Populært:

Madformadelskere / Syltning / Henkogte tomater

Henkogte tomater

4

/5

2 timer 10 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

4

/5

2 timer 10 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Har du overskud af tomater i drivhuset? Så kan du med fordel lave henkogte tomater på glas, og gemme dine tomater så de rækker langt ind i vinteren. De er skønne til at lave en nem pastasauce eller til pizzasauce til din hjemmelavede pizza. Læs med her og få den nemme opskrift.

henkogte tomater med basilikum i glas

Overskud af tomater i drivhuset

Først på sommeren længes vi efter de røde solmodne tomater, men her sidst på sæsonen, er der ofte mange der har tomater i overflod, og ikke kan nå at spise dem alle.

Det er jo lidt et luksusproblem, men der er en god løsning på dit overskud af tomater!

Henkogte tomater! De er nemme at lave, og så er de fantastiske at have stående og bruge i løbet af vinteren til tomatsuppe, gryderetter, pastasauce eller noget andet hvor du normalt bruger hakkede tomater på dåse.

Du kan vælge at flå dine tomater inden du henkoger dem, men jeg synes at tomaterne fra drivhuset har så fin og tynd en skal, at det ikke gør noget den er med. Ellers skal du bare lige skære er kryds i bunden og komme dem i kogende vand, så kan du trække skindet af inden du kommer dem i glasset.

Jeg kan godt lide at komme basilikum i glasset sammen med tomaterne. Både fordi vi har masser af lækker basilikum i drivhuset, men også fordi tomater og basilikum bare er gode venner. Du kan også bruge frisk oregano i stedet hvis du synes.

Ud over tomater og basilikum skal der selvfølgelig hvidløg i! Det giver også en fantastisk smag, men man skal ikke overdrive med mængden af hvidløg. Tomaterne skal også gerne have plads til at komme til sin ret.

to glas med henkogte tomater

Ingrediensnoter

Tomater – Røde, modne tomater af forskellige slags. Gerne fra drivhuset hvis du også selv dyrker tomater. Ellers kan du selvfølgelig sagtens købe nogle tomater.

Basilikum – Frisk basilikum, gerne fra haven hvis du har. Du kan også bruge frisk oregano eller andre krydderurter. Husk at vaske dem godt inden de kommer i glasset.

Hvidløg – Der må gerne komme et par fed hvidløg i hvert glas. Det smager fantastisk godt!

Olivenolie – Der skal lige en smule olie i glassene sammen med tomaterne. Brug en god olivenolie, det kan smages at man vælger en god kvalitet.

Hvordan laver man henkogte tomater?

Det er super nemt at lave sine egne henkogte tomater, som du kan spise i løbet af vinteren.

Først skal du gøre nogle patentglas klar, og så skal de fyldes halvt op med tomater. Enten små hele tomater, eller tomater skåret i mindre stykker. Så skal der basilikum, hvidløg og salt i, inden glassene fyldes helt op med tomater.

De får lige lidt olivenolie på toppen, og så skal de i ovnen i vandbad ved 120 grader i et par timer. Når de er faldet godt sammen og er færdigtilberedt, skal ovnen slukkes, og så køler de ned i ovnen til næste dag.

Nu er de klar til at spise, eller sæt dem mørkt og køligt til de skal bruges.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

henkogte tomater i ovn

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man henkogte tomater?

Vi opbevarer glassene med henkogte tomater i vores viktualierum. Der er mørkt og køligt, og det er sådan de helst skal stå. Så kan de holde sig meget længe.

Kan jeg bruge andet end basilikum?

Ja du kan også prøve dig frem med andre krydderurter. Timian eller oregano er også lækkert til henkogte tomater. Hvis du ikke har nogle friske krydderurter, kan du også bruge tørrede.

Kan jeg henkoge i almindelige glas med låg hvis jeg ikke har patentglas?

Ja det kan du godt. Hvis du bruger glas med skruelåg, skal lågene lægges løst på så dampen kan slippe ud under tilberedningen. Når de er færdige, skal du skrue låget på med et viskestykke eller en grydelap. Herefter vil der dannes vakuum, og låget vil blive suget ned. Når du bruger patentglas, kan dampen slippe ud ved gummiringen, så der kan du lukke glassene fra starten af tilberedningen.

Hvilke tomater skal jeg bruge til henkogning?

Du kan bruge de tomater du bedst kan lide. Du kan henkoge alle slags tomater, og det gør ikke noget at du blander dem sammen i glassene. Små cherrytomater kan bruges hele, og større tomater skæres ud i mindre stykker.

Andre tomatopskrifter du måske vil synes om

glas med henkogte tomater

Opskrift på tomater på glas

Her får du vores opskrift på nemme og lækre henkogte tomater på glas. De er perfekte hvis du har overskud af tomater i drivhuset, og de er fantastiske at gemme til vinterens gryderetter eller pastasaucer.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og lave dine egne tomater på glas til vinteren. Du skal bruge ganske få ingredienser, og så har du fantastiske tomater!

henkogte tomater med basilikum i glas
4 fra 1 stemme

Henkogte tomater

Opskrift på henkogte tomater
Henkogte tomater på glas er fantastiske at bruge til pastasauce, pizzasauce, til vinterens gryderetter, eller der hvor du normalt ville bruge hakkede tomater. De er nemme at lave, og perfekte hvis du har overskud af tomater i drivhuset her sidst på sæsonen.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 timer
Samlet tid 2 timer 10 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 1 glas
Kalorier 592 kcal

Udstyr

  • Patentglas på 1 liter

Ingredienser

  • 750 g tomater
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk salt
  • ¼ dl frisk basilikum
  • ½ dl olivenolie

Sådan gør du

  • Klargør tomaterne. Vask dem godt, og skær store tomater ud i mindre stykker. Små tomater kan bruges hele.
  • Fyld glasset halvt op med tomater.
  • Kom herefter frisk basilikum, hvidløgsfed og salt i, og fyld derefter glasset helt op med tomater. Du må gerne trykke dem godt sammen i glasset.
  • Top med olivenolie, og sæt så låget på. Hvis du bruger patentglas med gummiring i, kan du lukke glasset helt nu. Hvis du bruger glas med skruelåg, skal låget blot skrues løst på så dampen kan slippe ud. Glasset lukkes så lige efter tilberedning i ovnen.
  • Sæt dine glas i en bradepande med vand i bunden og sæt dem så i ovnen ved 120 grader i 2 timer.
  • Når tiden er gået, slukkes ovnen, og glassene køler ned i ovnen til næste dag. Husk at lukke glassene når ovnen slukkes hvis du bruger glas med skruelåg. Brug et viskestykke eller en grydelap og skru låget godt fast mens de stadig er varme.
  • Tomaterne opbevares mørkt og køligt, og så kan de sagtens holde mange måneder. Brug dem til pastasauce, gryderetter, pizzasauce eller hvor du ellers ville bruge købte hakkede tomater.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1glasKalorier: 592kcalKulhydrater: 32gProtein: 8gFedt: 52gMættet fedt: 7gFlerumættet fedt: 6gEnkeltumættet fedt: 37gNatrium: 2366mgKalium: 1876mgFibre: 10gSukker: 20gA-vitamin: 7567IUC-vitamin: 109mgCalcium: 132mgJern: 3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.