagningen i de danske hjem i disse uger. En af de julesmåkager der ikke må mangle, er julemandens knapper. Det er traditionelle småkager med en midte af hindbætsyltetøj. De er nemme at lave, og smager dejligt.

De her små syltetøjskager er perfekte til jul. Du kan du jo bruge den syltetøj du allerbedst kan lide, men jeg synes at hindbær er det bedste. Hindbærsyltetøj elsker både børn og voksne nemlig.

Julemandens knapper kaldes disse julesmåkager, og den røde farve fra syltetøjet giver både en smuk julefarve og et syrligt pift til de ellers meget søde småkager. De her småkager er heldigvis virkelig nemme at lave, og det er jo rart, for der er ofte mange ting vi skal nå i december. Dejen skal ikke stå og hvile i køleskabet. Derfor er det også småkager der er gode at bage sammen med børn, der ofte ikke gider at vente på at dejen hviler i køleskabet.

julemandens knapper med syltetøj i skål.

Flere julelækkerier

Opskrift

Julemandens knapper med syltetøj

5 fra 2 stemmer
Julemandens knapper med hindbær, eller syltetøjskager som nogle også kalder dem, er små lækre småkager med en midte af syltetøj eller marmelade. De er virkelig nemme at lave, og så smager de skønt og pynter flot på småkagefadet til jul.
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 20 minutter
Antal30 stk

Ingredienser
 

  • 150 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 100 g smør
  • 1 vaniljestang
  • 50 g flormelis
  • 2 spsk piskefløde
  • ½ dl hindbærmarmelade

Fremgangsmåde
 

  1. Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
  2. Bland melet sammen med bagepulver, og smuldrer smørret heri.
    150 g hvedemel, 1 tsk bagepulver, 100 g smør
  3. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland det med lidt af flormelissen for at skille kornene lidt fra hinanden. Bland så vanilje og flormelis sammen med mel/smør-blandingen.
    1 vaniljestang, 50 g flormelis
  4. Kom piskefløde i, og saml dejen.
    2 spsk piskefløde
  5. Tril små kugler af dejen (på ca. 8 gram). Sæt kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
    julemandens knapper step 1
  6. Brug enden af en grydeske til at lave små fordybninger i småkagerne.
    julemandens knapper step 2
  7. Brug en teske til at fylde hullerne med syltetøj. De skal fyldes helt op, da det vil synke lidt under bagningen.
    ½ dl hindbærmarmelade
    julemandens knapper step 3
  8. Bag småkagerne ved 175 grader varmluft i 10 minutter til de er gyldne i kanten.
  9. Lad småkagerne køle helt ned på en rist inden de kan pakkes i kagedåser.

Næringsindhold

Serving: 1småkageKalorier: 57kcalKulhydrater: 7gProtein: 1gFedt: 3gMættet fedt: 2gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 1gKolesterol: 9mgNatrium: 41mgKalium: 8mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 98IUC-vitamin: 1mgCalcium: 12mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Smør – Jeg bruger gerne usaltet smør når jeg bager. Det skal være rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.
Vanilje – Vi bruger vaniljestang, men du kan også udskifte noget af flormelissen med vaniljesukker eller bruge vaniljepasta i stedet.
Piskefløde – Jeg elsker at lave dej med piskefløde, det giver simpelthen en lækker dej. Hvis du ikke har det i køleskabet, kan du bruge lidt sammenpisket æggeblomme i stedet.
Syltetøj – Syltetøj eller marmelade kan du vælge efter hvad I bedst kan lide. Vi elsker hindbær. Hvis du vil gøre dem ekstra julede, så prøv at lave dem med Julemarmelade. Hvis du ikke vil bruge syltetøj, kan du også lave julemandens knapper med M&M’s.

Forberedelse

Du kan sagtens lave dejen dagen før og lægge den i køleskabet. Tag den gerne ud lidt før du skal bage, så den er blød nok til at trille kugler af.

Opbevaring

Småkagerne skal opbevares i lufttætte kagedåser. Husk at lade dem køle helt ned på en rist inden du pakker dem ned.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.