Mormors sprøde klejner er det bedste klejner der findes. Når der kommes op af den varme olie, og duften spreder sig i huset, så spredes julestemningen også. Læs med her og få mormors opskrift på de bedste juleklejner.
Klejner er mormors ekspertområde, så det er som regel noget vi laver sammen. Når vi er i gang bliver der kogt klejner til den helt store guldmedalje. Det er noget der for alvor kan sætte skub i julestemningen.
Nu har du måske set at jeg skriver koge klejner og ikke bage klejner. Klejner er nemlig sådan en slags småkage der skal koges i varm olie. Man kan også bruge palmin eller svinefedt, men vi bruger som regel helt almindelig solsikkeolie eller fritureolie. Det at de bliver kogt i olie, giver den helt rigtige knasende sprøde skal, og den helt rigtige smag. De er selvfølgelig lækrest lige efter de er kogt, men de kan sagtens gemmes i en kagedåse i flere uger.

Flere julelækkerier
Ingredienser
Udstyr
Fremgangsmåde
- Kom melet i en skål, og smulder smørret her i.500 g hvedemel, 125 g smør
- Tilsæt sukker og citronskal.170 g sukker, 1 citron
- Pisk æg og fløde sammen, tilsæt det til dejen, og så skal dejen samles sammen til en klump. Det er nemmest at hælde det ud på bordet, og samle den med hænderne.3 æg, 3 spsk piskefløde
- Så du har en jævn samlet dej, stilles den på køl 1 time, så er den nemmere at arbejde med.
- Del delen i 4 og rul den ud på et bord drysset med godt med mel. Lav lange baner med en klejnespore og skær derefter ud til de enkelte klejner og lav hul i midten.

- Vrid klejnerne: Den ene spids kommes ned i hullet, og trækkes forsigtigt hele vejen igennem. Skub forsigtigt siderne med rundt, så du får en pæn klejne.
- Varm olien op i en gryde ved middel varme. Tjek med en tandstik om den er varm, det skal syde omkring tandstikken, så er du klar til at koge klejnerne.1 l solsikkeolie
- Kog 10-15 klejner af gangen afhængig af grydens størrelse. Lad dem blive gyldne på den ene side, og vend dem så. Kog til de er gyldne på den anden side også. Tag dem op med en hulske og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
- Nu er de klar til servering, eller de kan opbevares i en kagedåse.




