Opbagt andesovs

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Til en god juleand, hører naturligvis den perfekte sovs. Helt klassisk opbagt andesovs med den helt rigtige smag. Den er et must på bordet juleaften sammen med en lækker og saftig andesteg, rødkål og de brunede kartofler.

Til en god opbagt andesovs, skal den stegesky der danner basen for sovsen være fuld af smag. Når jeg skal lave sovs til anden, så er det i fadet under anden at “magien” sker. I opskriften kan du se hvad jeg plejer at komme i fadet under anden. Det danner senere basen for selve sovsen. Jeg har skrevet andefond på, og det er simpelthen for at få så så meget dybde på smagen som muligt.

Når alle de her ingredienser ligger under anden og “hygger” under tilberedningen, giver det sammen med saften fra anden en rigtig god base til sovs.

opbagt andesovs til andesteg og bagte æbler.

Mere juleinspiration

Opskrift

Opbagt andesovs

5 fra 4 stemmer
Opskrift på nem og hurtig brun sovs til andestegen. Sovsen er lavet som en nem opbagt sovs, og basen er den gode stegesky fra fadet under andestegen. Server sovsen som tilbehør til anden til Mortensaften eller jul.
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 10 minutter
Antal4 personer

Ingredienser
 

  • 50 g smør
  • 2 ½ spsk hvedemel
  • 7 ½ dl stegesky fra and
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk sovsekulør
  • 1 ½ spsk ribsgele, eller efter smag
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag
Base til stegesky – I fadet under anden ved tilberedning
  • 1 l vand
  • ½ l andefond
  • 1 løg
  • Indmad fra anden
  • Vingespidser fra anden
  • 1 spsk frisk persille
  • 2 kviste frisk timian
  • 3 laurbærblade

Fremgangsmåde
 

  1. Stegeskyen kommer fra fadet der står under anden under tilberedningen i ovnen eller på grillen. Tilbered anden over fadet med ingredienserne fra ingredienslisten under "Base til stegesky". Når anden brunes af, tages fadet ud, og sovsen kan påbegyndes. Si indholdet fra fadet under anden over i en gryde eller skål, det er basen for sovsen altså stegeskyen.
    1 l vand, ½ l andefond, 1 løg, Indmad fra anden, Vingespidser fra anden, 1 spsk frisk persille, 2 kviste frisk timian, 3 laurbærblade
    anden på rotisseriet klar til tilberedning.
  2. I en gryde smeltes smørret ved middel varme. Melet tilsættes og røres ud i det smeltede smør. Svits det er par minutter.
    50 g smør, 2 ½ spsk hvedemel
  3. Derefter tilsættes stegeskyen efterfulgt af fløden gradvist i mens der piskes, så der ikke kommer klumper i sovsen.
    7 ½ dl stegesky fra and, 1 dl piskefløde
  4. Det er en smagssag hvor tyk man vil have sovsen, så tilsæt mere væske hvis den bliver for tyk.
  5. Når man et tilfreds med konsistensen, kommes der kulør, ribsgele samt hvidvinseddike i. Rør det ind i sovsen og lad den simre et par minutter.
    1 spsk sovsekulør, 1 ½ spsk ribsgele, 1 tsk hvidvinseddike
  6. Smag sovsen til med salt og peber. Når man er tilfreds med smagen er sovsen klar til servering. Den kan også holdes varme på lavt blus til den skal serveres. Hvis den bliver for tyk tilsættes en smule mere væske.
    Salt, Peber

Næringsindhold

Serving: 1personKalorier: 189kcalKulhydrater: 4gProtein: 1gFedt: 19gMættet fedt: 12gKolesterol: 61mgNatrium: 849mgKalium: 19mgSukker: 2gA-vitamin: 1079IUCalcium: 19mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Andefond – Du kan lave din egen eller købe en færdiglavet. Du kan også fint bruge vand blandet med koncentreret andefond. Her kan man sagtens bruge Oscar flydende andefond rørt op i vand, det er den jeg selv bruger.
Gastrik – Har du lidt gastrik, kan du tilsætte en spiseskefuld og give sovsen lidt ekstra power. Du kan finde vores opskrift på hjemmelavet gastrik her.

Konsistens

Jeg synes godt sådan en andesovs må være god tyk. Hvis du synes din sovs er for tyk, kan den spædes op med ekstra stegesky eller vand. bliver den for tynd kan den nemt jævnes med en spsk. maizena rørt op i 1/2 dl vand.

Servering

  • Opbagt andesovs er oplagt at servere til andestegen til Mortensaften. Find alt du skal vide om mad til Mortensaften her.
  • Server også andesovs til juleanden sammen med sovs, rødkål og de brunede kartofler.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.