Rabarberstang med marcipan, som er er en lækker og nem kringle af gærdej med dejligt fyld af havens rabarber

Flere søde sager
Kringle af gærdej kan bare noget, og med her om foråret og sommeren er det skønt med friske rabarber i.
Opskriften er god fordi
Frisk og sød – Kringlen her er både sød som vi kender en klassisk gærdejskringle, men den får et frisk pust fra de syrlige rabarber, og det gør det bestemt kun endnu bedre.
Ingrediensnoter
Rabarber – Det skal bare være friske rabarber du bruger, så hvis du har dem i haven så er det skønt, og ellers kan de købes i supermarkedet eller ved grønthandleren når de er i sæson.
Hvedemel – Det er en god ide at bruge en hvedemel med et højt indhold af protein, gerne omkring 12%, for at få en luftig kringledej.
Alternative ingredienser
Du kan fint bruge opskriften her som en basiskringle, og så skifte rabarberne ud med andet fyld. Prøv for eksempel med pærer og chokolade eller hvad din fantasi nu lige kan finde på.
Hvordan laver man rabarberstang med marcipan?
Det er ikke svært at lave denne kringle, her kan du se hvordan jeg fylder og fletter den.
- Første skridt er selvfølgelig at lave dejen, og lade den hæve. Når den er hævet, deles den i to dele, og hver del rulles ud til et rektangel på cirka 35×25 cm.
- På midten fyldes marcipanremonce og rabarberskiver der er vendt med lidt sukker og maizena, og så skæres der skrå snit i siderne af dejen.
- Nu skal kringlen flettes. Start med at folde enderne ind over fyldet, ogflet kringlen ved skiftevis at lægge en strimmel dej fra hhv. højre og venstre side. Når du har flettet hele vejen ned på begge kringler, skal de have lov til at hæve.
- Når kringlerne er hævet, pensles de med sammenpisket æg og drysses med mandelsplitter og perlesukker, og så skal de i ovnen og bages.
Server gerne din rabarberstang lun.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Tips og Tricks
Fletning – Det kan være lidt svært at lave flettemønsteret på kringlen hvis du ikke har prøvet det før. Du kan også fint bare folde dejen ind over hinanden hvis du ikke har lyst til at flette. Så skal du selvfølgelig ikke skære de skrå snit, men blot folde først den ene side, og så den anden ind over fyldet.
Opbevaring – Kringlen er lækrest når den lige er bagt, og måske stadig lidt lun, men den holder sig også fint til dagen efter. Pak den godt ind når den er kølet helt ned. Undgå at komme den i køleskabet, så bliver den hurtigere tør. Kringlen kan også fint fryses ned.
Servering – Server et lunt stykke rabarberstang med creme fraiche eller flødeskum eller bare som et stykke kage uden noget til.

Rabarberstang med marcipan
Ingredienser
- 350 g mælk
- 25 g gær
- 1 tsk salt
- 50 g sukker
- 2 æg
- 600 g hvedemel
- 200 g smør, blødt
Rabarberfyld
- 200 g rabarber
- 1 vaniljestang
- 1 spsk sukker
- 1 spsk maizena
Remonce
- 100 g smør, blødt
- 100 g sukker
- 100 g marcipan
Topping
- 1 æg
- 50 g mandelsplitter
- 2 spsk perlesukker
Sådan gør du
Dej
- Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt salt, sukker og æg, og rør det hele godt sammen.350 g mælk, 25 g gær, 1 tsk salt, 50 g sukker, 2 æg
- Kom hvedemelet i, rør dejen sammen, og ælt den derefter rigtig godt i cirka 10-15 minutter til den er jævn og glat og slipper skålens kanter. Ælt derefter det bløde smør ind i dejen.600 g hvedemel, 200 g smør
- Lad dejen hæve 45 minutter i skålen inden du går videre, og forbered i mens rabarberfyld og remonce.
Rabarberfyld
- Rengør rabarberne, og skær dem ud i skiver på cirka 0,5 cm.200 g rabarber
- Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland vaniljekorn, sukker og maizena sammen med rabarberstykkerne.1 vaniljestang, 1 spsk sukker, 1 spsk maizena
Remonce
- Bland blødt smør, marcipan og sukker godt sammen i en skål, og stil det til siden til det skal bruges.100 g smør, 100 g sukker, 100 g marcipan
Samling
- Når dejen har fået lov at hæve, tages den ud på bordet, og deles i to lige store stykker dej, så du får to kringler.
- Rul hvert dejstykke ud til et rektangel på cirka 35×25 cm.
- Fordel marcipanremoncen og efterfølgende rabarberfyldet midt på dejstykkerne, og skær derefter skrå snit langs siderne. Fold først enderne ind over fyldet, og flet derefter dejstykkerne ind over hinanden fra skiftevis højre og venstre side.
- Dæk de flettede kringler med et viskestykke, og lad dem hæve i 1 time.
Bagning
- Varm ovnen op til 220 grader almindelig over- og undervarme.
- Pensel kringlerne med sammenpisket æg, og drys mandelsplitter og perlesukker på toppen.1 æg, 50 g mandelsplitter, 2 spsk perlesukker
- Sæt pladen med kringlerne i ovnen ved 220 grader over- og undervarme, og bag dem 5 minutter. Skru efterfølgende ned til 200 grader, og bag dem yderligere 15 minutter til de er gyldne og gennembagte.
- Server dem lune eller afkølede.