Koldhævede boller med havregryn og masser af kerner er den perfekte måde at starte dagen på. Vi elsker koldthævede boller, fordi det bare er virkelig nemt og hurtigt at servere friskbagt morgenbrød på denne måde. Få vores bedste opskrift her.
Den bedste start på dagen
Vi starter næsten altid morgenen med disse koldhævede boller med havregryn og kerner i weekenden. Ja faktisk også ofte i hverdagen. Det er nemlig så nemt at lave dem at det altid er til at overskue at bage boller.
Vores datter kalder dem “Lune boller”, og man må sige at ungerne er blevet ret forvandt med lunt morgenbrød hver morgen. Men når det er de her skønne boller så tænker jeg nok det går. De er nemlig fyldt med gode sager og masser af fibre. Der er nemlig ret mange havregryn i og masser af gode kerner, og det er boller der mætter godt. Derfor er de super gode morgenboller og madpakkeboller.
Hvordan laver man koldhævede boller med havregryn og kerner?
Når jeg siger at de her boller er nemme, så er det altså ikke bare snak. De er virkelig nemme og hurtige at forberede aftenen før de skal bages. Af ingredienser skal du bruge:
- Vand
- Gær
- Olie
- Salt og sukker
- Bageenzym og hvedesur, (reklamelinks), begge dele kan udelades.
- Havregryn
- Solsikkekerner, græskarkerner og hørfrø
- Hvedemel
Det tager maksimalt 10 minutter at lave dejen til disse nemme boller. Start med at smuldre gæren i vandet, tilsæt olie, salt, sukker, bageenzym og hvedesur, og pisk med et piskeris til det gæren er opløst.
Tilsæt så havregryn og kerner, og rør dejen sammen. Rør til sidst melet i, og stil dejen i køleskabet natten over.
Næste morgen varmer du ovnen op til 210 grader. Bollerne formes med våde hænder, da dejen er meget våd. Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir, og bag bollerne i ovnen med damp i cirka 20 minutter.
Opskrift på nemme koldhævede boller med havregryn
Her er vores opskrift på lækre koldhævede boller med havregryn og lækre kerner. Hvis nu dine unger slet ikke kan klare boller med kerne, så kan du altså godt tage kernerne ud af opskriften. Så skal du bare komme 0,5 dl mindre vand i også.
Opskriften er så nem at lave, fordi dejen røres hurtigt sammen dagen i forvejen. Derfor behøver du ikke stå flere timer tidligere op for at servere friskbagt morgenbrød til familien. Tænd ovnen, gå i bad og når du kommer du kan du bage bollerne på 20 minutter. Så bliver det ikke meget nemmere.
Koldhævede boller med havregryn og kerner opskrift
Ingredienser
- 6 dl vand, koldt
- 25 g gær
- 2 ½ spsk olie, smagsneutral
- 2 tsk salt
- 1 spsk sukker
- 1 tsk Bageenzym (reklamelink), kan udelades
- 1 spsk Hvedesur (reklamelink), kan udelades
- 4 dl havregryn, fintvalsede
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl græskarkerner
- ½ dl hørfrø
- 450 g hvedemel, med højt protienindhold
Sådan gør du
- Bland vand, gær, sukker, salt, bageenzym, hvedesur samt olie en en stor skål. Jeg plejer at bruge skålen fra vores Kitchen Aid.
- Brug et piskeris til at røre det hele sammen til salt, sukker og gær er opløst og hvedesur, bageenzym er rørt ud.
- Så skal der havregryn, solsikkekerner, græskarkerner samt hørfrø i. Skift til en stor ske og rør det grundigt sammen.
- Tilsæt melet og rør det sammen til det har en konsistens som meget tyk havregrød. Kom film over og stil det på køl til næste morgen.
- Forvarm ovnen til 210 grader med varmluft. Stil et ildfast fad af metal i bunden af ovnen. Det skal bruges til at lave damp når de skal bages.
- Kom bagepapir på en bageplade. Tag dejen ud af køleskabet. Gør dine hænder våde inden du former bollerne. Dejen er meget våd, så det er vigtigt at hænderne er våde så den ikke hænger fast.
- Form nu boller af dejen, der skal blive 12 – 14 boller ud af dejen.
- Placer nu bagepladen med bollerne midt i den forvarmede ovn, kom et par dl. vand i det ildfaste fad og luk ovnen. Nu skal bollerne bages til de er gyldne og sprøde. Det tager Ca. 20 minutter i vores ovn. Bage tiden kan selvfølgelig variere fra ovn til ovn, så hold øje med dem.
- Når bollerne er færdige, køles de af på en rist inden de er klar til servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Lav bare en hel portion af disse boller selvom I ikke er så mange personer, de bliver nemlig hurtigt spist, men de holder sig også friske i nogle dage.
De er både super gode til morgenmad, men også som madpakkeboller med salat og lækkert pålæg. De er nemlig virkelig mættende og fulde af gode fibre.
Prøv for eksempel bollerne med hjemmelavet rullepølse eller rabarber æble marmelade.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hejsa.
Skal jeres grovboller med havre og kerner slet ikke hæve inden de skal i ovnen…
Hej Morten.
Nej, det er det helt korte svar 🙂 Dejen hæver det den skal på køl natten over. De hæver det sidste i ovnen når de bliver bagt.
Man skal dog være forsigtig når man laver “klatterne” af dejen, så man ikke kommer til at arbejde for meget med den.
Lad os høre hvordan det går 🙂
De bedste hilsner
Rasmus – Mad For Madelskere