Madformadelskere / Aftensmad / Tilbehør til aftensmad / Syltede grønne tomater

Syltede grønne tomater

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Drivhuset bugner lige nu med lækre tomater. Både grønne og røde. Hvis du vil prøve at bruge nogle af de grønne tomater på en rigtig lækker måde, så vil vi anbefale dig at lave syltede grønne tomater med vanilje.

Vaniljesyltede grønne tomater er en dejlig måde at bruge nogle af de grønne umodne tomater på. Både fordi det gør at de kan gemmes i rigtig lang tid, men også fordi det bare smager skønt. Man kan spise dem til stege og kødretter, ligesom man vil gøre med surt. Disse tomater smager dog sødligt og meget delikat.

Du kan også servere vaniljesyltede grønne tomater til tapas eller ostebordet, hvor de bidrager med syrligt og sødt.

opskrift på syltede grønne tomater med vanilje.

Mere hverdagsmad

Opskrift

Syltede grønne tomater

4.41 fra 5 stemmer
Helt fantastiske gammeldags vaniljesyltede grønne tomater. De er gode at spise til kødretter for eksempel stege eller lammekølle. Du kan også servere dem på tapas- eller ostebordet som et sødt og syrligt element.
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 45 minutter
Antal1 glas

Ingredienser
 

  • 500 g grønne tomater
  • 1 dl eddike
  • 1 dl vand
  • 200 g sukker
  • 60 g brun farin
  • 1 tsk vaniljepasta, eller kornene fra 1 vaniljestang

Fremgangsmåde
 

  1. Først skal du flå de grønne tomater. Skær stilken fra tomaterne (der hvor de har sidder fast på på planten) og skær et kryds i den anden ende af tomaten. Kom tomaterne i kogende vand indtil skindet slipper. Det tager cirka 3-5 minutter. Tag herefter tomaterne op af vandet og lad dem køle af et øjeblik. Brug en lille urtekniv, og flå skindet af tomaterne. Hvis nogen af tomaterne er meget store, kan de deles i 2.
    500 g grønne tomater
  2. Kog lagen sammen af eddike, vand, sukker, brun farin og vaniljepasta. Kog det hele op under omrøring indtil sukkeret er helt opløst. Skru ned på lav varme, og kom tomaterne i lagen. Lad dem småsimre i lagen i 3-5 minutter alt efter størrelse.
    1 dl eddike, 1 dl vand, 200 g sukker, 60 g brun farin, 1 tsk vaniljepasta
  3. Rengør et glas i kogende vand, og skyl det i atamon. Kom de bløde grønne tomater op i glasset og hæld den kogende lage over. Luk straks glasset og lad det køle ned inden du sætter det på køl. Lad tomaterne trække 1 uges tid inden du åbner dem, hvis du altså kan vente.

Næringsindhold

Serving: 1glas inkl lageKalorier: 1155kcalKulhydrater: 287gProtein: 6gFedt: 1gMættet fedt: 1gNatrium: 91mgKalium: 1100mgFibre: 6gSukker: 281gA-vitamin: 3210IUC-vitamin: 117mgCalcium: 115mgJern: 3mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Grønne tomater – Jeg kan bedst lide at lave det med små tomater, der passer med en mundfuld, men du kan også bruge større tomater. Det er op til dig selv. 
Eddike – Helt almindelig lagereddike eller klar eddike.
Sukker og brun farin – Jeg bruger en blanding, det giver en dyb og lækker smag.
Vaniljepasta – Jeg bruger pasta fordi det har jeg altid herhjemme. Du kan også bruge kornene fra en vaniljestang.

Andre smage

Nogle kan godt lige at komme kanel i lagen også, det gør vi ikke. Hvis du godt kan lide smagen af kanel, kan du komme en kanelstang i når du laver lagen. Du kan præge smagen i den retning du vil, ved for eksempel at tilsætte ingefær, stjerneanis eller andre smagsgivere til lagen.

Servering

Server de syltede tomater til vinterens kødretter eller brug dem til tapas eller ostebordet. Prøv for eksempel de søde grønne tomater som tilbehør til en lammekølle på grill eller en Roastbeef på grill.

Opbevaring og holdbarhed

Opbevar de lukkede glas køligt og mørkt. Så kan de holde sig mange måneder (min. 6, men sikkert mere) hvis du har sørget for at skolde glasset og skyllet det i atamon eller spiritus. Når glasset er åbent bør det opbevares i køleskabet.
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
4.41 from 5 votes (5 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.