Henkogte tomater på glas er fantastiske at bruge til pastasauce, pizzasauce, til vinterens gryderetter, eller der hvor du normalt ville bruge hakkede tomater. De er nemme at lave, og perfekte hvis du har overskud af tomater i drivhuset her sidst på sæsonen.
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 2 timert
Samlet tid 2 timert10 minuttermin
Antal 1glas
Udstyr
Patentglas på 1 liter
Ingredienser
750gtomater
2fedhvidløg
1tsksalt
¼dlfrisk basilikum
½dlolivenolie
Sådan gør du
Klargør tomaterne. Vask dem godt, og skær store tomater ud i mindre stykker. Små tomater kan bruges hele.
750 g tomater
Fyld glasset halvt op med tomater.
Kom herefter frisk basilikum, hvidløgsfed og salt i, og fyld derefter glasset helt op med tomater. Du må gerne trykke dem godt sammen i glasset.
2 fed hvidløg, ¼ dl frisk basilikum, 1 tsk salt
Top med olivenolie, og sæt så låget på. Hvis du bruger patentglas med gummiring i, kan du lukke glasset helt nu. Hvis du bruger glas med skruelåg, skal låget blot skrues løst på så dampen kan slippe ud. Glasset lukkes så lige efter tilberedning i ovnen.
½ dl olivenolie
Sæt dine glas i en bradepande med vand i bunden og sæt dem så i ovnen ved 120 grader over- og undervarme i 2 timer.
Når tiden er gået, slukkes ovnen, og glassene køler ned i ovnen til næste dag. Husk at lukke glassene når ovnen slukkes hvis du bruger glas med skruelåg. Brug et viskestykke eller en grydelap og skru låget godt fast mens de stadig er varme.
Tomaterne opbevares mørkt og køligt, og så kan de sagtens holde mange måneder. Brug dem til pastasauce, gryderetter, pizzasauce eller hvor du ellers ville bruge købte hakkede tomater.
Noter
Ingrediensnoter
Tomater - Røde, modne tomater af forskellige slags. Gerne fra drivhuset hvis du også selv dyrker tomater. Ellers kan du selvfølgelig sagtens købe nogle.Du kan bruge de tomater du bedst kan lide. Du kan henkoge alle slags tomater, og det gør ikke noget at du blander dem sammen i glassene. Små cherrytomater kan bruges hele, og større tomater skæres ud i mindre stykker.Du kan vælge at flå dine tomater inden du henkoger dem, men jeg synes at tomaterne fra drivhuset har så fin og tynd en skal, at det ikke gør noget den er med. Ellers skal du bare lige skære er kryds i bunden og komme dem i kogende vand, så kan du trække skindet af inden du kommer dem i glasset.Basilikum - Jeg kan godt lide at komme basilikum i glasset sammen med tomaterne. Både fordi vi har masser af lækker basilikum i drivhuset, men også fordi tomater og basilikum bare er gode venner. Du kan også bruge frisk oregano i stedet hvis du synes eller andre krydderurter. Husk at krydderurterne skal vaskes rigtig godt inden de kommer i glasset.Hvidløg - Ud over tomater og basilikum skal der selvfølgelig hvidløg i! Det giver også en fantastisk smag, men man skal ikke overdrive med mængden af hvidløg. Tomaterne skal også gerne have plads til at komme til sin ret.Olivenolie - Der skal lige en smule olie i glassene sammen med tomaterne. Brug en god olivenolie, det kan smages at man vælger en god kvalitet.
Glas til henkogning
Du kan bruge patentglas eller almindelig glas med skruelåg. Hvis du bruger glas med skruelåg, skal lågene lægges løst på så dampen kan slippe ud under tilberedningen. Når de er færdige, skal du skrue låget på med et viskestykke eller en grydelap. Herefter vil der dannes vakuum, og låget vil blive suget ned. Når du bruger patentglas, kan dampen slippe ud ved gummiringen, så der kan du lukke glassene fra starten af tilberedningen.
Opbevaring og holdbarhed
Opbevar dine glas med tomater mørkt og køligt, så kan de holde i hvert fald et halvt år, og sikkert også længere. Vi har vores glas stående i et køligt viktualierum.