Sprøde klejner

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Mormors sprøde klejner er det bedste klejner der findes. Når der kommes op af den varme olie, og duften spreder sig i huset, så spredes julestemningen også. Læs med her og få mormors opskrift på de bedste juleklejner.

Klejner er mormors ekspertområde, så det er som regel noget vi laver sammen. Når vi er i gang bliver der kogt klejner til den helt store guldmedalje. Det er noget der for alvor kan sætte skub i julestemningen.

Nu har du måske set at jeg skriver koge klejner og ikke bage klejner. Klejner er nemlig sådan en slags småkage der skal koges i varm olie. Man kan også bruge palmin eller svinefedt, men vi bruger som regel helt almindelig solsikkeolie eller fritureolie. Det at de bliver kogt i olie, giver den helt rigtige knasende sprøde skal, og den helt rigtige smag. De er selvfølgelig lækrest lige efter de er kogt, men de kan sagtens gemmes i en kagedåse i flere uger.

sprøde klejner med citronskal og fløde.

Flere julelækkerier

Opskrift

Sprøde klejner

5 fra 1 stemme
Opskrift på de bedste gammeldags danske klejner kogt i olie eller palmin til jul. De er ikke svære at lave, og lav endelig en stor portion, for de forsvinder hurtigt.
Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Hviletid 1 time
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Antal80 stk

Ingredienser
 

  • 500 g hvedemel
  • 125 g smør
  • 170 g sukker
  • 1 citron, skallen heraf
  • 3 æg
  • 3 spsk piskefløde
  • 1 l solsikkeolie, eller palmin, til kogning

Fremgangsmåde
 

  1. Kom melet i en skål, og smulder smørret her i.
    500 g hvedemel, 125 g smør
  2. Tilsæt sukker og citronskal.
    170 g sukker, 1 citron
  3. Pisk æg og fløde sammen, tilsæt det til dejen, og så skal dejen samles sammen til en klump. Det er nemmest at hælde det ud på bordet, og samle den med hænderne.
    3 æg, 3 spsk piskefløde
  4. Så du har en jævn samlet dej, stilles den på køl 1 time, så er den nemmere at arbejde med.
  5. Del delen i 4 og rul den ud på et bord drysset med godt med mel. Lav lange baner med en klejnespore og skær derefter ud til de enkelte klejner og lav hul i midten.
    sådan skærer man klejner ud
  6. Vrid klejnerne: Den ene spids kommes ned i hullet, og trækkes forsigtigt hele vejen igennem. Skub forsigtigt siderne med rundt, så du får en pæn klejne.
  7. Varm olien op i en gryde ved middel varme. Tjek med en tandstik om den er varm, det skal syde omkring tandstikken, så er du klar til at koge klejnerne.
    1 l solsikkeolie
  8. Kog 10-15 klejner af gangen afhængig af grydens størrelse. Lad dem blive gyldne på den ene side, og vend dem så. Kog til de er gyldne på den anden side også. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
  9. Nu er de klar til servering, eller de kan opbevares i en kagedåse.

Næringsindhold

Serving: 1klejneKalorier: 64kcalKulhydrater: 7gProtein: 1gFedt: 4gMættet fedt: 1gKolesterol: 4mgNatrium: 11mgKalium: 7mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 39IUCalcium: 1mgJern: 1mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Citron – Det er vigtigt at du køber økologiske citroner når du skal bruge skallen. 

Opbevaring af klejner

Opbevar dine klejner i en kagedåse. Det er vigtigt de er helt afkølede før du pakker dem ned i kagedåsen.

Frysning af ukogte klejner

Du kan også vælge at fryse de ukogte klejner ned (efter de er vredet) og så kan du nemt tage en stor håndfuld op og koge når I får lyst til julesmåkager. 
Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Egevej 3, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.