Lækker og luftig gærdejskringle med rabarberstykker og marcipanremonce. Det er en dejlig kage her om foråret og sommeren, og de friske syrlige rabarber passer godt til den søde remonce.
Lun mælken til den er lillefingervarm, og opløs gæren i den lune mælk. Tilsæt salt, sukker og æg, og rør det hele godt sammen.
350 g mælk, 25 g gær, 1 tsk salt, 50 g sukker, 2 æg
Kom hvedemelet i, rør dejen sammen, og ælt den derefter rigtig godt i cirka 10-15 minutter til den er jævn og glat og slipper skålens kanter. Ælt derefter det bløde smør ind i dejen.
600 g hvedemel, 200 g smør
Lad dejen hæve 45 minutter i skålen inden du går videre, og forbered i mens rabarberfyld og remonce.
Rabarberfyld
Rengør rabarberne, og skær dem ud i skiver på cirka 0,5 cm.
200 g rabarber
Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland vaniljekorn, sukker og maizena sammen med rabarberstykkerne.
1 vaniljestang, 1 spsk sukker, 1 spsk maizena
Remonce
Bland blødt smør, marcipan og sukker godt sammen i en skål, og stil det til siden til det skal bruges.
100 g smør, 100 g sukker, 100 g marcipan
Samling
Når dejen har fået lov at hæve, tages den ud på bordet, og deles i to lige store stykker dej, så du får to kringler.
Rul hvert dejstykke ud til et rektangel på cirka 35x25 cm.
Fordel marcipanremoncen og efterfølgende rabarberfyldet midt på dejstykkerne, og skær derefter skrå snit langs siderne. Fold først enderne ind over fyldet, og flet derefter dejstykkerne ind over hinanden fra skiftevis højre og venstre side.
Dæk de flettede kringler med et viskestykke, og lad dem hæve i 1 time.
Bagning
Varm ovnen op til 220 grader almindelig over- og undervarme.
Pensel kringlerne med sammenpisket æg, og drys mandelsplitter og perlesukker på toppen.
1 æg, 50 g mandelsplitter, 2 spsk perlesukker
Sæt pladen med kringlerne i ovnen ved 220 grader over- og undervarme, og bag dem 5 minutter. Skru efterfølgende ned til 200 grader, og bag dem yderligere 15 minutter til de er gyldne og gennembagte.
Server dem lune eller afkølede.
Noter
1. Æltning - Dejen skal æltes rigtig godt, så vi får udviklet et godt glutennetværk og får en luftig og svampet kringle. Derfor anbefaler vi at du ælter dejen på en røremaskine.2. Marcipanremonce - Det er nemmest at lave remoncen hvis smørret et helt blødt og marcipanen også et stuetempereret. Hvis marcipanen er meget hård, kan det være en god ide at rive den på den grove side af rivejernet inden du ælter remoncen sammen.3. Servering - Du kan servere rabarberstangen lun eller afkølet, og enten som den er eller med creme fraiche eller flødeskum.4. Opbevaring - Skal du gemme kringlen til dagen efter, så pak den godt ind i en lufttæt pose eller i husholdningsfilm, og undgå at komme den i køleskabet. Kringlen kan også fint fryses ned og lunes igen inden servering.5. Mængde - Denne opskrift giver to store stænger, som passer til cirka 8 personer pr styk. Det vil sige 16 personer i alt. Du kan halvere opskriften hvis du vil lave en halv portion, eller bare fryse den ekstra kringle ned hvis I ikke får den spist.