Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Brioche burgerboller

Brioche burgerboller

4.29

/5

5 timer 40 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.29

/5

5 timer 40 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Der er ikke noget der slår hjemmebagte brioche burgerboller! Smøragtige, luftige burgerboller, der bare smelter på tungen, med den der lækre smag af brioche. Det er bare det bedste! Og når menuen står på en hjemmelavet burger eller en ribbensandwich, så skal der også hjemmelavede burgerboller til! Hvis du har lyst til at lave verdens bedste burgerboller, så læs med her og få opskriften.

Opskrift på hjemmelavede luftige brioche burgerboller

Hvad er brioche?

Brioche stammer fra Frankrig og er egentlig et brød, med et højt indhold af smør og æg. De andre ingredienser i en briochedej er normalt mælk, sukker samt salt og gær. Briochedej kan både indgå i det søde og det salte køkken.

Læs mere om Brioche her

Brioche burgerboller er altså bløde og luftige burgerboller. Det er ikke en bolle til de fedtforskrækkede, der er nemlig en del smør i, som gør dem bløde og lækre.

Vi bruger disse burgerboller til flere ting, både til en klassisk hjemmelavet burger og til ribbensandwich eller en Crispy chicken burger. De er også gode som madpakkeboller med pålæg, eller fyldt med pulled pork lavet på grillen. De holder sig rigtig godt, og bliver ikke tørre, pga. den store mængde smør.

Går der mere end 3-4 dage før du skal spise dem, anbefaler vi dog at du fryser dem ned. Det bliver de ikke dårligere af, og vi laver gerne en portion til fryseren, så vi altid har lækre burgerboller i fryseren når fast food-trangen melder sin ankomst.

Hjemmelavede burgerboller med og uden sesam

Hvordan laver man brioche burgerboller?

At lave de perfekte hjemmelavede burgerboller er er projekt! Der skal “kæles” for dejen og hele processen tager ca. 6 timer. Det kan godt virke som rigtig lang tid, men når det så er sagt, så fortryder du det ikke! Når duften af brioche boller breder sig i huset, så ved man at det bliver godt.

Så når vi bager burgerboller, er det som regel et weekend-hyggeprojekt. Her kommer en lille gennemgang af de ingredienser du skal bruge for at lave de bedste brioche burger boller.

  • Hvedemel, her skal man finde sig et mærke hvor indholdet af protein er højt, gerne 12 – 14 %
  • Smør, smør er det der gør brioche så lækkert.
  • Salt
  • Bageenzym (reklamelink), hjælper under bagningen til at gæren bliver udnyttet bedre og det giver mere luftige burgerboller.
  • Hvedesur (reklamelink), bidrager til den gode smag. Men det kan udelades.
  • Tørgær, kan erstattes med almindelig gær. Så skal man bare regne med ca. 35 g. alm gær.
  • Sukker
  • Æg
  • Mælk

Først skal dejen laves, den æltes på maskine, da den kræver lang æltetid. Når dejen slipper skålens kanter, og man kan lave glutentesten, så er dejen klar til at komme på køl i et par timer.

En af grundene til at dejen skal på køl er at den bliver meget nemmere at arbejde med efterfølgende. Når dejen har været på køl deles den op i 9 lige store portioner. Dejklumperne skal derefter foldes, så man får spændt dejen op. Nu skal bolleren i en form, her kan kan lave sine egne forme i alufolie, eller købe enten bageringe i stål eller silikoneforme.

Bollerne skal have et lille tryk og så er det hæve tid. Bollerne skal hæve et lunt sted, til de er oppe ved kanten af formen. Så skal de bages med damp i 20 – 25 minutter, eller til de er gyldne og lækre.

Nu skal du ikke gå i panik hvis du ikke har en dampovn! Man kan sagtens lave damp i en almindelig ovn. Det kræver bare et ildfast fad i metal. Fadet placeres i bunden at ovnen, når den varmes op og den kommer man så en smule vand i når der skal bages. På den måde kan man lave damp i ovnen.

Færdigbagte brioche burger boller

Brioche burgerboller opskrift

Her er vores opskrift på burgerboller. Det er helt klart verdens bedste burgerboller, og vi har aldrig fået andet end glade gæster når vi har serveret dem herhjemme. Faktisk har vi flere vennepar der gerne “bestiller” burger når de skal på besøg. Børnene er også meget glade for dem – bløde boller med dejlig smørsmag – what’s not to like?

Opskriften er ikke så kompliceret hvis du følger den slavisk. Det er lidt forskelligt hvor meget mel der skal bruges. Derfor skriver vi også at der evt. skal lidt ekstra mel til. Det afhænger meget af den meltype du bruger. Vi går altid efter mel, med et så højt proteinindhold som muligt.

Derudover skal du i opskriften bruge bageenzym og hvedesur. Begge dele køber vi hos bagebixen (reklamelink). Det er ikke dyrt, og du skal ikke bruge ret meget, men når du først har prøvet at bage med det, kan du ikke undvære det igen.

Opskrift på hjemmelavede luftige brioche burgerboller
4.29 fra 7 stemmer

Brioche burger boller opskrift

Hjemmebagte luftige burgerboller
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Hviletid 5 timer
Samlet tid 5 timer 40 minutter
Ret Boller, Burger, Tilbehør
Køkken Amerikansk, Fransk
Antal 9 stk
Kalorier 290 kcal

Ingredienser

  • 360 g hvedemel, gerne med højt protienindhold, evt 10 -20 g ekstra
  • 100 g smør, usaltet
  • 10 g salt, fint
  • 5 g Bageenzym (reklamelink), gør bollerne lette og luftige
  • 13 g Hvedesur (reklamelink), bidrager til smagen, kan udelades
  • 8 g tørgær
  • 40 g sukker
  • 180 g æg
  • 75 g mælk

Til pensling:

  • 25 g æg
  • 25 g mælk

Topping:

  • Sesamfrø, Evt.

Sådan gør du

  • Kom æg, mælk, sukker, gær samt bageenzym og hvedesur i en skål og rør det sammen til alt sukker og gær er opløst. Det kan godt tage lidt tid før det er opløst, så det er altså en god ide at bruge en køkkenmaskine. Lad det stå i ti minutter efter det er pisket, så gæren får lidt tid til at komme i gang.
  • Tilsæt under omrøring, salt og melet lidt af gangen til det hele er rørt i. Det kan godt virke som en lidt tynd omgang, men det skal nok samle sig når stivelsen bliver frigjort og binder væsken. Jeg skriver også 360 g mel, plus evt. 10-20 g ekstra, det er fordi der er lidt forskel på hvor meget væske melet kan binde.
  • Når det er blevet en lidt mere fast dej, så tilsættetes det usaltede bløde smør, herefter skrues op til medium hastighed for røremaskinen og dejen æltes i 10 – 15 min eller indtil den slipper bunden.
  • Kom nu dejen til dine brioche burgerboller i et smurt fad, dæk til med film og kom i køleskabet i et par timer. Faktisk kan det sagtens stå i køleskabet til dagen efter. Formålet med nedkølingen er at gøre den ellers meget bløde dej, mere fast, så man kan arbejde med den.
  • Så er der ingen vej udenom, Lav 9 – 10 ringe i alufolie med en diameter på 10 cm og højde på 1 – 1,5 cm og hæft dem sammen, så de kan holde på formen under hæve og bageprocessen. Man kan sagtens købe sådan nogle ringe, men det er altså ikke det store bøvl at lave dem selv. De kan forresten sagtens genbruges. Hvis man ikke orker arbejdet, så kan man købe en form i silikone der virker helt fint.
  • Placer aluforme på en bageplade med bagepapir og giv dem et pust med olie eller bagesprayen.
  • Tag nu dejen ud af køleskabet og vej den af i portioner på 80 g. Form nu dejen til kugler og placer dem midt i bage aluformen. Slut af med at give de små dejkugler et spray på toppen med olie eller bagespray.
  • Tag en skål eller noget andet og smør den under bunden og giv boller et tryk fra oven, så de bliver mast ud til kanterne af aluformen (de trækker sig lidt sammen når man fjerner skålen). Dæk til med film og lad dem hæve ved 20-25 grader i 2 – 3 timer eller til de er hævet lidt op over kanten på formen. Det kan være en fordel at hæve dem i en lun ovn.
  • Varm ovnen op til 175 g. Alm ovn, ikke noget med varmluft. Stil en metal bradepande i bunden, den skal bruges til at lave damp under bagningen.
  • Bland æg samt mælk i en lille skål og pisk sammen. Pensel de nu hævede boller forsigtigt med ægge/mælkemassen og drys med sesamfrø eller anden topping efter ønske.
  • Stil bagepladen i ovnen og kom 1 dl vand i bradepanden (Det laver samp), bag bollerne i 10-15 min. til de har fået en lækker gyldenbrun farve. Stil dem til afkøling på pladen.
  • Kom de næsten afkølede burgerboller i poser, så de bliver lækre og bløde.
  • De kan sagtens laves i forvejen og fryses ned.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Kalorier: 290kcalKulhydrater: 37gProtein: 8gFedt: 12gMættet fedt: 7gKolesterol: 110mgNatrium: 548mgKalium: 91mgFibre: 1gSukker: 5gA-vitamin: 414IUCalcium: 36mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Brioche burgerboller – Tips og tricks

  • Ælt dejen lang tid, det er vigtig at man får aktiveret gluten i dejen så den bliver rigtig elastisk. Hvis du er i tvivl så lav glutenprøven.
  • Spænd dejen godt op når du former bollerne, det er vigtigt, så de hæver ordentligt.
  • Hvis det går for langsomt med hævningen, så tænd kort for din ovn på 50 grader. Sluk den og stil så bollerne ind og lad dem hæve i den lune ovn.

Burgerboller udstyr

Når du skal bage burgerbollerne, er det rart at have en røremaskine du kan ælte dem på. Vi bruger en Ankarsrum (reklamelink).

Derudover er det en god ide med enten aluforme, stålforme eller en silikoneform som denne (reklamelink). Vi har netop købt en silikoneform til at bage burgerboller i, og det er altså bare nemt. Tidligere har vi brugt hjemmeformede ringe af staniol. Husk at spraye formen med lidt fedt inden du kommer bollerne i, for at sikre at de ikke sidder fast.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 19. august 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

21 kommentarer til “Brioche burgerboller”

  1. Briochebollerne ser ualmindeligt lækre ud.
    Vi har haft et lidt anstrengt forhold til de burgere, der serveres i briocheboller på fancy burgerbarer, men når man smager de hjemmelavede, er det en helt anden, lækker sag;-)

    Svar
    • Her er børnene i hvert fald vilde med dem. De vil gerne spise dem til morgenmad dagen efter hvis der er flere tilbage 😉

      Svar
      • Hej Sonja.

        Man kan sagtens bruge alm. gær. Du skal bare huske tommelfingerreglen siger at 1 gram tørgør svarer ca. til 3 gram alm. gær.
        Så der skal lige regnes lidt om, men ellers er det bare at klø på 🙂

        Held og lykke med bageriet

        Med venlig hilsen

        Rasmus – Madformadelskere

        Svar
    • Der er stor foreskel på størrelsen af æg. 180 gram svarer til 3 mellemstore æg, men hvis de er meget små skal du bruge 4 for at få 180 gram. Derfor angiver vi det i gram 🙂
      Mvh Tina

      Svar
  2. Flyder dejen ud , hvis bollerne ikke kommer i en form?
    Jeg vil gerne have bollerne mere flade.
    Ser ĺækre ud😊

    Svar
    • Hej Hanne.

      Jeg har faktisk aldrig prøvet at bage dem uden form, men jeg er sikker på at det sagtens kan lade sig gøre. 🙂

      De bedste hilsener

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar
  3. Det ser virkelig lækkert ud, men der er ALT for mange reklamer på siden. Det stikker helt af. Siden hopper og danser😔
    Øv ville rigtig gerne have prøvet det,

    Svar
    • Tak for din kommentar Annie.

      Du skulle virkelig prøve briochebollerne, de er helt vildt lækre. 🙂

      Det er både dyrt og tager lang tid at lave opskrifter, så jeg synes at det er reklamerne er en lille pris at betale for gratis opskrifter.

      Med venlig hilsen

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.